Χανιά: Αντί σχολείου, πάρκινγκ στην περιοχή του Κλαδισού!

Χανιά: Αντί σχολείου, πάρκινγκ στην περιοχή του Κλαδισού!

Χανιά: Αντί σχολείου, πάρκινγκ στην περιοχή του Κλαδισού!

Αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα γεννά η απόφαση του Δήμου Χανίων να διαμορφώσει σε χώρο πάρκινγκ οικόπεδο που προορίζεται για να φιλοξενήσει σχολείο. Ο λόγος για το ένα από τα οχτώ σχολεία που έχει δρομολογηθεί η κατασκευή τους από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συγκεκριμένα για το σχολείο που προορίζεται να καλύψει ανάγκες για την ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Νέας Κυδωνίας.

Να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε κάνει αναφορά στο θέμα του περιφερειακού πάρκινγκ στον Κλαδισό χωρίς, ωστόσο, να γίνει οποιαδήποτε διευκρίνιση ότι πρόκειται για οικόπεδο που είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σχολείο μέσω ΣΔΙΤ.

Τα ερωτήματα βέβαια που γεννώνται είναι αν μπορεί σε ένα τέτοιο οικόπεδο να αλλάξει έτσι απλά η χρήση, αλλά και αν είναι σκόπιμο σε μια περιοχή που “στενάζει” από την έλλειψη σχολικών αιθουσών να μπει στον “πάγο” η κατασκευή ενός καινούριου σχολείου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρώην δήμαρχος που είχε χειριστεί το θέμα των ΣΔΙΤ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, Τάσος Βάμβουκας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραπάνω εξέλιξη: «Εμείς σχεδιάσαμε σ΄ αυτό το οικόπεδο, έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων, να γίνει ένα σχολείο μέσω ΣΔΙΤ καθώς στη Νέα Κυδωνία υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα σχολείο. Και βέβαια δεν μπορεί το ίδιο οικόπεδο να εμφανίζεται να έχει δύο διαφορετικές χρήσεις», τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο οικόπεδο παρουσιάζει προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την κατασκευή σχολείου σε αυτό, ο πρώην δήμαρχος διευκρίνισε: «Υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχουν σχέση με τη διευθέτηση του ρέματος, αφού το οικόπεδο είναι κοντά στον ποταμό και ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για να ξεπεραστούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν αποφασιστεί να αλλάξει η χρήση του οικοπέδου και να γίνει εκεί χώρος στάθμευσης, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί κάποιο άλλο οικόπεδο στην περιοχή που θα φιλοξενήσει το σχολείο».

Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας άσκησε κριτική στην τοποθέτηση που έκανε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάει και να παρουσιάζει ως περιφερειακό πάρκινγκ ένα οικόπεδο που προορίζεται για σχολείο».

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το σχέδιο πόλης καθώς δεν μπορείς να παρουσιάζεις ως περιφερειακό πάρκινγκ ένα οικόπεδο που θα κατασκευαστεί σχολείο. Σε περίπτωση δε που μιλάει για κάτι προσωρινό θα έπρεπε να το διευκρινίσει ή αλλιώς να πει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει το σχολείο. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο οικόπεδο για το σχολείο γιατί η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας.