Χανιά: fake news η μεταφορά μεταναστών στην Σούδα;

Χανιά: fake news η μεταφορά μεταναστών στην Σούδα;

Χανιά: fake news η μεταφορά μεταναστών στην Σούδα;
explore Chania

Η επιχείρηση “IRINI”, (από την ελληνική λέξη “ειρήνη”), που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η αφορμή για να φουντώσουν μέσα από διαδικτυακές σελίδες σενάρια περί μεταφοράς μεταναστών στην Κρήτη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η επιχείρηση “IRINI” ουδεμία σχέση έχει με μεταφορά μεταναστών στην Κρήτη και δημιουργία δομών φιλοξενίας στο νησί. Πρόκειται απλά για ψευδείς ειδήσεις, που δυστυχώς για ακόμα μια φορά προκαλούν αναστάτωση στα Χανιά.

Τα “Χανιώτικα νέα” απευθύνθηκαν στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο (φωτ.), ο οποίος ξεκαθάρισε πως «ο κύριος στόχος της επιχείρησης “Irini” είναι η τήρηση του εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και η αποτροπή της λαθρεμπορίας όπλων προς τη χώρα αυτή».

Ο ίδιος εξηγεί στα “Χ.ν.” πως «η επιχείρηση “Irini” δεν ξεκίνησε για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Η προηγούμενη επιχείρηση με το κωδικό όνομα “Sophia”, είχε ως κύριο μέλημα να σταματήσει τη δράση αυτών που οργάνωναν κυκλώματα μεταφοράς μεταναστών και να μπλοκάρει τις διαδρομές τους. Η επιχείρηση αυτή έχει τερματιστεί. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν μέρος της του σχεδίου της επιχείρησης “Irini”».

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει στα “Χανιώτικα νέα” πως «φυσικά, παραμένει διεθνής υποχρέωση για κάθε σκάφος να βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο εάν τους συναντήσει στην ανοικτή θάλασσα», διευκρινίζοντας πως «εάν εμπλακούν πλοία της επιχείρησης “Irini” σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες που θ’ ακολουθηθούν ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος της επιχείρησης που είναι η διατήρηση του εμπάργκο όπλων».

Ο κ. Στάνο, τόνισε πως «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι διαδρομές των εμπόρων όπλων δεν είναι ίδιες με αυτές των διακινητών μεταναστών».

haniotika-nea.gr