Χανιά: Έτσι θα είναι το νέο κολυμβητήριο (φωτο)

Χανιά: Έτσι θα είναι το νέο κολυμβητήριο (φωτο)

Χανιά: Έτσι θα είναι το νέο κολυμβητήριο (φωτο)

Εντυπωσιακό στην όψη είναι το νέο κολυμβητήριο Χανίων όπως παρουσιάστηκε στις μακέτες που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση στο ΕΒΕΧ.

Για «νέα εποχή στο Κολυμβητήριο Χανίων», στην περιοχή της Νέας Χώρας, έκανε λόγο σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζοντας τις μελέτες επισκευής και αναβάθμισης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο ΕΒΕΧ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εποχή του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα θα περιλαμβάνει

 • Ολική αναμόρφωση εγκατάστασης και περιβάλλοντος χώρου,
 • προσβασιμότητα ΑμεΑ,
 • αισθητική αναβάθμιση κτιρίου και κερκίδων,
 • στέγαστρα παντού,
 • χώρους προβολής, ενημέρωσης και χορηγιών,
 • κλειστά δημοσιογραφικά θεωρεία,
 • σύγχρονα αποδυτήρια,
 • χώρους για τους συνοδούς των αθλούμενων,
 • λειτουργική ανακαίνιση των κτιρίων Κωπηλασίας, Ιστιοπλοϊκού και συλλόγου Ναυαγοσωστών,
 • κεντρικό έλεγχο ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών,
 • διασύνδεση του Γυμναστηρίου με τμήμα του υπογείου, όπου δημιουργούνται εγκαταστάσεις αποθεραπείας
 • και φυσικά πλήρη αντικατάσταση του λειτουργικού εξοπλισμού των κολυμβητικών δεξαμενών!

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ. «Είναι ευνόητο ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί, όσο το δυνατόν, η λειτουργία και οι δραστηριότητες του Ναυταθλητικού Κέντρου. Όλα θα γίνουν με τον απαραίτητο σχεδιασμό για να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες», σημείωσε.

 

Και συνέχισε: Η 1η φάση θα περιλαμβάνει το κέλυφος των κτιριακών εγκαταστάσεων, με τις εργασίες κατασκευής των μεταλλικών στεγάστρων των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών και του στεγάστρου των κερκίδων, επιμέρους προϋπολογισμό 1.317.112,72 ευρώ. Στη φάση αυτή θα ανασταλεί η χρήση των Κερκίδων και η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών των 25 και 12,5 μέτρων.

Η 2η φάση, επιμέρους προϋπολογισμού 6.202.887,28 ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια:

• Στο α’ στάδιο θα ολοκληρωθεί το συγκρότημα των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων. Όσο θα πραγματοποιούνται εργασίες στο τμήμα αυτό, θα λειτουργεί η 50άρα πισίνα και τα αποδυτήρια του κεντρικού κτιρίου, βόρεια του κολυμβητηρίου.

• Στο β’ στάδιο, αφού αποδοθεί σε χρήση το πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα των κλειστών Κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων, θα ανασταλεί η χρήση του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος για την ολοκλήρωση των κτιριακών έργων, του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και του εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης».

«Βάζουμε αμετάκλητα τέλος στην εγκατάλειψη μιας εγκατάστασης, που έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό πολλά περισσότερα από όσα έχει εισπράξει. Από σήμερα ξεκινά η νέα εποχή της! Θα αποδώσουμε στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία των Χανίων ένα συγκρότημα ναυταθλητικών δραστηριοτήτων για το οποίο θα καμαρώνει όλη η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπενθύμισε ότι «πριν από εννέα μήνες, στις 24 Αυγούστου 2021, υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΝΟΧ), με αντικείμενο τις “Υπηρεσίες Τεχνικών Συμβούλων για την Προετοιμασία της Επισκευής και της Αναβάθμισης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων”, προϋπολογισμού 248.000 ευρώ. Αποτελούνταν από τέσσερις επιμέρους μελέτες: τοπογραφική – αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, ενεργειακής αναβάθμισης. Ενώσαμε δυνάμεις, ώστε τάχιστα να αποτυπωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είμαστε εδώ για να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα και να τρέξουν αμέσως οι επόμενες διαδικασίες των Μελετών Επισκευής και Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, που με επιτυχία και ταχύτητα ανατέθηκαν στον ΟΑΚ και ολοκληρώθηκαν».

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «μια εμβληματική εγκατάσταση για την πόλη, για τον νομό, για το νησί μας, για όλη την Ελλάδα, που ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως “κόρη οφθαλμού”, εγκαταλείπονταν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η ιστορία είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία: Το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων πρωτολειτούργησε το 1964 και στη σημερινή του μορφή υφίσταται από το 1991, εδώ και 31 χρόνια. Από όταν ολοκληρώθηκε, με τις 3 πισίνες, με το κτίριο και το λεμβοστάσιο, δεν έχει γίνει κανένα απολύτως έργο αναβάθμισης, με εξαίρεση μερικά μικρά έργα την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη».

Το έργο παρουσίασαν αναλυτικά ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Άρης Παπαδογιάννης και ο επικεφαλής συντονιστής των μελετητών, αρχιτέκτονας – μηχανικός, Γιώργης Πετράκης. Τη σπουδαιότητά του για την τοπική κοινωνία και συνολικά την αθλητική οικογένεια και τον ελληνικό αθλητισμό χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων (και της ΠΑΕ Χανιά) Αντώνης Ροκάκης, ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, Τάκης Σβουράκης και ο πρόεδρος του ΝΟΧ, Δημήτρης Λειψάκης

Δείτε φωτορεαλιστικές εικόνες που δείχνουν πώς θα είναι το Κολυμβητήριο Χανίων μετά την ολοκλήρωση των έργων:

hania.news