Χανιά: Επιχειρήσεις σε αδιέξοδο στον κλάδο της εστίασης

Χανιά: Επιχειρήσεις σε αδιέξοδο στον κλάδο της εστίασης

Χανιά: Επιχειρήσεις σε αδιέξοδο στον κλάδο της εστίασης
explore Chania

Τη διαφωνία τους με τον τρόπο και τον χρόνο που προτείνεται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, εκφράζει ο Σύλλογος Εστίασης Nομού Χανίων.

Για τον Σύλλογο «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει και δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση μας. Τα οικονομικά βάρη που συνεχίζουμε να κουβαλάμε. Την απώλεια σε ευπαθείς πρώτες ύλες (τρόφιμα κλπ), τα ενοίκια, τα πάγια σε ενέργεια-επικοινωνία, συντήρηση νοικοκυριού. Βρεθήκαμε χωρίς μεροκάματο μέσα σε μία νύχτα και μέχρι σήμερα κανένας συνάδελφος δεν έχει δει ούτε ευρώ από οικονομική βοήθεια μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα!».

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «Δεν είναι δουλειά του κλάδου ούτε να σχεδιάζει την υγειονομική προστασία αλλά ούτε και να την αμφισβητεί. Είναι όμως υποχρέωση του κράτους να μας προστατέψει από τις συνέπειες της. Έχουμε πληρώσει 10 χρόνια κρίσης και σαν κλάδος δεν αντέχουμε άλλο. Όχι, δεν αντέχουμε ούτε άλλο ένα μήνα ,ούτε άλλη μια βδομάδα. Έχουμε μπροστά μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση (απώλεια τουριστικής σεζόν)».

Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι:

  •  «Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και να επεκταθεί και το μήνα Μάιο για όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς.
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% και 13%
  • Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μετρά χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων .
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη.
  • Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους .
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.
  •  Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

haniotika-nea.gr