Χανιά: Επιτέλους δείχνει την σωστή ώρα το ρολόι του Δημοτικού Κήπου (φωτο)

Χανιά: Επιτέλους δείχνει την σωστή ώρα το ρολόι του Δημοτικού Κήπου (φωτο)

Αρχές του περασμένο μήνα ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές εργασίες αποκατάστασης στο Ιστορικό Ρολόι του Δημοτικού Κήπου αλλά εκκρεμούσε η επισκευή των τεσσάρων ωρολογιακών δίσκων

Από σήμερα ωστόσο οι Χανιώτες θα μπορούν να συμβουλεύονται και πάλι τη σωστή ώρα από το εμβληματικό Ρολόι που στέκεται αγέρωχο στον Δημοτικό Κήπο από το 1927.

Οι εργασίες που αφορούσαν τη συντήρηση των τεσσάρων ωρολογιακών δίσκων και του μεταλλικού παταριού για τη στήριξη των μηχανισμών του ρολογιού ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και έτσι το ρολόι είναι πλέον ακριβές!

 

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες, για την αποκατάσταση του Μνημείου που δεσπόζει στον Δημοτικό Κήπο, περιλάμβαναν ενίσχυση των θεμελίων εσωτερικά του ρολογιού, στατική ενίσχυση του κορμού του πύργου και του εσωτερικού χαλαρού – αργού τμήματος της λιθοδομής, εκτεταμένη επισκευή του άνω τμήματος του ρολογιού, δημιουργία νέων μεταλλικών εσωτερικών δαπέδων και κλίμακας, αντικατάσταση του μηχανισμού του ρολογιού, εγκατάσταση αποχέτευσης όμβριων του τρούλου του ρολογιού, τοποθέτηση φωτισμού ανάδειξης του μνημείου και επισκευή της βόρειας όψης της οθόνης του παρακείμενου κινηματογράφου.

Η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του ρολογιού με τελικό προϋπολογισμό μέσω ΕΣΠΑ τις 257,1 χιλιάδες ευρώ υπογράφηκε την 1η Απριλίου 2019, από τον τότε δήμαρχο Αναστάσιο Βάμβουκα. Για την ιστορία επίσης να σημειωθεί ότι η προσπάθεια για να διασωθεί το μνημείο ξεκίνησε το 2009 επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρδιδάκη και συνεχίσθηκε από τον αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη. Η διάσωση του είχε να «αντιμετωπίσει» μια σειρά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.

Το ρολόι του κήπου άρχισε να χτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Αποτελείται από τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη, που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο.

Για το κτίσιμο του ρολογιού του χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία Λενταριανών και Χαλέπας και ποταμίσια άμμος. Τα σχέδια του ρολογιού έγιναν από τον μηχανικό Δ. Κολλάρο

Προς το παρών πάντως, καθώς σύντομα θα γίνει η συντήρηση των τεσσάρων ωρολογιακών δίσκων
Μετά από πολλά χρόνια οι Χανιώτες μπορούν από σήμερα να θαυμάζουν και να απολαμβάνουν το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου. Οι αποκρουστικές σκαλωσιές που είχαν ζώσει το μνημείο και που προκαλούσαν για χρόνια μελαγχολία στους πολίτες, από σήμερα έχουν φύγει εντελώς αποκαλύπτοντας το νέο Ρολόι, ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά νεότερα μνημεία της πόλης.

Οι εξωτερικές εργασίες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το kriti360 έχουν ολοκληρωθεί με το Ρολόι να μοιάζει σχεδόν καινούργιο με τους δείκτες του, να είναι πάλι έτοιμοι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο… χρόνο.

Προς το παρόν πάντως, οι Χανιώτες θα μπορούν να το θαυμάζουν και να νοσταλγούν παλιές εποχές, αλλά δεν θα μπορούν να το συμβουλεύονται για την ώρα…

kriti360.gr