Άρχισαν σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις-Τι προτείνει ο Εμπορικός Συλ. Χανίων

Άρχισαν σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις-Τι προτείνει ο Εμπορικός Συλ. Χανίων
aeweb

Πρεμιέρα των εκπτώσεων σήμερα – Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Να μην συμμετάσχουν στις εκπτώσεις καλεί του Χανιώτες εμπόρους ο ΕΣΧ

Άρχισαν σήμερα Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και θα λήξουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 οι ενδοιάμεσες εκπτώσεις σύμφωνα με επιστολής της ΕΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Η νομοθεσία επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη έχει εκδοθεί και οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο (ενδεικτικά αναφέρονται η Αιτωλοακαρνανία από 18 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δωδεκάνησος και μέρος του νομού Ηρακλείου από 1 – 15 Σεπτεμβρίου ή η Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί μεν τον Νοέμβριο αλλά για μικρότερο του 15νθημέρου χρονικό διάστημα, από 1 – 10 Νοεμβρίου).

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες για τις οποίες η απόφαση δεν έχει εκδοθεί, μεταξύ των οποίων τα Χανιά ισχύει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου από τις 11.00 έως 20.00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων καλεί τους εμπόρους να μην προχωρήσουν σε εκπτώσεις

Ο ΕΣΧ ζητά να συνταχθούν οι έμποροι με το αίτημα κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων και νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας

Η ανακοίνωση του ΕΣΧ αναφέρει:

“Μετά από 12 χρόνια περίπου εφαρμογής του μέτρου , των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων αλλά και της παράτασης των κανονικών εκπτώσεων μπορούμε με σιγουριά να πούμε ποιους πραγματικά βοήθησαν τέτοια μέτρα (παράταση κανονικών εκπτώσεων , ενδιάμεσες εκπτώσεις , δεκαήμερα προσφορών). 

Εμείς οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις είμαστε οι μόνιμα χαμένες από την εφαρμογή τέτοιων προωθητικών ενεργειών. Πραγματικά όποιος μικρός έμπορος προσπάθησε μέσα από τέτοιες ενέργειες να ανταγωνιστεί τα μεγάλα μονοπωλιακά –πολυεθνικά εμπορικά μαγαζιά, όχι απλά έχασε αλλά οδηγήθηκε με μαθηματικό τρόπο στην χρεοκοπία .

Οι συνάδελφοι μας μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση έχασαν ότι με κόπο είχαν αποκτήσει από δουλειά αρκετών χρόνων .Μέσα από συνεχής έρευνες και παρακολούθηση του τζίρου των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων τόσο σε τοπικό αλλά και κύρια σε πανελλαδικό επίπεδο (έρευνες ΕΣΕΕ) η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι καταστροφικό για την διατήρηση της μικρής εμπορικής επιχείρησης .Φαίνεται από τις έρευνες ότι δεν υπάρχει η προσδοκώμενη αύξηση του τζίρου. Καθώς επίσης ότι επιφέρει και ζημιά, γιατί είναι σε περιόδους που οι περισσότεροι προμηθεύονται νέα εμπορεύματα (εποχικά) και έτσι είναι αναγκασμένοι να τα πουλούν με εκπτώσεις.

Σας ζητάμε να συνταχτείτε με την θέση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που είναι και απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής μας και να απαιτήσετε και εσείς την κατάργηση των εκπτωτικών ενδιάμεσων περιόδων και επίσης την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.”

Το ισχύον πλαίσιο

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου τζίρου.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου τζίρου και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής αυξάνεται σε 3 % του τζίρου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει: Ως έμποροι, θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε ώστε ο νέος αυτός θεσμός να πετύχει, αφού στόχος όλων μας είναι η αύξηση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας. Καλούμε κατά την φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο τον καταναλωτή, που σίγουρα θα συναντήσει δελεαστικές διπλές τιμές, να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει από νωρίς “έξυπνες” χειμερινές αγορές».

flahsnews.gr