Χανιά: Αλαλούμ με τη στάθμευση λεωφορείων στην Χαλέπα – Καθημερινό μποτιλιάρισμα και σκηνές αναρχίας (video)

Χανιά: Αλαλούμ με τη στάθμευση λεωφορείων στην Χαλέπα – Καθημερινό μποτιλιάρισμα και σκηνές αναρχίας (video)

Αντιμέτωποι με την έλλειψη οργανωμένου χώρου στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων έρχονται καθημερινά επαγγελματίες οδηγοί που μεταφέρουν οργανωμένα γκρουπ στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων και σε άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Χαλέπας.

Χανιά: Σάββατο μεσημέρι και δεν «πέφτει» καρφίτσα – Δεκάδες τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης (φωτο)

Οι οδηγοί αναγκάζονται να σταθμεύουν στην οδό Δαγκλή, κοντά στο Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, με αποτέλεσμα τα διερχόμενα ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα να μπλοκάρουν, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για λύση στο άμεσο μέλλον.

Τα τουριστικά λεωφορεία, σταθμευμένα συνήθως και στις δύο πλευρές του δρόμου, αφήνουν μια μικρή δίοδο για τα διερχόμενα ΙΧ. με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν την πορεία τους. Σκηνές με φορτηγάκια, επαγγελματικά βαν αλλά και ΙΧ να παραμένουν για αρκετά λεπτά στο σημείο ή να είναι αναγκασμένα να κάνουν ελιγμούς, καταγράφονται από το πρωί ως το βράδυ και κυρίως τις ώρες που είναι ανοιχτά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το πρόβλημα εμφανίζεται στις αρχές της τουριστικής σεζόν και διαρκεί μέχρι και τη λήξη της.

Λεωφορεία από σχολικές εκδρομές και τουριστικών γραφείων, σταθμεύουν κοντά στα σημεία επίσκεψης των εκδρομέων. Σε μια ακτίνα τριακοσίων μέτρων βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, η οικία Βενιζέλου, ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής, τα κτήρια των Προξενείων, το παλάτι του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης Πρίγκηπα Γεωργίου, τα Ταμπακαριά.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αν και κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια – μόλις πέρυσι εγκαινιάστηκε –δεν διαθέτει πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων. Η οδός Σκρά επί της οποίας βρίσκεται, χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ΙΧ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, έκταση ελεύθερη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο ιστορικό διατηρητέο σύνολο των Ταμπακαριών που βρίσκεται σε μικρή ακτίνα και που οι ελάχιστες θέσεις στάθμευσης προορίζονται μόνο για μόνιμους κατοίκους. Από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου πάντως, όταν και εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος, ο δήμαρχος Χανίων κ.Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το θέμα και είχε πει ότι «σε συνεργασία με τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα».

neakriti.gr