Οι αναστολές χάνονται πιο εύκολα σε άγνωστα μπαρ

Οι αναστολές χάνονται πιο εύκολα σε άγνωστα μπαρ

Οι αναστολές χάνονται πιο εύκολα σε άγνωστα μπαρ

Όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τις αναστολές και τον αυτοέλεγχό τους, όταν πίνουν σε ένα μπαρ που δεν έχουν ξαναβρεθεί, σε σχέση με ένα γνώριμο μέρος, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αυτό ίσως εξηγεί εν μέρει γιατί σε ορισμένα μπαρ ελληνικών τουριστικών πόλεων στις διακοπές πολλοί νέοι -ιδίως Βρετανοί- ξεφαντώνουν εκτός ελέγχου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κίνγκστον και του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Φίλιπ Τέρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcohol and Alcoholism», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε ένα οικείο περιβάλλον βοηθά στο μην βγαίνει το μεθύσι εκτός ορίων. 

Οι ερευνητές, που έκαναν διάφορα πειράματα με 24 εθελοντές φοιτητές, διαπίστωσαν ότι οι αντιδράσεις των ατόμων υπό την επήρεια του αλκοόλ ξεφεύγουν πολύ πιο εύκολα από τα όρια και γίνονται ανάρμοστες, όταν το περιβάλλον είναι άγνωστο. Όταν αντίθετα το περιβάλλον είναι γνώριμο, τότε η ανεκτικότητα του οργανισμού στο αλκοόλ είναι μεγαλύτερη.

Οι επιστήμονες έλεγξαν τον αυτοέλεγχο των εθελοντών, ζητώντας από αυτούς, ενώ είχαν πιει αλκοόλ τόσο σε γνώριμα, όσο και σε άγνωστα περιβάλλοντα, να εκτελέσουν μια σειρά από δραστηριότητες σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι όταν το μπαρ ήταν οικείο, οι πότες είχαν σε διπλάσιο ποσοστό σωστές αντιδράσεις, σε σχέση με τις φορές που έπιναν σε ένα νέο για αυτούς περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν τον έλεγχο των πράξεων τους, όταν πίνουν κάπου που δεν έχουν ξαναπάει.

Πηγή: Π. Δρακόπουλος – nooz.gr

Διαβάσετε περισσότερα νέα… Ειδήσεις Χανιά, Ειδήσεις Κρήτη, Επικαιρότητα, life style κ.α.

Προτάσεις για τα Χανιά