Χανιά: Κάτοικοι και επιχειρηματίες αντιδρούν στη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας

Χανιά: Κάτοικοι και επιχειρηματίες αντιδρούν στη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας

Συλλέγουν υπογραφές κάτοικοι και επιχειρηματίες της οδού Κυδωνίας, εκφράζοντας την αντίθεση τους στη δημιουργία ποδηλατόδρομου.

Σε σχετική επιστολή τους αναφέρουν:

Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη των Χανίων, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να αποφασίζεται στο πόδι…

Χωρίς καν να υπάρχει για την πόλη των Χανίων, ακόμη μετά από δεκαετίες, μία σοβαρή και εφαρμόσιμη κυκλοφοριακή μελέτη, η δημοτική αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι αντί να δίνουν κυκλοφοριακή ανάσα και εναλλακτικές διεξόδους στην κίνηση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα δημιουργήσουν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να λύσουν.

Κανένας δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, σε μία σύγχρονη πόλη.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, μέσα από βεβιασμένες, αποσπασματικές και fast track διαδικασίες, που στόχο έχουν μόνο τον εντυπωσιασμό, από μία δημοτική αρχή η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις και σε μία «εικονική» πραγματικότητα, την οποία δημιουργεί επί «χάρτου» και προσπαθεί να την προσαρμόσει σε μία πόλη, η οποία δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή ώστε να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς σε αυτόν το σχεδιασμό.

Η επιμονή της Δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ποδηλατόδρομο στην δεξιά πλευρά της «υπερφορτωμένης» από δραστηριότητες, κεντρική οδό Κυδωνίας, μόνο σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα θα δημιουργήσει, τόσο στους κατοίκους όσο και στους δεκάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

Ο ποδηλατόδρομος θα καταστήσει αδύνατο τον καθημερινό εφοδιασμό των καταστημάτων με πρώτες ύλες και προϊόντα, όσο και την φόρτωση- εκφόρτωση προμηθειών, που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα συμβάλει στην παρακώλυση της κυκλοφορίας καθώς τα αυτοκίνητα που θα κάνουν τις διανομές και τον εφοδιασμό των καταστημάτων, θα σταθμεύουν αναγκαστικά δίπλα στον ποδηλατόδρομο !

Η φόρτωση- εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων από απόσταση σε ειδικά σημεία κάθε τετραγώνου, δεν αποτελεί βιώσιμη και λειτουργική λύση!

Θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε επαγγελματίες και κατοίκους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξεύρεση επαρκών θέσεων στάθμευσης για τα οχήματά τους.

Η οδός Κυδωνίας είναι ένας κεντρικός δρόμος με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων!

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για ένα δρόμο με σημαντικές διασταυρώσεις, όπως αυτές με τις οδούς, Μαργουνίου, Παρθ. Κελαϊδή, Ζυμβρακάκηδων, Μυλωνογιάννη…

Η συνύπαρξη του ποδηλατόδορμου με την είσοδο-έξοδο των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχήματος!

Η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ στις στάσεις που υπάρχουν κατά μήκος της οδού Κυδωνίας (πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι) η οποία θα γίνεται ακριβώς πάνω στον ποδηλατόδρομο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τους.

Οι ίδιοι κίνδυνοι παραμονεύουν και για τους επισκέπτες/ενοίκους των τουριστικών καταλυμάτων καθώς οι ίδιοι όπως και οι αποσκευές τους θα πρέπει να αποβιβάζονται πάνω στον ποδηλατόδρομο και μάλιστα ανοίγοντας την πόρτα των Ι.Χ. ή ΤΑΞΙ που τους μεταφέρουν πάνω σε αυτόν !!!!

Το ίδιο άλλωστε θα συμβαίνει και με οποιονδήποτε ιδιώτη θελήσει να αποβιβάσει ένα πεζό (που μπορεί να είναι παιδί ή ηλικιωμένος ή ΑΜΕΑ) στην οδό Κυδωνίας καθώς οι συνεπιβάτες των Ι.Χ. σχεδόν πάντοτε κατεβαίνουν από δεξιά.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις τα οχήματα θα πρέπει να σταματάνε στη μέση της οδού δίπλα στον ποδηλατόδρομο παρακωλύοντας την κυκλοφορία !!!

Θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος και αρκετά άλλα επιχειρήματα που καθιστούν προβληματική τη δημιουργία ποδηλατόδορμου, στο συγκεκριμένο δρόμο.

Θέτουμε τη Δημοτική αρχή προ των ευθυνών της για την πρόκληση σοβαρότατων ατυχημάτων με θύματα και πεζούς αλλά και τους ίδιους τους ποδηλάτες.

Ας ρίξει κάποιος μία ματιά στον ποδηλατόδρομο που δημιούργησε πρόσφατα η δημοτική αρχή, στην Ακτή Κανάρη στη Νέα Χώρα.

Ένας ποδηλατόδρομος ο οποίος αφενός χρησιμοποιείται ελάχιστα από ποδηλάτες αφετέρου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κολυμβητηρίου Χανίων, υποβάλλοντας καθημερινά σε μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδες γονείς και παιδιά.

Επί της ουσίας αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αυτές οι τόσο σημαντικές αποφάσεις, για το μέλλον της πόλης, δεν μπορεί να λαμβάνονται ερήμην και χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία.

Δεν μπορεί να αγνοούνται επιδεικτικά οι εκατοντάδες κάτοικοι και οι δεκάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τις συνέπειες μία ενέργειας, η οποία σε αντίθεση με τους σκοπούς που υποτίθεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει, θα προκαλέσει σοβαρά και ίσως αξεπέραστα προβλήματα, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σωστός και μελετημένος σχεδιασμός, ενταγμένος σε ένα ευρύτερο πλέγμα κυκλοφοριακών μέτρων, που θα ανακουφίσουν το σύνολο του κέντρου της πόλης.

Αφού προηγουμένως όμως γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και υπάρξει ο αναγκαίος σχεδιασμός, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα καταστήσουν εφικτό και λειτουργικό ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων, που έχουν όντως ανάγκη τα Χανιά.

parakritika.gr

[pt_view id=”dcb963a52z”]