Χανιά: Καταδίκη… νταήδων για περιστατικό επίθεσης σε οδηγό στην Κίσσαμο

Χανιά: Καταδίκη… νταήδων για περιστατικό επίθεσης σε οδηγό στην Κίσσαμο

Τα “νταϊλικία” και οι “τραμπουκικές συμπεριφορές” τιμωρούνται, αν τα θύματα προστρέξουν στη Δικαιοσύνη. Σε μια ανάλογη υπόθεση με αυτήν πρόσφατα στον Μυλοπόταμο και τους Γερμανούς τουρίστες, ένας Χανιώτης και δύο Αθηναίες φίλες του που είχαν πέσει θύματα αντίστοιχης συμπεριφοράς πέτυχαν την τελεσίδικη καταδίκη των δραστών και τώρα στα αστικά δικαστήρια διεκδικείται και χρηματική αποζημίωση.

Με απόφαση του το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων καταδίκασε δύο άνδρες από χωριό της Κισσάμου σε φυλάκιση 21 μηνών για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και σωματικής βλάβης, με την απόφαση να έχει τελεσιδικήσει, αφού οι δράστες δεν υποστήριξαν την έφεση τους.

Η νομικός των θυμάτων, δικηγόρος κ. Ελευθερία Κήλη μας περιγράφει το περιστατικό με βάση τη δικογραφία και τη δικαστική απόφαση:

«Το καλοκαίρι του 2017, 31χρονος οδηγός Ι.Χ. με αθηναϊκές πινακίδες, με συνοδηγούς δύο φίλες του, κινούνταν προς το Λαφονήσι. Στο τούνελ στα Τοπόλια ενώ έχει σταματήσει στο φανάρι, τον προσπερνάει ένα Ι.Χ. που οδηγούσε μια γυναίκα και επέβαιναν τρία ανήλικα παιδιά και μπαίνει μπροστά του. Ο 31χρονος της κάνει παρατήρηση γιατί το κάνει αυτό και εκθέτει και τα ανήλικα παιδιά σε κίνδυνο. Ένας εκ των ανηλίκων, ηλικίας περίπου 14 ετών, βγαίνει από το αμάξι και του ζητάει τον λόγο. Ο οδηγός εκδηλώνει την έκπληξή του για αυτό, αλλά δεν συμμετέχει στην ένταση που επιχειρεί να δημιουργήσει ο έφηβος και η οδηγός καλεί τον γιο της να μπει μέσα στο αυτοκίνητο. Πριν το Έλος υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν ότι πρέπει να περάσεις μέσα από το χωριό για να πας προς το Λαφονήσι. Ο 31χρονος συνεχίζει προς το Λαφονήσι ακολουθώντας τις πινακίδες, μέχρι που στο Έλος πετάγεται μπροστά ένας άνδρας (ήταν ο σύζυγος της γυναίκας) που τον καλεί επιτακτικά να σταματήσει το αυτοκίνητο φωνάζοντας “κατεβείτε κάτω, θα σας σπάσουμε στο ξύλο κ.α.” Όλοι οι επιβαίνοντες φοβήθηκαν πάρα πολύ, συνέχισαν όμως κανονικά την πορεία τους και μετά από λίγη ώρα θεώρησαν ότι το συμβάν είχε λήξει».

