Σήμα κινδύνου για το Botox

Σήμα κινδύνου για το Botox

Ενέσεις Botox… με μέτρο συμβουλεύουν οι ειδικοί, καθώς νέα έρευνα φέρνει στο φως επικίνδυνες παρενέργειες. Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ουσία εξαφανίζει εκτός από τις ρυτίδες, και τον μυϊκό ιστό ακόμα και σε περιοχές του σώματος όπου δεν έχουν γίνει ενέσεις. Οι ερευνητές κρούουν έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες του Botox, στο οποίο καταφεύγουν κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο.

Μελετώντας τις επιπτώσεις της τοξίνης βοτουλίνης Α σε ομάδα δεκαοχτώ κουνελιών για διάστημα έξι μηνών, παρατήρησαν ότι τα άκρα των ζώων που είχαν δεχτεί ενέσεις εμφάνιζαν απώλεια μυϊκής μάζας της τάξης του 50%. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρούταν και στα άκρα στα οποία δεν είχαν γίνει ενέσεις, γεγονός που μαρτυρά ότι οι παρενέργειες των ενέσεων μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Η επιστημονική ομάδα του University of Calgary που πραγματοποίησε την έρευνα προειδοποιεί ότι τα ευρήματά της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη μακροχρόνια χρήση της δημοφιλούς αισθητικής θεραπείας.

Οι ειδικοί γνώριζαν ήδη τις πιθανόν βλαβερές παρενέργειες του Botox, όπως είναι η χαλάρωση του προσώπου και η εξασθένιση των μυών, όμως μέχρι πρότινος πίστευαν ότι επηρέαζαν μονάχα περιοχές του προσώπου στις οποίες είχε εφαρμοστεί η μέθοδος. Η νέα αυτή έρευνα όμως δείχνει ότι οι γυναίκες που κάνουν, για παράδειγμα, Botox στο μέτωπο μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή ατροφία ή απώλεια μυϊκής μάζας σε άλλα μέρη του σώματός τους.

Το Botox λειτουργεί μπλοκάροντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν σύσπαση των μυών, προκαλώντας ουσιαστικά την παράλυσή τους. Εγχέεται στους μυς, που όταν συσπώνται προκαλούν ρυτίδες σε εκείνη την περιοχή της επιδερμίδας. Μετά την πάροδο τριών έως πέντε μηνών ο μυς αποκτά και πάλι την ικανότητα να συσπάται. «Αυτό που παρατηρήσαμε εμείς είναι ότι μέρος του μυϊκού ιστού αντικαθίσταται από λίπος» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Ραφαέλ Φορτούνα, ο οποίος επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη μακροχρόνια θεραπευτική χρήση του Botox, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ espressonews.gr