Χανιά: «Κατασκευάζουμε αντισηπτικό στο Νοσοκομείο – 8 κρεβάτια για το κορωνοϊό»

Χανιά: «Κατασκευάζουμε αντισηπτικό στο Νοσοκομείο – 8 κρεβάτια για το κορωνοϊό»

Χανιά: «Κατασκευάζουμε αντισηπτικό στο Νοσοκομείο – 8 κρεβάτια για το κορωνοϊό»

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων “Αγ.Γεώργιος” αλλά και την ετοιμότητα του ιδρύματος απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, γνωστοποίησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέας.

Ο κ. Μπέας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Χανίων και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων το απόγευμα της Πέμπτης και ενημέρωσε για την ετοιμότητα του Νοσοκομείου Χανίων σχετικά με την οργάνωση έναντι στην ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Χανίων παρότι ακόμα δεν νοσηλεύει επιβεβαιωμένο κρούσμα στις κλινικές του, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες για να προετοιμάσει κατάλληλα δομές και προσωπικό για την πανδημική κρίση.

ΜΕΘ-κορονοϊού με 8 κρεβάτια – Τι γίνεται με τις προσλήψεις

Στην ενημέρωση, ο κ. Μπέας ανέλυσε πως έχουν κινηθεί οι διεργασίες με την απομόνωση κλινικών στον 5ο όροφο του νοσηλευτικού ιδρύματος για δημιουργία ξεχωριστών χώρων νοσηλείας σε κρούσματα, ενώ όπως είπε «έχουμε τροποποιήσει τον χώρο που φιλοξενούσε την Στεφανιαία Μονάδα, ώστε να στεγάσει την ξεχωριστή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό, με την ονομασία “ΜΕΘ-Covid19”, όπου υπάρχουν συνολικά 8 κρεβάτια, δύο εκ των οποίων είναι εξ΄ολοκλήρου απομονωμένα, τα λεγόμενα “boxes”.»

Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της ΜΕΘ θα απορροφηθούν ειδικότητες από άλλα πόστα, όποτε χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι ότι για τις έκτακτες προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού συνολικά έχουν έρθει 5 γιατροί από 18 Μαρτίου και αναμένονται επιπλέον 6 άμεσα.

Επιπλέον ζητήθηκαν 12 νοσηλευτές από την 7η ΥΠΕ, από τους οποίους 6 την αποδέχτηκαν και θα τοποθετηθούν άμεσα, 5 αρνήθηκαν και μια πρόσληψη είναι ακόμη σε αναμονή αποδοχής. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μπέα διορίζονται 8 τραυματιοφορείς και καταγράφονται οι ανάγκες για το προσωπικό καθαριότητας.

«Θα κατασκευάσουμε αντισηπτικό στο Νοσοκομείο Χανίων»

Παράλληλα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων γνωστοποίησε πως το Νοσοκομείο Χανίων θα παρασκευάσει στους χώρους του, προς ίδια χρήση, αντισηπτικό διάλυμα, το οποίο θα είναι σημαντικά φθηνότερα από αυτό που κυκλοφορεί στην αγορά.

 

«Περιμένουμε ένα σημαντικό τονάζ αιθανόλης από τον Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό Καβάλας και θα είμαστε έτοιμοι να παρασκευάσουμε το αντισηπτικό, το οποίο θα είναι στο 1/4 έως 1/3 της τιμής στην αγορά».

«Έχουμε απόθεμα σε μάσκες – Μαυραγοριτισμός με τις τιμές που κινούνται»

Μάλιστα ο κορονοϊός έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπου παρατηρείται έλλειψη σε βασικά είδη προστασίας κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό, υπογράμμισε ο κ. Μπέας λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Αυτό που γίνεται με τις απλές χειρουργικές μάσκες είναι μαυραγοριτισμός. Οι τιμολογημένες τιμές για τα προϊόντα που τον Ιανουάριο του 2020 είχαν 0,018 ευρώ, αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 0,80-0,90 ευρώ», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Περιμέναμε μεγάλες ποσότητες μασκών στην Ελλάδα από την Ολλανδία λ.χ., όπου τα φορτηγά μπλοκάρονται σε τελωνεία, οι οδηγοί εξαφανίζονται και γίνεται ένα είδους “πλιάτσικο” για να προλάβει κάθε κράτος να προμηθευτεί».

«Εδώ έχουμε ένα μεγάλο απόθεμα ευτυχώς, σε πρώτη φάση πάνω από 2.000 μάσκες και 800 ειδικές στολές μας έστειλε η ΥΠΕ και σήμερα παρελήφθησαν 8.000 μάσκες στο Νοσοκομείο Χανίων. Ωστόσο πρέπει να είμαστε σφικτοί και φειδωλοί για να μην έχουμε ελλείψεις», αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr