Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου απαγορεύει το κολύμπι στην παραλία του Καθολικού

Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου απαγορεύει το κολύμπι στην παραλία του Καθολικού

Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου απαγορεύει το κολύμπι στην παραλία του Καθολικού
explore Chania

Μια από τις όμορφες φυσιολατρικές διαδρομές στα Χανιά είναι και η σχετικά εύκολη κατάβαση στο φαράγγι του Καθολικού, ή όπως είναι γνωστό στο «Αυλάκι του Αγίου» στο Ακρωτήρι.

Πρόκειται για ένα μονοπάτι που ξεκινά από την Μονή Γουβερνέτου και το οποίο διερχόμενο από την «σπηλιά της αρκούδας» και τα ερείπια παλαιού μοναστηριού γνωστού και ως «καθολικό» όπου είναι και η σπηλιά όπου διέμεινε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, καταλήγει σε μια μικρή βραχώδη ακτή.

Από τα παλιά χρόνια κάτοικοι των Χανίων αλλά και επισκέπτες που περπατούσαν στην όμορφη διαδρομή κατέληγαν στην ακτή όπου έριχναν και μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας.

Όμως εδώ και αρκετά χρόνια αλλαγές που έγιναν στην Μονή Γουβερνέτου έφεραν και αλλαγές στην διαχείριση του «αυλακιού του Αγίου» αλλά και της δυνατότητας για ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών.

gouverneto to avlaki tou agiou

Η πλέον πρόσφατη αλλαγή είναι η απαγόρευση της κολύμβησης με την αιτιολογία πως ολόκληρη η περιοχή είναι… ιδιωτική όπως αναφέρει η Μονή σε ανακοίνωσή της που έχει αναρτηθεί εκεί.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2020 

« Η Ιερά Μονή δεν επιτρέπει τη διέλευση όσων επιθυμούν να κολυμπήσουν στην θαλάσσια περιοχή μετά το Καθολικό. 

Έχει δε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το πράξει καθότι όλη η γύρω περιοχή μέχρι και τη θάλασσα και το λιμανάκι (αρσανάς) είναι ιδιωτική και όχι δημόσια, για την οποία πληρώνει και τους ανάλογους φόρους προς το κράτος. 

Ευπρόσδεκτοι λοιπόν είναι μόνο οι προσκυνητές, οι περιηγητές και οι περιπατητές.»

Βέβαια και για αυτούς – στην συνέχεια της ανακοίνωσης – καθιερώνεται dress code (ενδυματολογικός κώδικας) καθώς επισημαίνεται πως «δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε επισκέπτης σε όλη την περιοχή και για κανέναν λόγο χωρίς πλήρη ενδυμασία» (!) 

moni gouvernetou

Όμως επιπλέον διευκρινήσεις δίδονται και σε μια ακόμη τοιχοκολλημένη ανακοίνωση της Μονής Γουβερνέτου, όπου μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται πως η περιοχή ολόκληρη δεν αποτελεί δημόσιο χώρο, αλλά ιδιωτικό της Μονής στον οποίο μάλιστα ανήκουν «όλα τα γύρω βουνά και τα σπήλαια».

moni gouvernetoy 1

Αναγνώστες του Flashnews.gr, κάτοικοι του Ακρωτηρίου και των Χανίων, αλλά και φορείς του τουρισμού, εξέφρασαν την αγανάκτηση αλλά και τον προβληματισμό τους για τις συγκεκριμένες ενέργειες της Μονής οι οποίες την αποκόπτουν από την τοπική κοινωνία.

flashnews.gr