Χανιά: Game over στο εξωτερικό τουρισμός για φέτος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις…

Χανιά: Game over στο εξωτερικό τουρισμός για φέτος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις…

Χανιά: Game over στο εξωτερικό τουρισμός για φέτος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις…

Η φετινή τουριστική χρονιά για τα Χανιά, όσον αφορά στις αφίξεις εξωτερικού, είναι εν πολλοίς -αν όχι εντελώς- χαμένη. Τελεία και παύλα. Game over, που λένε και στο χωριό μου, τον «κοσμοπολίτικο» Πλατανιά, όπου η ζημιά είναι τεράστια, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές…

Τα κάνω «διφραγκάκια», με βάση τα σημερινά (Παρασκευή 29 Μαΐου 2020) δεδομένα, για να γίνουν κατανοητά απ’ όλους. Διότι καλή και χρήσιμη η «αισιοδοξία», καλύτερη, ωστόσο, και πιο χρήσιμη η πλήρης κατανόηση της πραγματικότητας.

Εξηγούμαι:

Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», την περυσινή τουριστική περίοδο, οι περισσότεροι επισκέπτες εξωτερικού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προήλθαν κατά σειρά από το Ηνωμένο Βασίλειο (16,1%), τη Νορβηγία (13,3), τη Δανία (12,5) και τη Σουηδία (12,4%).

Αν σε αυτές τις χώρες προσθέσουμε και τη Φινλανδία (8,7%), προκύπτει ότι το 63% των επισκεπτών εξωτερικού, το 2019, προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο και 4, ακόμη, χώρες, όπως φαίνεται και στον πίνακα (της περυσινής έρευνας) που ακολουθεί…

2 2 1

Άγνωστο είναι, προς το παρόν, τι θα συμβεί με την Πολωνία (8,7%), που δεν συμπεριλαμβάνεται στις 29 χώρες για τις οποίες ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.

Ας δούμε τώρα τι ισχύει σήμερα, όσον αφορά στις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, τις τρεις σκανδιναβικές χώρες και τη Φινλανδία.

Για τη Μεγάλη Βρετανία, ουδείς είναι σε θέση να πει με ασφάλεια, αν και πότε θα επιτραπούν οι πτήσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει πολύ υψηλός και τα μέτρα ασφαλείας («καραντίνα») διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, καθώς, ως γνωστόν, πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Όσο για τις τρεις χώρες της Σκανδιναβίας (ΔανίαΣουηδίαΝορβηγία) και τη Φινλανδία;

Η είδηση που έστειλε πολύ αρνητικά μηνύματα στην τουριστική αγορά ήλθε σήμερα, Παρασκευή, από τη Δανία. Η απαγόρευση των πτήσεων από τη συγκεκριμένη χώρα έληγε στις 31 Μαΐου 2020, ωστόσο η απαγόρευση παρατάθηκε έως τις… 31 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας απόψε στο HANIA.news, στενός συνεργάτης Tour Operator, που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στη σκανδιναβική αγορά.

«Αυτό που συνέβη είναι άσχημο, γιατί πιθανολογούμε ότι θα συμπαρασύρει αρνητικά και την αγορά της Σουηδίας. Είναι πολύ άσχημο. Ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας τύχει», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης ενημερώθηκε για την αρνητική αυτή εξέλιξη σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ, από το HANIA.news«Είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη Σουηδία. Είναι μία μεγάλη αγορά, 150.000 Σουηδοί. Ο Ιούλιος έχει χαθεί, τώρα χάνεται και ο Αύγουστος σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να περιμένουμε, να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για να μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα», ήταν το πρώτο σχόλιο τού κ. Γιαννούλη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα:

• Στη Νορβηγία ισχύει απαγόρευση πτήσεων για ταξίδια στο εξωτερικό έως τις 20 Αυγούστου.

• Στη Σουηδία υπάρχει σύσταση για μη πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό έως τις 15 Ιουλίου.

• Στη Φινλανδία ισχύει απαγόρευση πτήσεων για ταξίδια στο εξωτερικό έως την 1η Αυγούστου.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, όπως επισημάνθηκε στο HANIA.news από άνθρωπο της τουριστικής αγοράς, οι απαγορεύσεις ταξιδιών σημαίνουν πως, αυτομάτως, οι συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι Tour Operators με τις αεροπορικές εταιρείες αναιρούνται, χωρίς να υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις.

Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμιστεί και να συνυπολογιστεί ότι προγραμματισμός πτήσεων μπορεί μεν να ανακοινώνεται από αεροπορικές εταιρείες, δεν είναι, ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές από αυτές…

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το thelocal.no, οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Νορβηγίας συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο των τουριστών μεταξύ τους από τις 15 Ιουνίου, σε μια συμφωνία που αποκλείει τη γειτονική τους Σουηδία. Ενώ η Δανία έχει επίσης ανοίξει τα σύνορά της σε τουρίστες από τη Γερμανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία προς το παρόν ανοίγει τα σύνορά της σε τουρίστες μόνο από τη Δανία.

Η απόφαση να προχωρήσει χωρίς τη Σουηδία θα αποτελέσει πλήγμα για την κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες άσκησε διπλωματικές πιέσεις στους γείτονές της να μην την αποκλείσουν από μια συμφωνία εντός των σκανδιναβικών συνόρων, παρά το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό.

«Οι Δανοί και οι Σουηδοί έχουν οικογένεια, εραστές και παραθεριστικές κατοικίες πέρα ​​από τα σύνορα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τη συμφωνία, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. «Η Δανία και η Σουηδία βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη σε σχέση με την επιδημία του κορωνοϊού, και αυτό έχει σχέση με το τι μπορούμε να αποφασίσουμε σε σχέση με τα σύνορα».

Με 430 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους, η Σουηδία έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου που συνδέεται με το νέο κορωνοϊό από αυτό των γειτονικών χωρών -Νορβηγία (43 θάνατοι ανά εκατομμύριο), Δανία (98), Φινλανδία (56) και Ισλανδία (29)-, οι οποίες επέβαλαν πολύ αυστηρότερα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Η δανική κυβέρνηση δημοσίευσε ενημερωτικό δελτίο αγγλικής γλώσσας που εξηγεί τη συμφωνία και η νορβηγική κυβέρνηση εξέδωσε δελτίο Τύπου και δημοσίευσε ταξιδιωτικές συμβουλές (στα νορβηγικά) για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Δανία.

Οι ταξιδιώτες από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ισλανδία που έρχονται στη Δανία θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, εξοχικό ή κάμπινγκ για τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεις κάπου εκτός της Κοπεγχάγης και θα κληθούν τυχαία να κάνουν προαιρετικά τεστ κορωνοϊού.

Η Νορβηγία δεν επιβάλλει παρόμοιους περιορισμούς στους Δανούς τουρίστες στη Νορβηγία.

Ταυτόχρονα, η Δανία άλλαξε τις ταξιδιωτικές της οδηγίες για όσους εγκαταλείπουν τη χώρα για να ταξιδέψουν στη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ισλανδία, έτσι ώστε το ταξίδι να μην είναι απολύτως απαραίτητο και να μη χρειάζεται να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Πρέπει, ωστόσο, να μείνουν σε «μη αστικές περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 750.000».

 HANIA.news