Χανιά: Καινοτόμες προτάσεις σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (φωτο)

Χανιά: Καινοτόμες προτάσεις σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (φωτο)

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή φορέων πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων το 1ο Διαδικτυακό Εργαστήριο, με θέμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό λύσεων για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών στα Χανιά. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Χανίων στο ευρωπαϊκό έργο “Horizon 2020 VARCITIES”, με επικεφαλής της πρότασης το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το ερευνητικό έργο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 8 πόλεις της Ευρώπης με τη συμμετοχή 25 εταίρων, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., με στόχο την ανάπτυξη δράσεων και λύσεων, βασισμένων στη φύση, στην ψηφιακή καινοτομία και στην εικονική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι ακόλουθες λύσεις:

  • Δημιουργία Κινητού Αστικού Καθιστικού Χώρου.

  • Αναβάθμιση των Δημοτικών Ποδηλάτων σε Έξυπνα Ποδήλατα.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Με το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο προωθούνται πιλοτικές δράσεις στους αστικούς δημόσιους χώρους ευρωπαϊκών πόλεων, συνδυάζοντας δράσεις και λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση, τη ψηφιακή καινοτομία και την εικονική πραγματικότητα. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων, με έμφαση στους δημόσιους χώρους.

Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, σχεδιάζοντας λύσεις, όπως το Κινητό Αστικό Καθιστικό, δίνοντας δημόσιο χώρο (πλατείες, αυλές σχολείων, κ.ά.), ο οποίος θα επανακαθορίζεται και προσφέροντας τρόπους συνάντησης (δράσεις πολιτισμικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές, κ.ά.) σε ομάδες της πόλης μας.

Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τα Δημοτικά μας Ποδήλατα σε Έξυπνα Ποδήλατα, ενσωματώνοντας ειδικούς αισθητήρες στα υφιστάμενα ποδήλατα του Δήμου μας για την καταγραφή χρήσιμων στοιχείων, όπως των συνθηκών μικροκλίματος, της ποιότητας του αέρα, κ.ά. Στις προθέσεις μας είναι και η διερεύνηση της προμήθειας ποδηλάτων ειδικού σκοπού (με περισσότερες από μία θέσεις) για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, όπως τα Άτομα με Αναπηρίες”.

p4

π1

π3

π3

p6

π4