Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου «κλείνει» μια τεράστια περιοχή, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών (φωτο)

Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου «κλείνει» μια τεράστια περιοχή, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών (φωτο)

Επιχείρηση δημιουργίας καθεστώτος «Αγίου Όρους» στο Ακρωτήρι Χανίων;

Με την άρση των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και δράττοντας την δυνατότητα να κάνουν διαδρομές στην φύση, κάποιοι Χανιώτες αποφάσισαν να πάνε μια βόλτα στην όμορφη περιοχή της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων.

Μόνο που έκπληκτοι είδαν πως στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Μονή και σε συνέχεια στο φαράγγι του Καθολικού, είχε χτιστεί μια πέτρινή πύλη και μάλιστα σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από την Μονή!

Προς το παρόν ο δρόμος είναι ανοιχτός, αλλά το είδος της πύλης κάνει φανερό πως είναι θέμα χρόνου να τοποθετηθεί και καγκελόπορτα, όπως άλλωστε είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια και πάλι στον δρόμο, σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Μονής Γουβερνέτου.

 

Το αν η Μονή έχει το νόμιμο δικαίωμα να κλείσει το οδικό δίκτυο, είναι κάτι που πρέπει άμεσα να ερευνηθεί και να απαντηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τις αστυνομικές αρχές.

Πάντως να σημειωθεί ότι σε ειδική έκδοση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το 2017, με απεικόνιση των αρμοδιοτήτων συντήρησης του οδικού δικτύου, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτικός» ή «αγροτικός», αλλά ως  «Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο» αρμοδιότητας της Περιφέρειας και ειδικά της Αντιπεριφέρειας Χανίων!

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, από την Μονή Γουβερνέτου είναι σε εξέλιξη εδώ και κάποια χρόνια, μια επιχείρηση αποκλεισμού ολόκληρης της περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πανέμορφο φαράγγι του Καθολικού, όπου είναι και το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας και αποτελεί πόλο έλξης πάρα πολλών επισκεπτών από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Η αρχή έγινε με το κτίσιμο ενός πέτρινου μαντρότοιχου λίγο πριν το φαράγγι, στο ύψος της Μονής, την κατάργηση του χώρου όπου στάθμευαν τα οχήματα οι επισκέπτες, ενώ ακολούθησε το κλείσιμο με καγκελόπορτα του δρόμου που οδηγεί στην Μονή.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Οκτώβριο, το Flashnews.gr.  η Μονή Γουβερνέτου με ανακοίνωσή της  απαγόρευσε στους περιπατητές να κολυμπούν στην θάλασσα και στον μικρό κολπίσκο όπου καταλήγει το φαράγγι, ισχυριζόμενη πως όλη η περιοχή μέχρι και την θάλασσα είναι ιδιοκτησία της!

Επιπλέον απαγορεύει «να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε επισκέπτης σε όλη την περιοχή και για κανέναν λόγο χωρίς πλήρη ενδυμασία»!

Όπως φαίνεται το επόμενο βήμα είναι  η πέτρινη πύλη και το πιθανό κλείσιμο (;) του δρόμου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Μονή, δικαιώνοντας όλους τους Χανιώτες αλλά και τους ενασχολούμενους με τον τουρισμό,. πως είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης καθεστώτος «Αγίου Όρους» σε μια από τις πλέον όμορφες περιοχές του τόπου.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Δασικό χάρτη που αναρτήθηκε πρόσφατα, ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Δ.Δ., δηλαδή ως ακραιφνώς Δασική έκταση με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις της Μονής.

flashnews.gr