Χανιά: Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών και η ζωοπανήγυρη (φωτο)

Χανιά: Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών και η ζωοπανήγυρη (φωτο)

Χανιά: Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών και η ζωοπανήγυρη (φωτο)
explore Chania

Αναβιώνει σήμερα, μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω κορωνοϊού, το παραδοσιακό Παζάρι των Βουκολιών, που αποτελεί μια παράδοση η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από 160 χρόνια!

Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Πασχαλινές αγορές από τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους, σαρακοστιανοί μεζέδες στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας, σε συνδυασμό με το αντάμωμα φίλων και γνωστών, συνθέτουν χρόνια τώρα το πολύχρωμο μωσαϊκό του παζαριού.

pazari voukolies3pazari voukolies13

Το παζάρι «κρατάει» από την περίοδο της τουρκοκρατίας και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε και σημείο όπου γινόταν γνωριμίες και προξενιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων, τα παλαιότερα χρόνια το παζάρι γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων αλλά και λαχανικών, όμως έμποροι από τα Χανιά πούλαγαν και διάφορα άλλα είδη.

 

Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια, γι’ αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων κυριαρχούσε από παλιά στο παζάρι των Βουκολιών.

Οι βοσκοί έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.

Μάλιστα το πρώτο έργο υποδομής που έγινε στις Βουκολιές ήταν ένα κτίριο για τη σταύλιση των ζώων, που προορίζονταν για το παζάρι του Σαββάτου. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχει στεγάσει κατά καιρούς διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, ενώ σήμερα στεγάζει το δήμο και την αστυνομία.

pazari voukolies11 pazari voukolies15 pazari voukolies16 pazari voukolies17 pazari voukolies18 pazari voukolies19 pazari voukolies20 pazari voukolies21 pazari voukolies22 pazari voukolies31 pazari voukolies29 pazari voukolies28 pazari voukolies27 pazari voukolies26 pazari voukolies25 pazari voukolies33 pazari voukolies34 pazari voukolies35 pazari voukolies36 pazari voukolies37 pazari voukolies38 pazari voukolies39 pazari voukolies40 pazari voukolies41 pazari voukolies42 pazari voukolies45 pazari voukolies44 pazari voukolies43 pazari voukolies46 pazari voukolies47 pazari voukolies48 pazari voukolies49 pazari voukolies2 pazari voukolies1 pazari voukolies54 pazari voukolies53 pazari voukolies52 pazari voukolies51 pazari voukolies50 pazari voukolies4 pazari voukolies6 pazari voukolies7 pazari voukolies8 pazari voukolies9 pazari voukol1 pazari voukol2 pazari voukol3 pazari voukol4

zarpanews.gr