Χανιά: Αδιάθετα αγροτικά προϊόντα και στις λαϊκές αγορές

Χανιά: Αδιάθετα αγροτικά προϊόντα και στις λαϊκές αγορές

Χανιά: Αδιάθετα αγροτικά προϊόντα και στις λαϊκές αγορές

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς καθώς λόγω μειωμένης συμμετοχής τους αλλά και περιορισμένης προσέλευσης των καταναλωτών, δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Oι λαϊκές στα Χανιά λειτουργούν με το 50% των παραγωγών και αυτή την εβδομάδα αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί στην οδό Κριτοβουλίδου, θα προσέρχονται οι παραγωγοί με ζυγό αριθμό αδείας.

«Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι έχουν αρχίσει και καταστρέφουν τις καλλιέργειες τους όπως μαρούλια, πρασινάδες γιατί δεν μπορούν να τις πουλήσουν. Στις τομάτες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όταν θα βγουν και τα αγγούρια και τα κολοκύθια θα υπάρχει σοβαρό θέμα», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος των παραγωγών της Λαϊκής Αγοράς Χανίων κ. Κώστας Καψωμενάκης.
Όπως εξηγεί ο κ. Καψωμενάκης πολλοί παραγωγοί είχαν πάρει πολλαπλασιαστικό υλικό από τα φυτώρια και είχαν ξεκινήσει να φυτεύουν. «Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν μπορούν να πουληθούν τα προϊόντα και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τον Μάιο δεν ξέρω πας θα επιβιώσουμε. Τα 800 ευρώ που δίνουν δεν φτάνει να καλύψει τίποτα γιατί έχουμε δώσει πολλαπλάσια για να φυτέψουμε» σημειώνει.

Το Σάββατο στη μεγαλύτερη λαϊκή της εβδομάδας, αυτή στην οδό Μίνωος, η κίνηση ήταν μικρή. «Οι καταναλωτές δεν ήταν αυτοί που θα περιμέναμε, παρότι συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά οι μισοί παραγωγοί η κίνηση και πάλι είναι πεσμένη για τους υπόλοιπους σε ποσοστό 50%» αναφέρει ο κ. Καψωμενάκης, που συμπληρώνει πως το Σάββατο η αστυνομία έλεγξε τη λαϊκή αγορά και δεν βρήκε καμία παράβαση.

«Αν πάτε στα σούπερ μαρκετ θα δείτε ότι τα λεμόνια πουλιούνται και 1,50 ευρώ όταν στη λαϊκή είναι 70-80 λεπτά και τα πορτοκάλια 1,10-1,20 το κιλό! Καταλαβαίνεται ότι αν κλείσουν οι λαϊκές αγορές οι τιμές για τον καταναλωτή θα φτάσουν στα ύψη» καταλήγει.

ΚΑΛΕΣΜΑ Κ.Κ.Ε.

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους απευθύνει η Τομεακή Επιτορπή Χανίων του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματος για τον πρωτογενή τομέα. «Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση µε τους µισθωτούς του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα, τους άλλους αυτοαπασχολούµενους. Αυτή η µεγάλη πλατιά συµµαχία είναι η µόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγµατικό αντίπαλο δέος απέναντι στο µαύρο µπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κοµµάτων – ΕΕ – µονοπωλίων», σημειώνει η ανακοίνωση.

haniotika-nea.gr