Χανιά: Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον κανονισμό δημοσίων χώρων;

Χανιά: Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον κανονισμό δημοσίων χώρων;
aeweb

Δικαίωμα για να βγάζουν τα προϊόντα τους νόμιμα σε “σταντ” έξω από τα καταστήματά τους καταλαμβάνοντας ένα χώρο 40-50 εκατοστών διεκδικούν οι επαγγελματίες των οδών Χάληδων, Μουσούρων, Τσουδερών και Χρυσάνθου Επισκόπου στην παλιά πόλη.

Στους δρόμους αυτούς με βάση τον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων δεν επιτρέπεται να βγαίνουν εμπορεύματα στο δρόμο καθώς θεωρούνται βασικές οδηγικές αρτηρίες για την παλιά πόλη.

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης έχει ξεκινήσει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τη νέα δημοτική αρχή ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός και να επιτρέπεται και στους επαγγελματίες αυτών των δρόμων να εκθέτουν τα προϊόντα τους.

«Είναι άδικο το μέτρο. Ο ίδιος ο κανονισμός πρέπει να ισχύει για όλη την παλιά πόλη και όχι να εξαιρούνται κάποιοι δρόμοι. Ο τουρίστας θέλει να κουβεντιάσει πρώτα με το προσωπικό, να πάρει τις πληροφορίες, να δει τα εμπορεύματα και στη Χάληδων τα μαγαζιά δεν μπορούν να βγάλουν τίποτα έξω και δίπλα στη Μπετόλο και στα Στιβανάδικα είναι άλλο ένα μαγαζί απέξω» λέει ο κ. Μανώλης Κλαπάκης που διατηρεί δύο καταστήματα στην οδό Χάληδων.

Ο ίδιος τονίζει πως μπορεί να δοθεί και στα μαγαζιά της Χάληδων ένας χώρος 40-50 εκ. «και να υπάρχει έλεγχος και όποιος περνάει αυτό το όριο να τιμωρείται. Εξάλλου ο δρόμος έχει διαπλατυνθεί είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος και το μοναδικό εμπόδιο για τον πεζό είναι τα κολονάκια».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του Δημήτρη Φραγκιουδάκη που διαθέτει κατάστημα με τσάντες εδώ και πάνω από 30 χρόνια. «Πρέπει για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων να μπορούμε να αναρτούμε στον εξωτερικό χώρο ορισμένα προϊόντα χωρίς υπερβολές. Στον απέναντι δρόμο τα εμπορεύματα είναι παντού, όταν εγώ δεν μπορώ να τα βγάλω ο τουρίστας θα πάει απέναντι γιατί θεωρεί ότι εκεί είναι τα καταστήματα και ότι εμείς είμαστε πιθανών ακριβοί κτλπ. Θεωρώ δίκαιο και σωστό να μας δοθούν 40-50 εκ. για δύο “σταντ”» τονίζει.

«Στα καταστήματα εστίασης δίνεται η μισή πλατεία και σε εμάς δεν δίνονται λίγα εκατοστά για δύο καλαίσθητα βιτρινάκια» τονίζει ο κ. Τάκης συμπληρώνοντας πως «αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό αποφασίζονται από ανθρώπους άσχετους με τη δουλειά μας, που δεν ξέρουν πως λειτουργεί ένα κατάστημα».
«Υπάρχει σοβαρό θέμα με τους συναδέλφους σε Χάληδων, Χρ. Επισκόπου, Τσουδερών και Μουσούρων» λέει η κ. Tζίνα Μαρκουλάκη πρόεδρος του συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών καταστημάτων της παλιάς πόλης. Με βάση τον αρχικό κανονισμό και την τροποποίηση του « οι καταστηματάρχες στους δρόμους αυοτύς δεν έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν τα εμπορεύματα τους εκτός του καταστήματος. Από την α ρχή θεωρούσαμε ότι ήταν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους . Ξεκίνησε μια συζήτηση με τη νέα δημοτική αρχή για το θέμα αυτό ώστε να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις της. Ακόμα είμαστε στο στάδιο κάποιων πρώτων συζητήσεων».

Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλάκη οι καταστηματάρχες δεν διεκδικούν παράλογα πράγματα. «Δεν ζητάμε κάτι τρομερό και για μας εμάς είναι πρωτεραιόττητα η προσβασιμότητα στον πεζό, στα άτομα με ειδικές ανάγκες για αυτό και λέμε ότι θα μπορούσε να δοθεί ένας μικρός χώρος ώστε να υπάρχει μια προθήκη για τα καταστήματα ώστε να δείχνουν το εμπόρευμα τους. Και παράλληλα να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να δει το θέμα πιο σοβαρά και οι αλλαγές που ζητάμε να γίνουν γρήγορα ώστε να μην χάσουμε τη νέα τουριστική σεζόν. Δυστυχώς η φύση των καταστημάτων απαιτεί αυτό το καλοσώρισμα του πελάτη με τις προθήκες και με τα “σταντ” στην είσοδο του μαγαζιού» καταλήγει.

Άλλος επαγγελματίας πάντως μας ανάφερε και μια άλλη πτυχή του θέματος. «Σε μια βόλτα σε Τσουδερών, Μουσούρων, Χρ. Επισκόπου και Χάληδων θα δείτε ότι τα μισά μαγαζιά έχουν βγάλει “σταντ” έξω και εμπορεύματα. Ο δήμος σπάνια κάνει ελέγχους και αν κάνει θα βάλει ένα πρόστιμο που είναι πάνω – κάτω όσο θα εισέπραττε αν παραχωρούσε το χώρο με το ενοίκιο. Έτσι λειτουργεί το σύστημα και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο Δήμος ότι κάνει ελέγχους και βάζει πρόστιμο, οι έμποροι ότι πληρώνουν πρόστιμα…χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει κάτι».

Χανιώτικα νέα