Χανιά: Δεύτερο κρούσμα επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενο σε γνωστή παρλία (φωτο)

Χανιά: Δεύτερο κρούσμα επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενο σε γνωστή παρλία (φωτο)

Και δεύτερο περιστατικό επίθεσης θαλάσσιας χελώνας ανάφερε πολίτης στο zarpanews.gr με αφορμή την δημοσιοποίηση του πρώτου συμβάντος.

Μάλιστα το εν λόγω περιστατικό προηγήθηκε καθώς συνέβη την περασμένη Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου με θύμα 56χρονη γυναίκα, η οποία είναι καλά στην υγεία της και αντιμετωπίζει το τραύμα (φωτ.) με αγωγή: «Σας ενημερώνω ότι την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου 2023 κολυμπούσα στο λιμανάκι στο Μαράθι Χανίων το μεσημέρι, όπου μου επιτέθηκε μία μεγάλη χελώνα και με δάγκωσε στον αριστερό μηρό όπως φαίνεται στην φωτογραφία που σας έχω επισυνάψει. Την επόμενη ημέρα της επίθεσης ενημέρωσα το λιμεναρχείο Χανίων».

Τι πρέπει να κάνετε

Με αφορμή τα δύο περιστατικά, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, σε επικοινωνία του με το zarpanews.gr δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις θαλάσσιες χελώνες οι πολίτες, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

Παρόλο που για πολλούς θα φάνταζε ωραίο να είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν παρέα με μία θαλάσσια χελώνα, στην πραγματικότητα η αλληλεπίδραση μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστη. Τώρα που οι λουόμενοι στις ελληνικές παραλίες κορυφώνονται, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.

Προσοχή λοιπόν: Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει. Αυτό συμβαίνει και στο Λιμάνι της Μάνης, όπου το τοπικό Κέντρο Υγείας κάθε καλοκαίρι καταγράφει δεκάδες περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις, προς κατανάλωση από θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση και διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη. Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Οδηγίες προς λουόμενους:

  • Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες – Κρατάτε αποστάσεις
  • Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες – Κίνδυνος τραυματισμού
  • Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες
  • Αν δείτε ανθρώπους από συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες ή να ρίχνουν υπολείμματα τροφής στην θάλασσα, μπορείτε να το αναφέρετε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή/και το Λιμεναρχείο της περιοχής. Αν συναντήσετε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα μπορείτε να καλέσετε στο 24ωρο τηλέφωνο του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ (+30) 6941511511 για την άμεση μεταφορά στο Κέντρο Διάσωσης. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ φθάνουν περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο, που διασώζονται στις Ελληνικές θάλασσες.

Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΕΛΩΝ: Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών τηλ. 210 8982600 email: rc.officer@archelon.gr

ΔΙΑΣΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ: 24ΩΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ (+30) 69 41 511 511