Χανιά: 500 ευρώ για ένα δυάρι, 370 ευρώ για στούντιο…Φοιτητικά σπίτια μόνο για κροίσους

Χανιά: 500 ευρώ για ένα δυάρι, 370 ευρώ για στούντιο…Φοιτητικά σπίτια μόνο για κροίσους

500 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να διαθέσει για ενοικίο ένας φοιτητής στα Χανιά με την πόλη να συγκαταλέγεται στις αρκιβότερες πανελλαδικά σύμφωαν με τα στοιχεία της εταιρείας spitogatos

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι οικογένειες και οι υποψήφιοι φοιτητές με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς τους, αλλά και τις δυνατότητές τους, έχουν βάλει στόχο, στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν περνούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας, πανεπιστημιακές σχολές σε πόλεις με χαμηλό κόστος ζωής και κατοικίας.

Ωστόσο η πρώτη εικόνα δείχνει ότι και φέτος τα ενοίκια θα τραβήξουν την ανήφορα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή. Σε τουριστικές περιοχές οι ιδιοκτήτες αρνούνται πολυετή συμβόλαια, ενώ ζητούν ακόμα και συμβόλαια λίγων μηνών όσο διαρκούν τα μαθήματα, καθώς θέλουν να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους τούς καλοκαιρινούς μήνες ως Airbnb.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί πρόβλημα και σε εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς που μετακινούνται αυτή την εποχή λόγω μεταθέσεων και δυσκολεύονται να βρουν κατοικίες.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της εταιρείας Spitogatos, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τη μέση άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% σε σχέση με πέρσι και τη μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1€/τ.μ.

Σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

«Στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο value for money στέγη», δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Αθήνα: Στο 10,8€/τ.μ. η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6€/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ..

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Στις ακριβότερες  πόλεις τα Χανιά

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Χανιά: 500 ευρώ για ένα δυάρι, 370 ευρώ για στούντιο…Φοιτητικά σπίτια μόνο για κροίσους