Χανιά: Χελωνάκια στην παραλία του Σταυρού (video)

Χανιά: Χελωνάκια στην παραλία του Σταυρού (video)

Κι όμως … γεννιούνται θαλάσσιες χελώνες Caretta-caretta ακόμα στην παραλία Ζορμπά στο Σταυρό (λιμανάκι)! Ήδη από παλιά υπήρχαν αναφορές για φωλιές θαλασσίων χελωνών, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς η παραλία είναι πολυσύχναστη και τα ίχνη της χελώνας αλλά και των νεοσσών χάνονται από τις πατημασίες στην άμμο.

Το βράδυ του Σαββάτου μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A), της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού, της ομάδας πολιτών για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στο Ακρωτήρι μαζί με λουόμενους έσωσαν δεκάδες νεογέννητα χελωνάκια που είχαν αποπροσανατολιστεί λόγω του ισχυρού φωτισμού γύρω από την παραλία και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκεται η μαρίνα. Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο ισχυρές λάμπες. Αντί τα χελωνάκια να πάνε προς το πέλαγος κατευθύνονταν προς το δρόμο και σε δύσβατα και βραχώδη σημεία στα οποία εγκλωβίζονταν. Χρησιμοποιώντας μικρούς κουβάδες με άμμο και άλλα βοηθητικά μέσα οι παρευρισκόμενοι τα μετέφεραν κοντά στη θάλασσα και μακριά από τον ισχυρό φωτισμό.

Η κατάσταση πλήρη αποπροσανατολισμού και σύγχυσης των νεοσσών που διαπιστώθηκε από τους παρευρισκόμενους δείχνει πόσο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η φωτορύπανση για την πανίδα και ιδιαίτερα στις περιοχές που γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες. Το πρόβλημα αυτό το είχε ήδη αναφέρει πριν λίγες ημέρες η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού & Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος Κρήτης. Τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται να βγουν και άλλα χελωνάκια από τη φωλιά. Σε σημείο όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται η φωλιά στο κέντρο της παραλίας έχει τοποθετηθεί προστατευτική περίφραξη και οδηγίες. Είναι σημαντικό να κλείσουν τα φώτα γύρω από την παραλία και κυρίως οι δύο λάμπες στη μαρίνα και έχουν γίνει ήδη επαφές με το Δήμο Χανίων για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Επίσης είναι σημαντικό να μην πιάνουμε με τα χέρια μας τα χελωνάκια αλλά να τα μεταφέρουμε μαζί́ με άμμο (π.χ. πάνω σε ένα χαρτόνι ή κουβά )κοντά στη θάλασσα για να μπουν με τις δικές τους δυνάμεις στο νερό. Παραθέτουμε σημαντικές οδηγίες που μας έστειλε η Ομάδα για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στο Ακρωτήρι σε περίπτωση που συναντήσετε νεογέννητα χελωνάκια στις παραλίες της περιοχής.

Τι να κάνετε αν δείτε νεογέννητα χελωνάκια Caretta-Caretta

-Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό να ΜΗΝ υπάρχει κοντά φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί για τη θάλασσα θα βρεθούν στο δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστεριών είναι εκείνο που τα οδηγεί προς το νερό!

-Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στο νερό με τις δικές τους δυνάμεις.

-Όσοι από εμάς βρίσκουμε χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εμείς απλά ανοίγουμε το δρόμο για να φτάσουν στο νερό ανεμπόδιστα.

-Εάν τα χελωνάκια βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, σε δρόμο ή σε αυλή σπιτιού πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα μεταφέρουμε μαζί με άμμο (π.χ. πάνω σε ένα χαρτόνι με άμμο) περίπου 7-10 μέτρα από τη θάλασσα ανοίγοντας τους δρόμο ώστε μόνα τους -εξασκώντας τα πτερύγια τους- να φτάσουν στη θάλασσα.

-Εάν τα χελωνάκια αφεθούν να εκκολαφθούν ανενόχλητα, υπάρχει πιθανότητα να επιζήσει το 90% από αυτά. Εάν οι φωλιές τους πειραχτούν από ανθρώπους ή ζώα, το ποσοστό επιβίωσης θα είναι 25% ή και ακόμα χαμηλότερο.

Χανιώτικα νέα