Απίστευτο αλλά αληθινό: Προσήγαγαν την ζωγράφο που βάζει χρώμα στα Χανιά!

Απίστευτο αλλά αληθινό: Προσήγαγαν την ζωγράφο που βάζει χρώμα στα Χανιά!

Απίστευτο αλλά αληθινό: Προσήγαγαν την ζωγράφο που βάζει χρώμα στα Χανιά!

Την γνωρίσαμε ως τη «ζωγράφο της οδού Κορνάρου» που βάζοντας το μεράκι και το ταλέντο της έκανε πιο όμορφες πολλές γωνιές της πόλης αλλά και του Nοσοκομείου Χανίων.

Η Χανιώτισσα κα Βάσω Τζάλου με προσωπικό χρόνο και εργασία, φιλοτεχνεί ανιδιοτελώς ζωγραφιές -κατόπιν σχετικής άδειας των ιδιοκτητών- σε εξωτερικές επιφάνειες κτηρίων δίνοντας χρώμα στη πόλη.

Οι ζωγραφιές της έχουν πάντα μηνύματα, αγάπης προς το περιβάλλον, φιλοζωίας, αλληλεγγύης, ελπίδας, ισότητας, δικαιοσύνης.

Οπτικοποιεί συναισθήματα, ιδέες και αξίες που σπανίζουν στις μέρες μας. Ζωγραφικά έργα της εκτός από την οδό Κορνάρου και Σφακίων ή δρόμους στο κάτω Κουμ Καπί, θα δει κάποιος και στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, στη Μονάδα Νεογνών, στη Νεφρολογική κλινική κ.α.

Οι ζωγραφιές της είναι μια προσφορά στην πόλη, όπως λέει η ίδια, αφού γίνονται με δικά της έξοδα σε υλικά και προσωπικό χρόνο.

Ωστόσο προχθές μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, προσήγαγαν στο Αστυνομικό Μέγαρο την κα Βάσω έπειτα από καταγγελία πολίτη πως στερείται έγγραφης άδειας να ζωγραφίζει σε δημόσιους χώρους και την κατηγορία ότι κάνει… γκράφιτι.

Έτσι δικυκλιστές της Αστυνομίας, την Τετάρτη μπήκαν στον χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων όπου αυτό το διάστημα η κα Βάσω ζωγραφίζει εσωτερικό τοίχο του γηπέδου με την άδεια της Διοίκησης και την προσήγαγαν μαζί με τον μηνυτή της στο Αστυνομικό Τμήμα.

Όταν η Διοίκηση του Σταδίου επιβεβαίωσε ότι οι ζωγραφιές φιλοτεχνούνται με τη συναίνεσή της, η κα Τζάλου αφέθηκε ελεύθερη.

Ωστόσο το σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες Πέμπτη, αφού Αστυνομικοί -κατόπιν καταγγελίας του ίδιου πολίτη- της έκαναν έλεγχο, ζητώντας ταυτότητα και έγγραφη άδεια ενώ ζωγράφιζε σε εσωτερικό χώρο του Εθνικού Σταδίου! Αφού τους επέδειξε την έγγραφη άδεια της Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου, οι αστυνομικοί αποχώρησαν…

Η ειρωνεία είναι πως στις ζωγραφιές που φιλοτεχνεί αυτές τις μέρες στο Στάδιο η κα Βάσω, συμβολίζεται η… Δικαιοσύνη και η Ισότητα.

Όπως μας είπε με πικρία όταν τη συναντήσαμε χθες, στο Εθνικό Στάδιο όπου λίγο αργότερα της έκαναν για δεύτερη φορά έλεγχο οι Αστυνομικοί: «είναι δύο ωραία μηνύματα ιδίως για τα δεκάδες νέα παιδιά που αθλούνται καθημερινά στους χώρους του γηπέδου.

Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων ανθρώπων”».

«Το γράμμα του νόμου…» Αφού ζητήσαμε να μας διηγηθεί το περιστατικό, η κα Βάσω ανέφερε τα εξής: «Είχα δείξει τα σχέδια στον κ. Κουβάτσο, πρόεδρο του Εθνικού Σταδίου και του αρέσανε, έτσι μου ζήτησε να ζωγραφίσω έναν εσωτερικό τοίχο του σταδίου, από την πλευρά του πεζόδρομου της Κοραή, μια στροφή περίπου 30 μέτρα.

Όμως το μεσημέρι της Τετάρτης ήρθανε οι δικυκλιστές της Αστυνομίας, και περικύκλωσαν το χώρο – φοβήθηκαν ότι θα το σκάσω- μου ζήτησαν στοιχεία, ρώτησαν αν έχω άδεια και με προσήγαγαν -μαζί με το μηνυτή μου- μες το περιπολικό, στο αστυνομικό τμήμα.

Τους εξήγησα ότι είχα άδεια της Διοίκησης, ενημερώθηκε ο ανώτερός τους (αξιωματικός) και τους είπε να με προσαγάγουν.

Όταν ενημέρωσα τον πρόεδρο του Σταδίου κ. Κουβάτσο, εκείνος μίλησε στους Αστυνομικούς αλλά του ζήτησαν την άδεια εγγράφως.

Είχε γίνει καταγγελία για κάποιαν/κάποιον που κάνει γκράφιτι στο Στάδιο» μας είπε εμφανώς στεναχωρημένη η κα Βάσω και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τον μηνυτή της, θα πρέπει να τηρείται το “γράμμα του Νόμου” και δεν επιτρέπονται… γκράφιτι σε δημόσιους χώρους.

Μόνο που η κυρία Βάσω δεν κάνει γκράφιτι και οι ζωγραφιές τις οποίες φιλοτεχνεί εθελοντικά, γίνονται με τη συναίνεση των ιδιοκτητών και υπευθύνων σε δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια.

«Στεναχωρήθηκα πολύ με αυτό που έγινε. Καλό είναι κάποιος να είναι ενεργός πολίτης αλλά όταν βλέπει πως υπάρχει η άδεια των αρμοδίων, γιατί να συμβαίνει αυτό; Εγώ εθελοντικά προσφέρομαι, δεν πληρώνομαι για τίποτε. Ακόμη και τα χρώματα γίνονται με δικά μου έξοδα, για όλες τις ζωγραφιές που κάνω στους δρόμους, στο νοσοκομείο και εδώ στο γήπεδο. Κανείς δεν μου έχει δώσει τίποτα. Εγώ θέλω μόνο να προσφέρω στην πόλη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βάσω.

χανιώτικα νέα