Χανιά: Έχουν ξεφύγει – Πωλούσαν βαζάκια με άμμο από το Μπάλο και το Ελαφονήσι

Χανιά: Έχουν ξεφύγει – Πωλούσαν βαζάκια με άμμο από το Μπάλο και το Ελαφονήσι

Ξέφυγε η κατάσταση σε δύο από τις δημοφιλέστερες παραλίες των Χανίων – Η Ένωση Ξενοδόχων ν.Χανίων προτείνει την επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο και Ελαφονήσι

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να ανέδειξε τις παραλίες σε Μπάλο και Ελαφονήσι, ως τις δημοφιλέστερες στις προτιμήσεις των επισκεπτών στην Κρήτη, ωστόσο η “πρωτιά” αυτή συνοδεύτηκε από απαράδεκτες ενέργειες εκμετάλλευσης και υποβάθμισης των παραλιών αυτών, κυρίως από ντόπιους, που μετέφρασαν την κοσμοσυρροή επισκεπτών σε ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων ν.Χανίων, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πωλούν σε βαζάκια άμμο από το Μπάλο και το Ελαφονήσι, κάνοντας τη λέξη “αισχροκέρδεια” να μοιάζει λίγη για να χαρακτηρίσει την πράξη τους.

Ταυτόχρονα η ανεξελεγκτη στάθμευση μέσα στην άμμο, κάτω από κέδρους και οι σωροί σκουπιδιών που άφηναν οι επισκέπτες, ολοκλήρωναν την εικόνα υποβάθμισης των παραλιών, οι οποίες για να συνεχίσουν να είναι δημοφιλείς πρέπει με κάποιο τρόπο να “προστατευτούν”.

Η Ένωση Ξενοδόχων προτείνει την επιβολή εισιτηρίου στις παραλίες, προκειμενου να υπάρξει έλεγχος στις ροές των επισκεπτών, επισημαίνοντας οτι τα έσοδα θα πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και να διατεθούν για υπηρεσίες καθαριότητας, “στην ύπαρξη οργανωμένων καντινών και εστιατορίων, στην καθημερινή αποκομιδή σκουπιδιών, την φύλαξη από την ανεξέλεγκτη κατασκήνωση ή κάμπινγκ και φυσικά τη προστασία και αναβάθμιση των συγκεκριμένων παραλίων και του περιβάλλοντος”.

Όπως αναφέρουν, στόχος της επιβολής προστίμου είναι μόνο η αναβάθμιση, η συντήρηση και ανάδειξη τους.

Δείτε την επιστολή της Ένωσης που απεστάλη στους δήμου Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου

Τελειώνοντας την φετινή τουριστική σαιζόν διαπιστώνουμε όλοι ότι οι μοναδικού κάλους παραλίες του δήμου σας, ήταν ξανά πρώτες στις προτιμήσεις των επισκεπτών σε όλη την Κρήτη, όπως φυσικά αξίζει σε αυτά τα καταπληκτικά μνημεία της φύσης.

Παράλληλα είναι γνωστό, από την δημοσιότητα που έχουν λάβει, ότι υπάρχουν παράπονα πολλών επισκεπτών μας για την κατάσταση που υπάρχει στις παραλίες, ιδιαίτερα του Μπάλου και του Ελαφονησίου, σε επίπεδο καθαριότητας, ευταξίας και συνωστισμού.

Έχουμε δε, και το καταπληκτικό φαινόμενο, διάφοροι πλανόδιοι να πωλούν βαζάκια με άμμο καταστρέφοντας τις παραλίες και το οικοσύστημα τους με ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η ανεξέλεγκτη στάθμευση μέσα στην άμμο, κάτω από κέδρους, καταστρέφοντας τους, και τα χιλιάδες αυτοκίνητα δημιουργούν μια εικόνα που μόνο κολακευτική δεν είναι για τον τόπο μας και τον τουρισμό μας.

Οι διαμαρτυρίες πολλών επισκεπτών είναι γνωστές, τις έχουμε επισημάνει, και θέλουμε ξανά να εφιστήσουμε την προσοχή σας, ώστε την επόμενη τουριστική περίοδο, 2019, να υπάρχει έλεγχος στις ροές των επισκεπτών και φυσικά να είναι γνωστό πόσους επισκέπτες μπορεί να δεχτεί κάθε παραλία ημερησίως, ώστε να αποφύγουμε τι απαράδεκτες αυτές εικόνες και την υποβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος .

Προτείνουμε λοιπόν ξανά την επιβολή εισιτηρίου, καταρχήν στις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ροών των επισκεπτών, ενώ παράλληλα προκειμένου να αποφευχθούν , δήθεν παρεξηγήσεις επισημαίνουμε ότι τα έσοδα πρέπει να είναι ανταποδοτικά.

Συγκεκριμένα τα έσοδα να κατευθύνονται στην καθαριότητα, στην ύπαρξη οργανωμένων καντίνων και εστιατορίων, στην καθημερινή αποκομιδή σκουπιδιών, την φύλαξη από την ανεξέλεγκτη κατασκήνωση ή κάμπινγκ και φυσικά τη προστασία και αναβάθμιση των συγκεκριμένων παραλίων και του περιβάλλοντος.

Επειδή στο παρελθόν έχει γίνει πολύ συζήτηση για την συγκεκριμένη πρόταση, επαναλαμβάνουμε ότι στοχεύει μόνο στην αναβάθμιση, συντήρηση και ανάδειξη τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση, γίνεται γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την ανάδειξη των περιοχών αυτών, ώστε να προστατέψουμε τις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είναι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς του τουρισμού της χώρας μας.

flashnews.gr