Χανιά: Από το σχολείο των φυλακών στο Πανεπιστήμιο – Η υπέροχη ιστορία του Πάτρικ

Χανιά: Από το σχολείο των φυλακών στο Πανεπιστήμιο – Η υπέροχη ιστορία του Πάτρικ

Με δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό παρά την αναγκαιότητα της λειτουργίας του, άρχισαν τα μαθήματα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1» στην Αγιά Χανίων. Κατά την τέλεση του αγιασμού το πρωί , εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των τοπικών αρχών ευχήθηκαν στους 80 κρατούμενους μαθητές μια δημιουργική και χρήσιμη χρονιά, ενώ μήνυμα ελπίδας έστειλε κρατούμενος που κατάφερε να τελειώσει το σχολείο της φυλακής και φέτος να είναι φοιτητής στο ανοιχτό πανεπιστήμιο.

Ο Πάτρικ ,έχοντας αποφοιτήσει από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της Φυλακής Χανίων, συνέχισε ως κατ’ ιδίαν διδαχθείς το λύκειο και φέτος είναι ένας από τους 20 κρατούμενους φυλακών της χώρας που είναι φοιτητές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος μετά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, στο σχολείο του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1, έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα στους ογδόντα νεαρούς μαθητές.

«Αντί να μάθουμε πέντε πράγματα μαθαίναμε πώς να έχουμε ένα μαχαίρι, πώς να κάνουμε παρέες ώστε να εξελιχθούμε στην παρανομία. Ελπίζω αυτή η νοοτροπία να έχει αλλάξει. Εγώ οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια πραγματικά έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές.»

Παρά τις διεξόδους που δίνει στους κρατούμενους και τις προοπτικές επανένταξης τους στην κοινωνία, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης Χανίων όχι απλά δεν έχει ενισχυθεί αλλά λειτουργεί με μόλις ένα εκπαιδευτικό, μια αναπληρώτρια διευθύντρια και εθελοντές.

Από το 2016 έχουν φοιτήσει στο σχολείο του καταστήματος κράτησης συνολικά 250 κρατούμενοι.

Με αφορμή των αγιασμό βρέθηκε στον χώρο των φυλακών ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογέρης, με τον ίδιο να αναφέρει, απυεθυνόμενος στους μαθητές: «Έχω την εντύπωση πως είστε έξυπνοι άνθρωποι …Σας εύχομαι να βγείτε γρήγορα και να είστε καλύτεροι άνθρωποι .»

Σήμερα πήραν το απολυτήριο του δημοτικού τέσσερις έγκλειστοι.

Αναφορικά, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1, Γιώργος Κονταξάκης, δήλωσε: «Προσπαθήστε να δώσετε τη βαρύτητα που χρειάζεται σε σας ,γιατί έτσι θα πάρετε πολλά εφόδια για να βγείτε ξανά στην κοινωνία.», ενώ ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακής επισήμανε: «Πέρα απ’ όλα μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι που γνώρισα εδώ ήταν άνθρωποι που έκαναν καλό και σε μένα.»

neakriti.gr