Χανιά: Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών και η ζωοπανήγυρη (φωτο)

Χανιά: Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών και η ζωοπανήγυρη (φωτο)

Αναβιώνει σήμερα, μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω κορωνοϊού, το παραδοσιακό Παζάρι των Βουκολιών, που αποτελεί μια παράδοση η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από 160 χρόνια!

Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Πασχαλινές αγορές από τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους, σαρακοστιανοί μεζέδες στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας, σε συνδυασμό με το αντάμωμα φίλων και γνωστών, συνθέτουν χρόνια τώρα το πολύχρωμο μωσαϊκό του παζαριού.

Το παζάρι «κρατάει» από την περίοδο της τουρκοκρατίας και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε και σημείο όπου γινόταν γνωριμίες και προξενιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων, τα παλαιότερα χρόνια το παζάρι γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων αλλά και λαχανικών, όμως έμποροι από τα Χανιά πούλαγαν και διάφορα άλλα είδη.

 

Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων κυριαρχούσε από παλιά στο παζάρι των Βουκολιών.

Οι βοσκοί έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.

Μάλιστα το πρώτο έργο υποδομής που έγινε στις Βουκολιές ήταν ένα κτίριο για τη σταύλιση των ζώων, που προορίζονταν για το παζάρι του Σαββάτου. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχει στεγάσει κατά καιρούς διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, ενώ σήμερα στεγάζει το δήμο και την αστυνομία.

                                               

zarpanews.gr