Χανιά: Άλυτο το στεγαστικό πρόβλημα για τους φοιτητές

Χανιά: Άλυτο το στεγαστικό πρόβλημα για τους φοιτητές

Ενίσχυση των εστιών και άνοιγμα νέων υποδομών για την κάλυψη των αναγκών όλων των φοιτητών, ζήτησαν οι φοιτητές που πραγματοποίησαν χθες κινητοποίηση και συνάντηση με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαγγέλης Πρασόπουλος, σημείωσε ότι «στα προσωρινά αποτελέσματα για τις εστίες και τα δωμάτια, υπάρχουν 31 φοιτητές επιλαχόντες, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια , στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει δωμάτιο για να στεγαστουν. Οι 19 από αυτούς μάλιστα, διαμένουν ήδη στις φοιτητικές εστίες».

Ο κ. Πρασόπουλος σημείωσε ότι το μέλλον των επιλαχόντων φοιτητών είναι μετέωρο γιατί είναι πιθανό να μην καταφέρουν να στεγαστούν στο ίδρυμα και πρόσθεσε:

«Την ίδια ώρα που υπάρχουν 31 φοιτητές στον αέρα, δίνονται 20 δωμάτια με κριτήρια ακαδημαικά και αρίστων επιδόσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Και υπάρχουν 10 ακόμα δωμάτια που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία ανθρώπων για την ακαδημαική λειτουργία και έρχονται εδώ για διάφορα ερευνητικά προγράμματα».

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Από τη μεριά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η έλλειψη στέγης στα Χανιά για τους φοιτητές» ενώ αναφερόμενος στη δυνατότητα φιλοξενίας στις φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης, φοιτητών με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, σημείωσε:

«Μέχρι πέρυσι το οικονομικό κριτήριο ήταν στις 25.000 ευρώ. Ολα τα παιδιά τα οποία έκαναν αίτηση και ικανοποιούσαν αυτό το κριτήριο, καλύφθηκαν στις υπάρχουσες εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Φέτος, το κριτήριο αυτό, ανήλθε στις 27.500 και 31 παιδιά στην πρώτη κατανομή δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί οι θέσεις που μπορούμε να καλύψουμε είναι περιορισμένες: 300 συνολικά άτομα μπορούν να καλυφθούν».

Ωστόσο, ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι «η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Πολλά απο τα παιδιά που έχουν επιλεγεί στην πρώτη κατάταξη, τελικά δεν δέχονται το δωμάτιο και αποφασίζουν να ψάξουν μόνοι τους για να πάρουν κάτι άλλο ή να πάρουν το φοιτητικό επίδομα το οποίο δίνει το κράτος. Από τις θέσεις που έμειναν κενές πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις των ατόμων που έχουν κάνει αίτηση. Αυτό όμως χρειάζεται μία διαδικασία, λίγο χρόνο να περιμένουμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Πρυτανεία δεσμεύτηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για επισκευή δωματίων τα οποία έχουν μείνει κενά λόγω παλαιότητας».

Χανιώτικα νέα