Χανιά: “Έξωση” από την Ι.Μ. Γουβερνέτου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο!

Χανιά: “Έξωση” από την Ι.Μ. Γουβερνέτου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο!

Ένα θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δήμου Χανίων, αυτό της μεταστέγασης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς έληξε το χρονικό διάστημα παραχώρησης του ακινήτου επί της οδού Περίδου από την Ι.Μ. Γουβερνέτου.

aeweb

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μανώλη Κεμεσίδη, ο οποίος, μετά την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Ελένης Ζερβουδάκη, τόνισε ότι ντρέπεται… από τη μία η Μονή να κάνει “έξωση” σε μία κοινωνική δομή και από την άλλη να στήνει πόρτες… εμπόδια στους πολίτες.

Η κα Ζερβουδάκη είπε αρχικά ότι η Μονή επικοινώνησε εγγράφως μαζί της, ζητώντας να απομακρυνθεί η δομή, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για ιδία χρήση, ενώ σε αντιπρόταση που έγινε στον Ηγούμενο, δεν δέχθηκε να πληρώνει ενοίκιο και ΕΝΦΙΑ ο Δήμος Χανίων και να παραμείνει στο ακίνητο το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Από την κα Νίκη Αποστολάκη τονίστηκε ότι δεν θα έπρεπε “ελαφρά τη καρδία” να πετάει έξω αυτή τη δομή η Μονή, τη στιγμή που το έργο της εκκλησίας είναι το ακριβώς αντίθετο και πρότεινε να ενημερωθεί εγγράφως η Μητρόπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Να σημειωθεί ότι από την Μονή, όπως είπε η κα Ζερβουδάκη, υπήρχε ενημέρωση κατά την ανανέωση πέρυσι ότι θα ήταν και η τελευταία που γινόταν.

Μη φιλική χαρακτήρισε την επικοινωνία του Ηγούμενου με την Αντιδήμαρχο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. “Δεν ήταν ήρεμη και έτσι όπως εμείς επιθυμούσαμε, αλλά πιστεύω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο οφείλει να λάβει γνώση των ενεργειών αυτών. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες τα θέματα να τεθούν σε διαφορετική βάση… Από ένα σημείο και μετά αντιμετωπίζουμε κι εμείς θεσμικά το θέμα, άσχετα με τον σεβασμό που έχουμε προς την Μονή. Δεν υπάρχει καμία συγκρουσιακή διάθεση από τον Δήμο, αλλά μόνο η μέριμνα να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ωφελουμένων της δομής”, πρόσθεσε.

Παρά τα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, η κα Ζερβουδάκη δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε με τον Ηγούμενο, ενώ η κα Αποστολάκη επέμεινε στο να κινηθεί νομικά ο Δήμος.

“Κανείς δεν θέλει να αντιπαρατεθεί, αλλά οι εκπρόσωποι της Μονής πρέπει να καταλάβουν ότι ζημιώνεται η κοινωνία που οφείλει να στηρίζει η Εκκλησία”, επεσήμανε ο κ. Γιάννης Σαρρής.

“Μετά το Πάσχα θα πρέπει να το αφήσουμε το ακίνητο, μου είπε ο Ηγούμενος. Τον παρακαλέσαμε και αποφάσισε να μας αφήσει μείνουμε για έναν μήνα ακόμα. Πρέπει να το τρέξουμε το θέμα γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν”, πρόσθεσε η κα Ζερβουδάκη.

“Φαίνεται ότι το κλείσιμο του δρόμου και το κοινωνικό παντοπωλείο… συσχετίζονται. Δυστυχώς η Εκκλησία βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Δήμου, λειτουργώντας αντεκδικητικά. Αν ψηφίσουμε την απόφαση για έγκριση ανεύρεσης ακινήτου, τότε λέμε στην Μονή ότι το αφήνουμε. Να καταψηφίσουμε για να αντιληφθεί η Μονή ότι πρέπει να βγει και να εξηγήσει τι θέλει το ακίνητο. Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε και ζητάμε από τον Δήμο να μην φύγουμε από εκεί”, είπε ο κ. Νίκος Βουρλάκης.

“Επιβεβαιώνεται ότι οι business είναι ανώτερες από την χριστιανική φιλευσπλαχνία. Δεν διώκεται ο Δήμος, αλλά διώχνονται οι φτωχοί που χρησιμοποιούν τη δομή. Δεν δεχόμαστε λοιπόν την εισήγηση. Δεν φεύγουμε, να μείνει εκεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ανοίγει πλέον μία μεγάλη συζήτηση”, είπε από πλευράς του ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε, προκειμένου να εξεταστούν κάποια λεπτά νομικά ζητήματα, αλλά και να ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

parakritika.gr