Χανιά:  Αίσχος έκαναν γκράφιτι πάνω στο Ενετικό φάρο (φωτο)

Χανιά:  Αίσχος έκαναν γκράφιτι πάνω στο Ενετικό φάρο (φωτο)

Ωραίοι μάγκες! Κάποιοι φαίνεται πως όχι μόνο δεν σέβονται τα μνημεία των Χανίων, αλλά προφανώς και την ίδια τους τη ζωή.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης και του Ενετικού Λιμανιού, ο Αιγυπτιακός Φάρος, “διακοσμείται” από… γκράφιτι.

Ντροπή και μόνο ντροπή… Χάθηκε το μέτρο…

Χαρακτηριστικά, ο φωτογράφος Παύλος Μπουζάκης, σημειώνει…

Όχι ρε παιδιά….και εμένα μου αρέσει το graffiti αλλά όχι σε ιστορικά μνημεία.
Σήμερα Σάββατο πρωί στο λιμάνι μας γκράφιτι πάνω στον φάρο, σε αυτό το Χανιώτικο μνημείο δεν είναι μορφή τέχνης αλλά έγκλημα.
Γιατί το γκράφιτι πρέπει να διέπεται από κανόνες η ασύδοτη δημιουργία δεν μπορεί να επιτραπεί.

Είναι το γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία είναι έγκλημα και απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να ξοδεύουν το κράτος και οι ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό των χώρων που τους ανήκουν και φιλοξενούν χωρίς την θέληση τους την έμπνευση κάποιου αγνώστου.
Η εγχώρια έννομη τάξη δεν προβλέπει ξεχωριστό νόμο ο οποίος ποινικοποιεί το γκράφιτι. Η δημιουργία γκράφιτι τιμωρείται στο πλαίσιο των άρθρων 381-383 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα,το άρθρο 383 Π.Κ προβλέπει ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγέλτως χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος στις περιπτώσεις όπου η φθορά έγινε απρόκλητα, το πράγμα χρησιμεύει για κοινό όφελος ή η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Το ίδιο προβλέπεται και εφόσον η φθορά αφορά αρχαιολογικό ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο. Βέβαια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη ή από την Αρμόδια Αρχή το παράνομο της πράξης αίρεται και το γκράφιτι δεν τιμωρείται.

Χανιά: Αίσχος έκαναν γκράφιτι πάνω στο Ενετικό φάρο (φωτο)

Χανιά: Αίσχος έκαναν γκράφιτι πάνω στο Ενετικό φάρο (φωτο)

Καθαρίστηκε ο Ενετικός Φάρος!

Απίστευτα αντανακλαστικά επέδειξε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, μετά τη… “μαγκιά” του γκραφιτά ο οποίος είπε να βάλει την “πινελιά” του στο σήμα κατατεθέν της πόλης.

Παρά τον κακό καιρό, συνεργείο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθάρισε το μνημείο από την μαύρη μπογιά και ο Ενετικός Φάρος επανήλθε στην… φυσική του κατάσταση.

“Απορώ πραγματικά με το θράσος ορισμένων να “ασελγούν” πάνω στα μνημεία της πόλης μας. Καθαρίσαμε άμεσα τον Ενετικό Φάρο, πραγματικά με περίσσιο φιλότιμο των εργαζομένων μας, αν και ο καιρός δεν το επέτρεπε. Είναι ντροπή ορισμένοι να νομίζουν πως κάνουν… τέχνη, γεμίζοντας με μουτζούρες όλη την πόλη. Όπως έγινε και με την Δημοτική Αγορά, όπως έγινε και με τον Ενετικό Φάρο, η δημοτική Αρχή δεν θα μένει απαθής σε τέτοιους βανδαλισμούς. Κρίμα και πάλι κρίμα που δεν υπάρχει σεβασμός στην ιστορία της πόλης μας”, επεσήμανε, μιλώντας στο Parakritika.gr o πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης.

Να σημειωθεί πως, όπως είπε ο κ. Κοτσιφάκης, ο γκραφιτάς προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του φάρου, σπάζοντας με κλωτσιά την δεύτερη πόρτα, προκειμένου να ανέβει και να κάνει την… δουλειά του.

Η δε υπογραφή που άφησε, αλλά και τα όποια αποτυπώματα βρει η αστυνομία, ίσως οδηγήσουν γρήγορα στο να βρεθεί από τις Αρχές.