ΕΝΕΔΡΑ

Φτάνοντας κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, όπως μας αναφέρει η κ. Κήλη, «βλέπουν δύο σταματημένα αυτοκίνητα να τους έχουν σχεδόν κλείσει τον δρόμο και μπροστά να είναι δύο άγνωστοι άνδρες. Ο ένας έβγαλε ένα στειλιάρι και είπε: “Σταμάτα τώρα”. Κατάλαβαν τότε ότι αυτό σχετιζόταν με το προηγούμενο συμβάν και ότι τους είχαν στήσει ενέδρα. Ευτυχώς ο οδηγός κράτησε την ψυχραιμία του και επιτάχυνε φεύγοντας από το σημείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια η μία συνοδηγός επικοινωνούσε με το Α.Τ. Κισσάμου λέγοντας τι συνέβαινε και καλώντας σε βοήθεια. Ο αστυνομικός τους ζητάει να δουν την πινακίδα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Ένα από τα αυτοκίνητα κάνει αναστροφή και αρχίζει να τους κυνηγάει, το ίδιο και το άλλο· ξαφνικά το ένα μπαίνει μπροστά τους και το άλλο τους πλευρίζει από δίπλα! Τα αυτοκίνητα σταματούν και βγαίνουν οι οδηγοί, ο ένας με το στειλιάρι και ο άλλος κρατώντας σιδηρογροθιά. Εκεί φοβήθηκαν για τη ζωή τους, ότι θα τους σκοτώσουν. Ο 31χρονος μη έχοντας άλλη επιλογή, για να ξεφύγει έκανε όπισθεν και στροφή 180 μοίρες και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα. Οι δύο οδηγοί μπήκαν πάλι στα αυτοκίνητα και ήρθαν από πίσω, κολλούσαν, οδηγώντας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προσπαθούσαν να τους βγάλουν από την πορεία τους και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς για να εμβολίσουν το αυτοκίνητο. Ο αστυνομικός τους είπε να γυρίσουν προς Καστέλι και θα έλθουν και αυτοί. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ο 31χρονος συνάντησε στα δεξιά του ένα ανοιχτό σημείο μπροστά από ένα μίνι μάρκετ, όπου ήταν και περίπου άλλα 10 άτομα και κάνοντας έναν απότομο ελιγμό σταμάτησε εκεί. Εάν αυτό είχε συνεχιστεί λίγο ακόμα, σήμερα δεν θα ήταν κανείς ζωντανός».

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ

Συνεχίζοντας την αφήγηση η δικηγόρος σημειώνει πως «η μία εκ των συνοδηγών βγήκε από το αυτοκίνητο για να πάρει αέρα. Ξαφνικά, ο ένας εκ των δύο δραστών προσέγγισε το αυτοκίνητο και άρχισε να γρονθοκοπεί τον οδηγό από το ανοικτό παράθυρο, εκείνος σύρθηκε προς την πόρτα του συνοδηγού για να φύγει από το όχημα, αλλά ο δράστης μπήκε μέσα και συνέχισε να τον χτυπάει. Τότε πανικόβλητη βγήκε έξω και η έτερη συνοδηγός ζητώντας βοήθεια από τους ανθρώπους στο “μίνι μάρκετ”, αλλά κανένας δεν προσέτρεξε. Τελικά ο οδηγός κατάφερε να συρθεί εκτός του αμαξιού και τότε και οι δύο δράστες άρχισαν να τον κλωτσάνε σε όλο το σώμα, παρότι οι γυναίκες τους παρακαλούσαν να μην τον χτυπάνε. Εκείνη τη στιγμή ήλθε ο ιδιοκτήτης του “μίνι μάρκετ” και έπιασε τους δύο δράστες λέγοντας τους “τι κάνετε; θα μπλέξετε!” και σταμάτησαν. Ένας εκ των δραστών λέει στους εντολείς μου “έρχεστε στον τόπο μας και κάνετε ό,τι γουστάρετε; Έτσι έδειρα πέρυσι και τον τουρίστα”. Οι δράστες φεύγουν και μετά από 40 λεπτά, έρχεται πια η αστυνομία και τότε επιστρέφει ένας εκ των δύο δραστών. Οι αστυνομικοί έχουν μια επιεικώς απαράδεκτη στάση. Αντί να καταγράψουν το γεγονός και να εφαρμόσουν αυτεπάγγελτα τον νόμο και την αυτόφωρη διαδικασία, αποθάρρυναν τους εντολείς μου να κάνουν μήνυση, τους επέμειναν ιδιαίτερα να πάνε να κάνουν το μπάνιο τους και να ηρεμήσουν πρώτα (σημειωτέον ότι ο εντολέας μου αιμορραγούσε στο κεφάλι) και τους είπαν και ψέματα ότι κοστίζει 50 ευρώ η μήνυση και ότι αν κάνουν μήνυση θα κάνει μήνυση και η άλλη πλευρά κ.α. Φάνηκε ότι γνώριζαν τους δράστες, τους μιλούσαν με τα μικρά τους».

