Χανιά: Επικίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών ο λιμενοβραχίονας στο Ενετικό Λιμάνι.

Χανιά: Επικίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών ο λιμενοβραχίονας στο Ενετικό Λιμάνι.

Το θέμα της συντήρησης, προσβασιμότητας και αξιοποίησης του Ενετικού Λιμενοβραχίονα Χανίων, συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η εισήγηση του τοπικού συμβούλου Χανίων κ. Νεκτάριου Τζομπανάκη, με προτάσεις για την προστασία και αξιοποίηση του χώρου, αλλά και για την συντήρηση του για την ασφάλεια των επισκεπτών που αυτή την στιγμή είναι μηδενική.

Η Εισήγηση του κοινοτικού συμβούλου Νεκτάριου Τζομπανάκη

Η διατήρηση των μνημείων είναι μια κληρονομιά που θα πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Είναι μια από τις υποχρεώσεις που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας για να μην ξεχαστεί η ιστορία, και μέσα από τα μνημεία αυτής της πόλης. Φυσιολογικά και με την είσοδο της θαλάσσιας κρουαζιέρας στην πόλη μας, ο ενετικός λιμενοβραχίονας έγινε από τα πρώτα αξιοθέατα των Χανίων. Όμως ο χώρος αυτός δεν ήταν έτοιμος να δέχεται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, κατά τους μήνες του τουρισμού.
Το πρόβλημα.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ατυχημάτων λόγο του άθλιου πεζοδρομίου στο κομμάτι από το γεφυράκι έως τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου. Το κτίριο του προμαχώνα δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους επισκέπτες με μεγάλο φόβο για μελλοντική πτώση στα βράχια. Σε όλους τους μνημειακούς χώρους του κόσμου υπάρχει ωράριο και φύλαξη κάτι που δεν έχομε. Υπάρχουν τουαλέτες κάτι που δεν έχομε. Υπάρχει καθαριότητα κάτι που δεν έχομε. Υπάρχει προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και της τρίτης ηλικίας, κάτι που δεν έχομε.
Πρόταση

1. Να συντηρηθεί άμεσα το κομμάτι του λιμενοβραχίονα από το γεφυράκι έως τον προμαχώνα, και από τις δύο διαβάσεις (πάνω και έσω το λιμάνι).

2. Να δημιουργηθούν μέτρα ασφαλείας πάνω στον προμαχώνα για την ασφάλεια των επισκεπτών του.

3. Να μετατραπούν οι τουαλέτες στον υπάρχοντα χώρο σε χημικές και να επαναλειτουργήσουν για την υγιεινή των περαστικών αλλά και του χώρου.

4. Το κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι καραβομαραγγοί, να επισκευαστεί και να γίνει μουσείο Καρνάγιου. Στον χώρο που έβγαζαν τα καΐκια να τοποθετηθεί κάποιο Τρεχαντήρι (αλιευτικό σκάφος που τείνει σε εξαφάνιση).

5. Ο χώρος του προμαχώνα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει, δημοτικό αναψυκτήριο κάτι που ακούγεται ή είναι πρόταση κάποιας μελέτης. Αντιθέτως μπορεί να έχει μία δανειστική βιβλιοθήκη, σε τέσσερις ποιο γνωστές διαλέκτους αλλά και στα Ελληνικά. Μερικές από τις θεματολογίες της μπορεί να είναι η ιστορία του τόπου μας, βιβλία από τους Κρήτες συγγραφείς και ποιητές.

 

6. Στο διάζωμα του προμαχώνα μπορούμε τον μήνα Ιούνιο ή Ιούλιο να γίνεται εβδομάδα θερινού κινηματογράφου. Μπορούμε να κάνουμε μια εβδομάδα παλιού Ελληνικού κινηματογράφου με υπότιτλους για τους ξένους επισκέπτες. Αν θέλουμε στα Χανιά μας να γίνει ένα κινηματογραφικό στούντιο σε συνεργασία με την περιφέρεια ,άλλα και με αρκετούς συμπολίτες μας που πρεσβεύουν επάξια την 7Η Τέχνη, με αποτέλεσμα να διαφημιστεί ο τόπος μας έμμεσα σε όλο τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο μπορεί να γίνεται άλλη μια κινηματογραφική εβδομάδα με την πρόγευση του Χανιώτικου Film festival που γίνεται στην πόλη μας κάθε Οκτώβριο.

7. Η τοποθέτηση τεσσάρων ατόμων σε δύο βάρδιες. Ένα άτομο στον προμαχώνα πάνω για φύλαξη, ένα άτομο στο Μουσείο Καρνάγιου, ένα άτομο στον φάρο και ένα άτομο για καθαριότητα. Η τοποθέτηση των τριών ατόμων μπορεί να είναι εθελοντική (δημιουργία από τον Δήμο Χανίων εθελοντικής ομάδας με την ονομασία π.χ Φίλοι Ενετικών Μνημείων Χανίων). Τέλος μπορεί κατά τους θερινούς μήνες και
ιδιαίτερα όταν έχομε κρουαζιερόπλοια ο ερυθρός Σταυρός να διαθέτει μια ομάδα εκείνες τις μέρες.

8. Η διακριτική διαμόρφωση της διαδρομής έως τον ενετικό φάρο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

9. Τέλος κανένα μνημείο κατά τις νυκτερινές ώρες δεν είναι προσβάσιμο. Θα πρέπει από κάποια ώρα και έπειτα να κλείνει όπως γινότανε και στις αρχές του περασμένου αιώνα για ασφάλεια.

10. Την επιστασία της ορθής λειτουργίας του λιμενοβραχίονα από την πλευρά του Δήμου θα την έχει το κοινοτικό συμβούλιο της πόλης.

Θα ξανασυζητηθεί το θέμα

Τελικά στη συνεδρίαση δεν ελήφθη απόφαση, καθώς ο εκπρόσωπος της αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου δεν πρόλαβε να μελετήσει το θέμα και έτσι θα συζητηθεί στο επόμενο κοινοτικό συμβούλιο που θα γίνει σε 15 ημέρες.

Υπήρξε πάντως συμφωνία ότι η εισήγηση έχει βάση και είναι άμεση η αναγκαιότητα να σημανθούν τα επικίνδυνα σημεία του λιμενοβραχίονα για την προστασία των επισκεπτών του.

Τέλος συμφωνήθηκε ακόμη μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου κ. Τάσου Αλόγλου, αλλά και την θετική θέση του δημάρχου, να συσταθεί μια επιτροπή εργασίας με εκπροσώπους από την τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, που θα εξετάσει το ρόλο ,τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των κοινοτικών συμβουλίων, στα πλαίσια του νόμου.

parakritika.gr