Χανιά: 11 χρόνια από τον θάνατο του πιλότου της 115 Π.Μ. Μπαλατσούκα

Χανιά: 11 χρόνια από τον θάνατο του πιλότου της 115 Π.Μ. Μπαλατσούκα

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Σμηναγού Αναστάσιου Μπαλατσούκα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα νότια της Κρήτης, το οποίο στάθηκε μοιραίο και για τον Σμηναγό Σήφη Αναστασάκη.

Κι αν για λόγους εντοπιότητας γνωρίζουμε πολλά για τον Σμηναγό (Ι) Αναστασάκη, η ιστορία του Αναστάσιου Μπαλατσούκα δεν έχει μέχρι σήμερα ειπωθεί ως έπρεπε στην Κρήτη.
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στην Άρτα, που περιλαμβάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του και την ονοματοδοσία πλατείας, ζητήσαμε από την τότε σύζυγό του, Ειρήνη, να μας μιλήσει για τον αδικοχαμένο Σμηναγό.
«Ηρθε στα Χανιά, για να κάνει πραγματικότητα ακόμη ένα όνειρο του, έναν στόχο του. Να πετάει με τα F-16. Με τα πιο γρήγορα πολεμικά αεροσκάφη στην Ελλάδα. Γιατί ήταν πατριώτης», μας εξηγεί.
Ο Αναστάσης γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1977 και μεγάλωσε στην Αρτα, «αλλά παντα έλεγε, όπου γης και πατρίς. Και το εννοούσε», σημειώνει η Ειρήνη.
Τον Ιανουάριο του 2006 ήρθε μόνιμα στα Χανια και πολύ γρήγορα αγάπησε αυτή την πόλη και τους ανθρώπους της. Σεβάστηκε τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε εδώ, αλλά δεν πρόλαβε να πάρει την ύψιστη χαρά μαζί του, ότι τους επόμενους μήνες θα γινόταν πατέρας… Η τότε σύζυγός του ήταν έγκυος στην κόρη τους, την οποία η Βουλή των Ελλήνων ως ελάχιστο φόρο τιμής ανέλαβε να στηρίζει μέχρι την ενηλικίωσή της, κάτι που εφαρμόζεται σε όλα τα παιδιά ενστόλων που χάνονται στο καθήκον.

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΤΗΣΗ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010. Προετοιμασμένος κατάλληλα και πάντα με καλή διάθεση, ο Μπαλατσούκας πήγε στην 340 Μοίρα, της 115 Πτέρυγας Μάχης για να κάνει το καθήκον του. Θα πετούσε δεύτερο κύμα και ήταν σε αυτή την πτήση ο αρχηγός του σχηματισμού. Με πάνω από 1000 ώρες πτήσεων, εκ των οποίων οι 581 σε F-16.
«Δεν ήξερε όμως ότι αυτή θα ήταν η τελευταία, η αιώνια πτήση του. Κανείς δεν ήξερε…», σχολιάζει η τότε σύζυγός του.
Σε ηλικία 33 ετών και από λάθος χειρισμό εκτός ευθύνης του, ο Μπαλατσούκας θα χάσει τη ζωή του, τόσο νωρίς, και πριν να γνωρίσει το παιδί του. Τρεις μέρες μετά, θα φύγει από τη ζωή και ο Σμηναγός Αναστασάκης που επέβαινε στο άλλο αεροπλάνο του σχηματισμού.
Η Πολεμική Αεροπορία, η 115 Πτέρυγα Μάχης, βυθιζόταν στο πένθος ξανά, τέσσερα χρόνια μετά τον χαμό του Σμηναγού (Ι) Κωστή Ηλιάκη.