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η κ. Κήλη τονίζει πως οι εντολείς της «παρόλο που αρχικά – και απολύτως δικαιολογημένα – είχαν τις αναστολές τους, μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισαν ότι η πιο υπεύθυνη στάση ήταν να προσφύγουν στα δικαστήρια και υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων».
«Βασικό τους μέλημα ήταν να δοθεί μια παραδειγματική τιμωρία που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους ίδιους δράστες αλλά και για άλλους να κάνουν τέτοια πράγματα στο μέλλον, υπογραμμίζει η κ. Κήλη. συμπληρώνοντας πως «σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε τέτοια συμβάντα να τα καταγγέλλουν στις αρχές, ακόμα και αν τα κατά τόπους Α.Τ. για Α΄ ή Β΄ λόγους τους αποθαρρύνουν ή δεν ακολουθούν με ζήλο τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με μια μήνυση. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβρη το 2020 με καταδίκη των δραστών, οι οποίοι, παρόλο που άσκησαν έφεση, δεν παραστάθηκαν προς υποστήριξή της και έτσι η απόφαση τελεσιδίκησε. Σημειωτέον ότι εν όψει του πρωτόδικου δικαστηρίου ζήτησα στοιχεία από το Α.Τ. Κισσάμου για το αν είχε καταγραφεί το συμβάν στα βιβλία συμβάντων και πήρα βεβαίωση ότι δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό, κάτι το οποίο χρησιμοποίησα και στο δικαστήριο! Η εισαγγελέας έμεινε εμβρόντητη από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η αστυνομία την υπόθεση και δήλωσε από έδρας την πρόθεσή της να διατάξει ΕΔΕ».
Αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αστικό κομμάτι της υπόθεσης. Η δικηγόρος επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι κατά ένα τρόπο η υπόθεση παραμένει ανοιχτή είναι από μόνο του δύσκολο, ιδίως για τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο οποίος και υπέστη το μεγαλύτερο σοκ. Για ευνόητους λόγους δεν θέλησε να ιστορήσει ο ίδιος τα τραυματικά γεγονότα, δεν μετανιώνει ωστόσο που αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό και ελπίζει σε μία δικαίωση και στο επίπεδο αυτό. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι τα συμβάντα αυτά δεν εκφράζουν το υγιές κομμάτι της κρητικής κοινωνίας, που σίγουρα αποτελεί την πλειονότητα. Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, δεν πρέπει να περιμένουμε τις λύσεις μόνο από τα δικαστήρια αλλά και από την ίδια την κοινότητα, η οποία καλό θα ήταν να περιθωριοποιεί αυτές τις συμπεριφορές».

Υπό το πρίσμα του 81α του Ποινικού Κώδικα.

«Οι δράστες στο συμβάν είδαν αθηναϊκές πινακίδες, νόμισαν ότι είχαν να κάνουν με τουρίστες, το είπαν κιόλας. Οι μη ντόπιοι, είτε Έλληνες είτε αλλοδαποί θεωρούνται εύκολοι στόχοι. Παρ’όλ’αυτά μέχρι το πρόσφατο συμβάν με θύματα Γερμανούς – εγώ τουλάχιστον – δεν γνωρίζω καμία αντίστοιχη περίπτωση στην περιοχή, όπου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, όπως ενδεχομένως θα έπρεπε σε ορισμένες. Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο 81α έχει προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα ήδη από το 2014. Μακάρι να έχει γίνει μία αρχή για την εφαρμογή του», καταλήγει η κ. Ε. Κήλη.

Χανιώτικα νέα