Απαισιοδοξία στην εστίαση και στα Χανιά

Απαισιοδοξία στην εστίαση και στα Χανιά

Απαισιοδοξία στην εστίαση και στα Χανιά

Ανεπαρκή θεωρούν τη μείωση του ΦΠΑ οι επαγγελματίες των καφέ των Χανίων, από τη στιγμή που η κίνηση έχει μειωθεί πάρα πολύ λόγω της μη έλευσης τουριστών.

Πρώτη ημέρα χθες με τον νέο ΦΠΑ και τα περισσότερα καταστήματα έχουν περάσει τις νέες τιμές στους τιμοκαταλόγους τους. Οπως μας δείχνουν, η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει επιφέρει παρά μειώσεις 5-10 λεπτών σε καφέ και αναψυκτικά.

«Δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι γιατί η μείωση που έχουμε υποστεί επειδή δεν υπάρχει τουρισμός είναι τεράστια, την υπολογίζω σε 80-90%. Μόνο το Σαββατοκύριακο φάνηκε λίγο κόσμος αλλά και πάλι καμία σύγκριση με πέρυσι» μας λέει ο Σωκράτης Μελισσηνός, συμπληρώνοντας πως «η μείωση του ΦΠΑ θα πρόσφερε κάτι αν υπήρχαν και πελάτες. Κοιτάξτε όλα τα μαγαζιά του λιμανιού και πείτε μου εσείς αν έχει κόσμο. Όλα τα καταστήματα στη Δυτική πλευρά του λιμανιού δεν άνοιξαν! Θα ανοίξουν στις 10 Ιουλίου να κάνουν τι;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σταύρος Μαρινάκης. «Τα μισά μαγαζιά εστίασης στην παλιά πόλη είναι κλειστά. Και εμείς που ανοίξαμε λόγω θέσης οι εισπράξεις μας είναι απίστευτα χαμηλές χωρίς καμία υπερβολή! Στηριζόμαστε στους Χανιώτες και μόνο – καθώς οι Αθηναίοι δεν έχουν φανεί ακόμα – αλλά αν δεν κινηθεί ο τουρισμός οι ζημιές θα είναι μεγάλες. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν μπορούν να κρατήσουν τόσα μαγαζιά, δεν μπορούν να καλύψουν τόσα εκατομμύρια απώλειες από τον τουρισμό. Μακάρι να τους έχουμε τους Έλληνες αλλά δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ζημιές» τονίζει. Ρωτάμε τον κ. Μαρινάκη για τη μείωση του ΦΠΑ. «Ας κάνουν τους υπολογισμούς οι αναγνώστες σας και καταλαβαίνεται ότι η μείωση είναι μερικά λεπτά του ευρώ! Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη τσέπη του καταναλωτή» σημειώνει.
«Ανοίξαμε πριν από μια εβδομάδα και δεν ξέρω… γιατί ανοίξαμε» σημειώνει ο κ. Ανδρέας Τζεδάκης, του ομώνυμου καφέ-ζαχαροπλαστείου και επισημαίνει πως «ακόμα ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, είναι φοβισμένος, προσπαθεί να καλύψει τις πιο βασικές του ανάγκες. Πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν, ούτε θα ανοίξουν λόγω της κατάστασης. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε όπως έπρεπε τις επιχειρήσεις εστίασης.
Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει μια πτώση στις τιμές 5-10 λεπτά, δεν προσφέρει κάτι σημαντικό. Για αυτό και τους επόμενους μήνες πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε πολλά καταστήματα να κλείνουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά.

haniotika-nea.gr