Χαμηλές προσδοκίες για την τουριστική κίνηση στα Χανιά

Χαμηλές προσδοκίες για την τουριστική κίνηση στα Χανιά

Χαμηλές προσδοκίες για την τουριστική κίνηση στα Χανιά

Μειωμένο ενδιαφέρον για διακοπές διαπιστώνουν οι πρόξενοι της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών

Μείωση αφίξεων από τις σκανδιναβικές χώρες που θα φτάνει το 70-80% επιβεβαιώνουν οι προξενικές αρχές των χωρών αυτών στα Χανιά. Την ίδια στιγμή από άλλες χώρες όπως η Γερμανία διαπιστώνεται ενδιαφέρον επισκεπτών για την Κρήτη ειδικά, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά παράτολμη οποιαδήποτε πρόβλεψη για άφιξη τουριστών από τη χώρα αυτή.

Oι πληροφορίες πάλι από τους μεγάλους tour operator είναι ότι φαίνεται να κρατάνε μια στάση αναμονής που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

«Οι εκτιμήσεις είναι πως θα υπάρξει μια μείωση της τάξης 70-80% των επισκεπτών από τις Σκανδιναβικές χώρες στα Χανιά» σημειώνει στα “Χ.Ν.” η κ. Συρματένια Παρασχάκη πρόξενος Σουηδίας, Δανίας, Νορβηγίας στα Χανιά, επιβεβαιώνοντας ανάλογες ανακοινώσεις των πρεσβευτών από τις χώρες αυτές στην Αθήνα (βλ. “Χ.ν.” 27/5).

Όπως εξηγεί η κ. Παρασχάκη πολίτες από τις Σκανδιναβικές χώρες «μας ρωτάνε για το πως είναι η κατάσταση και αν μπορούν να έλθουν. Εμείς του λέμε ότι σίγουρα μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στις χώρες τους. Υπάρχουν συστάσεις για να αποφύγουν ταξίδια μέχρι 1η Ιουλίου οι Δανοί, 15 Ιουλίου οι Σουηδοί, από 10 έως 20 Αυγούστου οι Νορβηγοί και από 1η Σεπτεμβρίου οι Φιλανδοί. Αυτές οι ημερομηνίες βέβαια αλλάζουν αλλά την ίδια ώρα πολλοί πολίτες σε αυτές τις χώρες έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα τους και υπάρχει φυσικά και μια ισχυρή τάση ότι φέτος πρέπει να κάνουν διακοπές στις χώρες τους για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους».

Σημειώνεται ότι στα Χανιά η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες εδώ και χρόνια.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

«Εμείς ως προξενείο λαμβάνουμε τρία email καθημερινά από Γερμανούς πολίτες που θέλουν να μάθουν πως έχει η κατάσταση και αν μπορούν να έλθουν για διακοπές» δηλώνει η κ. Αργυρώ Γαναδάκη πρόξενος της Γερμανίας στα Χανιά.

Στα Χανιά δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς είναι η Γεωργιούπολη, για τους Αυστριακούς η Παλαιόχωρα, ενώ οι Γερμανοί επισκέπτονται πολύ το γειτονικό Ρέθυμνο.

«Κατά την άποψη μου την προσωπική, ο Γερμανός θέλει να πάει διακοπές σε μέρη με ήλιο και θάλασσα και η Κρήτη τα συνδυάζει αυτά, όπως επίσης τους ενημερώνουμε πως έχει λίγα κρούσματα, ότι υπάρχουν Νοσοκομεία σε κάθε νομό και ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Βέβαια πολύ χαμηλά ποσοστά έχουν και άλλες χώρες στα Βαλκάνια και ειδικά η Κροατία που είναι εύκολα προσβάσιμη και με ΙΧ και με τροχόσπιτο» λέει η κ. Γαναδάκη.

Σε ότι αφορά τους tour operator υπάρχει τάση αναμονής καθώς επίσημα δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση αλλά εκτιμάτε πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Χθες εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του Εμπορικού και Βιομηχ/κού Επιμελητηρίου Χανίων με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αντώνη Ροκάκη, στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου Λ.Τ.Ν.Χ Δημήτρη Βιριράκη, για ενημερωτική συζήτηση σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού, κρουαζιέρας, κλπ.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΛΤΝΧ, στην συζήτηση που ήταν σε άριστο κλίμα, συζητήθηκαν εν γένει και οι αναπτυξιακές προοπτικές, που αφορούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Νομού μας, ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

Αγωνία εργαζομένων

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. Τα Αιτήματα του Σωματείου Μαγείρων και ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας νομού Ηρακλείου, μετέφεραν χθες στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, από το Προεδρείο του Σωματείου, οι Παναγιώτης Βρανάκης και Μάριος Μωυσάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά και μέλη του Σωματείου, στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποίησαν.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, τα αιτήματα εστιάζουν στην ανάγκη στήριξης του κλάδου που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του τουρισμού, όπως τόνισαν, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για να μην χαθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τη φετινή χρονιά.

Ο κ. Αρναουτάκης υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τους εργαζομένους στον τουρισμό, σημειώνοντας πως είναι θετικό ότι επιδοτείται η εργασία κι όχι η ανεργία, ενώ επεσήμανε πως θα προωθήσει τα αιτήματα του Σωματείου.

«Να καλυφθούν τώρα όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, μισθολογικά και ασφαλιστικά σύμφωνα με τις ισχύουσες ΣΣΕ» ζητά εν τω μεταξύ η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων με ανακοίνωσή της. «Να πληρώσει τώρα η μεγαλοεργοδοσία, οι εργαζόμενοι ΔΕΝ βάζουμε πλάτη να σωθούν τα κέρδη σας», διαμηνύει η Επιτροπή.

haniotika-nea.gr