Χανιά: Φόβος για πισωγύρισμα στον τουρισμό

Χανιά: Φόβος για πισωγύρισμα στον τουρισμό

Τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Ελλάδα

Δύσκολα δεν θα “χύσουμε την καρδάρα με το γάλα” φέτος στον τουρισμό στην Κρήτη καθώς εντός της εβδομάδας και αφού τα κρούσματα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παρθούν μέτρα αποτροπής της επίσκεψης σε όλη την Ελλάδα από τρίτες χώρες.

Mετά τη Νορβηγία, που όπως έγραψαν τα “Χ.Ν.” από την Πέμπτη αυστηροποίησε τις διαδικασίες επίσκεψης στην Ελλάδα, ακολούθησε η Τσεχία και αναμένεται η αντίδραση της Δανίας (χώρα πολύ κρίσιμη καθώς στα Χανιά καθημερινά έρχονται τρεις πτήσεις από τη χώρα αυτή) αλλά και άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της “Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων” έχει ανοίξει το 95% των ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα σε όλο το νομό που φτάνει και το 60%
«Το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να μην έχουμε ένα υγειονομικό πισωγύρισμα. Από τη στιγμή που “έχουμε μπει στις ράγες” να μην γυρίσουμε πίσω!» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μανώλης Γιαννούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη χρειάζεται προσοχή από όλους μας. «Μέτρα παίρνονται το προσωπικό στα ξενοδοχεία σε μεγάλο βαθμό είναι εμβολιασμένο, αυτοί που είναι ανεμβολίαστοι κάνουν self test και από την εβδομάδα που έρχεται θα κάνουν και rapid test. Δημιουργείται πλέγμα ασφαλείας για τους επισκέπτες αλλά πρέπει να προσέξουμε» λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτιμά πως ο δείκτης θετικότητας που δίνεται αυτή τη στιγμή για τα Χανιά και την Κρήτη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Υπάρχουν τουρίστες, πάρα πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, επομένως ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στην Κρήτη και στα Χανιά είναι μεγαλύτερος και ο δείκτης θετικότητας κατά την άποψη μου είναι πολύ χαμηλότερος. Είχα μια συζήτηση με γνωστό επιδημιολόγο, του παρέθεσα αυτά τα στοιχεία και του τόνισα πως πρέπει να να μπουν και άλλα δεδομένα στον παρονομαστή ώστε τα στοιχεία από το δείκτη θετικότητας να είναι τα πραγματικά» αναφέρει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Απαισιόδοξος ως προς την πορεία του τουρισμού φέτος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ και πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων αυτοκινήτων κ. Χρήστος Μυλωνάκης. «Πρέπει καταρχήν να γνωρίζουμε πως ο κόσμος βλέπει την Κρήτη ενιαία και όχι τα Χανιά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Πλέον οποιαδήποτε παραίνεση για να κάνουν εμβόλιο οι πολίτες είναι αργά, έχει τόσο εξαπλωθεί ο ιός που δεν αλλάξει κάτι τον επόμενο κρίσιμο μήνα. Δεν καταφέραμε οι επιχειρηματίες του τουρισμού να πείσουμε τους εαυτούς μας και τους υπαλλήλους μας να εμβολιαστούν και έτσι τώρα δύσκολα δεν θα έχουμε την τύχη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου , για τις οποίες οι άλλες χώρες εφαρμόζουν μέτρα και κανονισμούς για τους πολίτες τους ώστε να τους αποτρέψουν να τις επισκεφθούν. Προς το παρών η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και για μας δυστυχώς» τονίζει ο κ. Μυλωνάκης.

Ο ίδιος καλεί τους Χανιώτες να σκεφθούν αν οι ίδιοι θα πήγαιναν σε μια χώρα που θα ήξεραν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος και αν κατά την επιστροφή στη δική τους χώρα θα έπρεπε να μείνουν καραντίνα.

«Είναι τεράστια η ευθύνη για το πολιτισκό σύστημα , την κυβέρνηση, τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση. Απέτυχαν στο ρόλο τους ! Πολύ μεγάλη και η ευθύνη και της αστυνομία γιατί δεν απέτρεψε συγκεντρώσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, λειτουργίες σε μοναστήρια. Είδατε να γίνονται έλεγχοι αν τηρούνται τα μέτρα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ή να ακυρωθούν; Να πηγαίνει η αστυνομία και να ελέγχει την πληρότητα των ναών, αν είναι όρθιοι ή όχι στα μαγαζιά; Γίνονται αυστηροί έλεγχοι για τα τεστ αυτών που ταξιδεύουν; Δυστυχώς όχι και το βλέπουμε όλοι! Στάλθηκαν λάθος μηνύματα στην κοινωνία. Αν κάθε εργαζόμενος στον τουρισμό ήθελε δύο rapid test και ένα PCR τεστ την εβδομάδα θα ήταν ένα κίνητρο για να εμβολιαστεί, τα self test είναι μια κοροϊδία και το ξέρουμε όλοι!» υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνάκης.

Χανιώτικα νέα