Χανιά: Διαμαρτυρίες πολιτών για κλαδέματα και ξεριζώματα δέντρων

Χανιά: Διαμαρτυρίες πολιτών για κλαδέματα και ξεριζώματα δέντρων

Τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών προκάλεσε το κλάδεμα χθες του “φίκου της Βεγγάλης” στον Δημοτικό Κήπο Χανίων αλλά και το κόψιμο δέντρων στο Ανατολικό Ανάχωμα.

Επικοινωνώντας με τα “Χ.Ν.” πολίτες κατήγγειλαν την πρακτική των υπηρεσιών του Δήμου αναφορικά με τα κλαδέματα, ενώ απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τσουπάκης επισήμανε πως οι παρεμβάσεις στον Κήπο γίνονται με εισηγήσεις των εξειδικευμένων γεωπόνων της υπηρεσίας πρασίνου, ενώ για το ανατολικό ανάχωμα ότι τα δέντρα που κόπηκαν απειλούσαν με τις ρίζες τους το ανατολικό τείχος.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Πολίτες που βρέθηκαν χθες στο Δημοτικό Κήπο και είδαν το κλάδεμα του “φίκου της Βεγγάλης” του ιστορικού δέντρου που φυτεύτηκε το 1870 από το Ρεούφ Πασά εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες.
«Το συγκεκριμένο δέντρο απαιτεί ειδική γεωτεχνική μελέτη, δεν είναι δυνατόν να τον κλαδεύουν έτσι στην ουσία αποψιλώνοντάς το! Τα περισσότερα κλαδιά που έκοψαν δεν είναι ξερά! Το ίδιο είχαν κάνει και πριν από 5 χρόνια στο διπλανό δέντρο, έριξαν και τσιμέντο στη βάση του και από τότε το δέντρο δεν έχει επανέλθει» ανέφεραν οι πολίτες, που όταν στο σημείο βρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ. Τσουπάκης του ζήτησαν να τους δοθεί η μελέτη με βάση την οποία έγινε η παρέμβαση στον κήπο. «Θα δώσουμε τη μελέτη σε εξειδικευμένο γεωπόνο για να την δει» είπαν οι πολίτες ζητώντας οι σχετικές μελέτες να αναρτώνται και να είναι διαθέσιμες στους πολίτες. « Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους γεωπόνους του Δήμου. Αν μου αποδείξετε ότι η υπηρεσία κάνει λάθος τότε να είστε σίγουροι ότι θα το διορθώσουμε αλλά αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι πως οι γεωπόνοι του πρασίνου είναι ικανότατοι και μπορούν να αντεπεξέλθουν απόλυτα στα καθήκοντα τους » απάντησε στους πολίτες ο κ. Τσουπάκης.

Το κόψιμο δέντρων στο ανατολικό ανάχωμα για τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής προκάλεσε τη διαμαρτυρία πολιτών
ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ

Την ίδια στιγμή άλλοι πολίτες κατήγγειλαν στα “Χ.Ν.” το κόψιμο δέντρων που έγινε αυτές τις ημέρες από το Δήμο Χανίων πάνω στο Ανατολικό ανάχωμα. «Έκοψαν δεκάδες δέντρα, δημιούργησαν ένα “κρανίου τόπο”. Τα Χανιά και ειδικά το ιστορικό κέντρο έχει το λιγότερο πράσινο από κάθε άλλη πόλη, είναι δυνατόν να κόβουν τόσο εύκολα τόσα δέντρα»; αναρωτήθηκαν οι καταγγέλοντες.
«Κόπηκαν μερικά δέντρα, θα μείνουν κάποια άλλα, θα φυτευτούν νέα και θα μπει και γκαζόν στα πλαίσια της υλοποίησης της μελέτης των ΒΑΑ που πέρασε από τις επιτροπές ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα δέντρα που κόπηκαν επηρέαζαν το τείχος» μας είπε ο κ. Τσουπάκης, ενώ και η αρχαιολογία είχε ζητήσει το κόψιμο των δέντρων που απειλούν την στατικότητα του τείχους. Η παρέμβαση στο ανατολικό ανάχωμα προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου και περιπατητικής διαδρομής.

haniotika-nea.gr