Χανιά: Ένας νέος δαίμονας στοιχειώνει την πόλη και ονομάζεται «ποδηλατόδρομοι»

Χανιά: Ένας νέος δαίμονας στοιχειώνει την πόλη και ονομάζεται «ποδηλατόδρομοι»

Ανακοίνωση – απάντηση σε πρόσφατο άρθρο τού κ. Ευτύχη Μανωλακάκη (πρώην δημοτικού συμβούλου Χανίων, μέλους της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, πρώην προέδρου του Βιοτεχνικού Τμήματος του ΕΒΕ Χανίων) αναφορικά με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας εξέδωσε σήμερα η συλλογικότητα ΠοδηΛάτρεις.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Υπάρχει για κάποιους Χανιώτες (μάλλον μιας κάποιας νοοτροπίας) ένας νέος δαίμονας που στοιχειώνει την πόλη και ονομάζεται «ποδηλατόδρομοι» και αυτόν τον δαίμονα τον υποκινούν κάποιοι που «προσπαθούν να επιβάλλουν εδώ και τώρα την δημιουργία ποδηλατόδρομου», όπως καταλαβαίνουμε και από πρόσφατο άρθρο του επιχειρηματία κ. Μανωλακάκη.

Αυτοί οι δαιμονικοί κάποιοι «έχουν πρόσχημα τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Δημάρχου και μέρους της δημοτικής αρχής» (άκουσον, άκουσον) και «μέσα από ιδεοληψίες και συμφέροντα υπονομεύουν την πόλη μας». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο κ. Μανωλακάκης κάνει σαφές ποιους εννοεί: «οι ποδηΛάτρεις ή οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος/φορέας προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του, ορμώμενοι από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που τους δόθηκαν».

Αγαπητέ κύριε, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι:

  • Στους ποδηΛάτρεις δεν δόθηκε ποτέ καμία υπόσχεση ούτε «εν κρυφό», ούτε «εν φανερό» (για να ακολουθήσουμε την δική σας γραμματική).. Όλες οι υποσχέσεις περί κυκλοφοριακού δόθηκαν στον λαό των Χανίων (για να πάρουν ψήφους) και όπως παραδέχεστε και σεις στην αρχή του άρθρου σας δεν «έχει γίνει τίποτα, είτε λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, είτε λόγω ανύπαρκτης πολιτικής βούλησης».
  • Έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύουμε σε καμία υπόσχεση– μόνο σε πράξεις. Όλοι οι δήμαρχοι Χανίων των τελευταίων δεκαέξι ετών (όσο δηλαδή υπάρχει η συλλογικότητά μας) έχουν αποδειχθεί αμετροεπείς και φανφαρόνοι όσον αφορά το κυκλοφοριακό. Ο δε τωρινός δήμαρχος καταφέρνει να διαψεύδει μόνος του αυτά που ο ίδιος διαλαλεί τακτικότατα (αυτό κι αν είναι καινοτομία…).
  • Δεν έχουμε συμφέροντα οικονομικής ή πολιτικής φύσης – δεν είμαστε, όπως εσείς,  ούτε επιχειρηματίες ούτε έχουμε διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι. Είμαστε απλά ενεργοί πολίτες, πονάμε τον τόπο μας και ζηλεύουμε που άλλες πόλεις τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από τα Χανιά στο κυκλοφοριακό.
  • Κατανοούμε ότι (σας) είμαστε ενοχλητικά επίμονοι στο να διεκδικούμε την ασφάλεια στην μετακίνηση των πεζών, των ανθρώπων με αμαξίδια και των ποδηλατών καθώς και εν γένει την οδική ασφάλεια όλων.
  • Προτείνουμε να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι παντού στην πόλη όπως υπάρχουν και πεζοδρόμια. Πριν από αυτό όμως προτείνουμε την απαρέγκλιτη τήρηση του υφιστάμενου ΚΟΚ, την απελευθέρωση των δρόμων από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τον σεβασμό όλων στην κίνηση και την προσβασιμότητα πεζών, ΑμεΑ και ποδηλάτων, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Συμφωνούμε πάντως με την άποψη (σας) ότι όλες οι αλλαγές στο κυκλοφοριακό της πόλης πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελετών και σχεδιασμού, και βέβαια, όπως κι εσείς γράφετε, «στην κατεύθυνση για την πρόοδο όλων και μηδενός εξαιρουμένου του συνόλου των δημοτών».

