Χανιά: Η “ζούγκλα” της παλιάς πόλης (φωτο)

Χανιά: Η “ζούγκλα” της παλιάς πόλης (φωτο)

Με… ζούγκλα θα μπορούσε να παρομοιαστεί το κυκλοφοριακό στην παλιά πόλη. Κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα, ενώ τα κορναρίσματα και οι στιγμές έντασης ανάμεσα σε οδηγούς που έχουν “κολλήσει” είναι σε ημερήσια διάταξη.

Και βεβαίως οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι που βλέπουν να μην τηρείται ούτε στο ελάχιστο η πρόνοια (στα χαρτιά) που υπάρχει για τις θέσεις στάθμευσης που δικαιούνται.

Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια που μας διηγήθηκε κάτοικος της οδού Δασκαλογιάννη. Όπως μας είπε αδυνατώντας να βρει θέση στάθμευσης για το ΙΧ του, άφησε το αυτοκίνητο σε μια θέση που προορίζεται για ολιγόλεπτη στάθμευση για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων.

Λίγο αργότερα τον ειδοποίησαν γείτονες ότι η Τροχαία του πήρε τις πινακίδες. Αμέσως βρέθηκε στον Δήμο Χανίων και αργότερα στην Τροχαία για να διαμαρτυρηθεί, έχοντας μαζί του φωτογραφίες από θέσεις μόνιμων κατοίκων που είχαν καταληφθεί από επισκέπτες ή επαγγελματίες χωρίς να έχει βεβαιωθεί καμία παράβαση.

Και η απορία που διατύπωσε μοιάζει απόλυτα λογική: πώς γίνεται μέσα σε ένα “πέλαγος” ανομίας και παρανομίας που είναι η παλιά πόλη σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, να βρίσκεται “βρεγμένος” μόνο ο ίδιος που είναι μόνιμος κάτοικος; Και γιατί να μην τηρείται η νομιμότητα συστηματικά μέσα από την παρουσία Αστυνομίας;

Ασφαλώς, το θέμα δεν μπορεί μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της αστυνόμευσης. Απαιτούνται (και) γενναίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμη η κατάσταση για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, επαγγελματίες και μόνιμους κατοίκους. Άραγε η Δημοτική Αρχή προβληματίζεται για όλα αυτά ή έχει συμβιβαστεί με την εικόνα της… ζούγκλας;

ΔΗΜ. ΜΑΡ. Χανιώτικα νέα