Είμαστε, ξέρετε, και οι ποδηλάτες και οι πεζοί και για όσοι κινούμαστε με αμαξίδια, μέρος των «όλων» και δεν θέλουμε να εξαιρούμαστε από το «σύνολο των δημοτών». Άρα χρειαζόμαστε κι εμείς να κυκλοφορούμε σε δρόμους με υποδομές και χωρίς να κινδυνεύουμε από την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων μέσων. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να διαπλατυνθούν πεζοδρόμια, να γίνουν ποδηλατόδρομοι και άρα να αφαιρεθεί χώρος από τα ΙΧ. Τουλάχιστον από αυτά που παρκάρουν παράνομα.

Ήδη στην Κυδωνίας και σε άλλους δρόμους του κέντρου η στάθμευση τυπικά δεν επιτρέπεται. Όλοι όσοι παρκάρουν ήδη στην Κυδωνίας είναι παράνομοι και εμποδίζουν την κυκλοφορία. Αν η ανίκανη υπηρεσία που λέγεται Τροχαία Χανίων έκανε τη δουλειά της, και αν υπήρχε από τους δημάρχους των Χανίων η πολιτική βούληση, δεν θα μπορούσε κανένα ΙΧ να παρκάρει εκεί (και το κυκλοφοριακό θα ήταν καλύτερο, και ίσως τότε να μην χρειαζόταν κανένας ποδηλατόδρομος. Τότε, είμαστε βέβαιοι,  δεν θα σας έφταιγαν οι εξαγγελθέντες ποδηλατόδρομοι γιατί ήδη δεν θα παρκάρατε. Για την ώρα πάντως παρκάρουν ανενόχλητα ακόμα και όπου έχει κολωνάκια, ενώ η Τροχαία ξαφνικά βρήκε προσωπικό, όμως μόνο για να κυνηγάει… sms – η στάθμευση παραμένει γαϊδουρινή.

Οι ποδηλατόδρομοι λοιπόν όχι μόνο αποτελούν μια ελπίδα ότι θα ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν περισσότεροι το ποδήλατό τους στην πόλη, όχι μόνο πιθανά να τους χρησιμοποιήσουν και αμεα που τώρα δεν μπορούν να κινηθούν στα περισσότερα πεζοδρόμια αλλά μάλλον θα βοηθήσουν στο να καταργηθεί de facto η παράνομη στάθμευση. Σε αυτή ακριβώς την λεπτομέρεια εδράζεται η έντονη αντίδραση μερικών που με θράσος διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν το «προνόμιο» της παράνομης (!!) στάθμευσης.

Ας το πάρουμε απόφαση: Και ανθρώπινοι ρυθμοί, ηρεμία, καθαρό περιβάλλον και θάλασσες παρκαρισμένων, κόρνες και μαρσαρίσματα δεν γίνεται. Εμείς διαλέγουμε, και πιέζουμε για το πρώτο.

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας είναι συντηρητικοί και φοβικοί σε κάθε αλλαγή – και είναι κατανοητό, καθώς βιώνουμε συχνότατα προκλητικά σκανδαλώδεις ενέργειες τύπου Μπακογιάννη – Περιπάτου. Κι εμείς φοβόμαστε παρόμοιες κουτουράδες εδώ, βλέποντας μάλιστα την προχειρότητα με την οποία έγινε η λωρίδα στην Ακτή Κανάρη. Όμως δεν είναι όλα το ίδιο. Ας θυμηθούμε τις τεράστιες αντιδράσεις παρόμοιας επιχειρηματολογίας που συνάντησαν οι πεζοδρομήσεις στις Ποτιέ, Τσουδερών, κλπ και τι λένε τώρα οι τότε αντιδρούντες.

Κλείνοντας, θεωρούμε ντροπή την αντιδημοκρατική προτροπή του κ. Μανωλακάκη  (που είχε διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και επίσης δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση!) προς τον Δήμαρχο: «Ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, οφείλει να αφήσει στην άκρη τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις…».  Με τέτοιο πολιτικό προσωπικό, πράγματι, πώς να πάμε μπροστά;”

[pt_view id=”dcb963a52z”]