Ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης στα Χανιά

Ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης στα Χανιά

Κόντρα στην κυριαρχία των “λουκέτων”, που έχει γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια στην αγορά, φαίνεται να πηγαίνουν οι υπηρεσίες εστίασης καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, είναι ο μοναδικός κλάδος που εμφανίζει περισσότερες ενάρξεις από διαγραφές.

1Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσφήμηση που προκαλούν στον τουρισμό οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υγειονομικές διατάξεις, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων στον Νομό ακολουθούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών που προβλέπει η νέα Υγειονομική Διάταξη, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.) και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ειδικότερα, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης τόνισε ότι η νέα υγειονομική νομοθεσία, που ισχύει περίπου τώρα κι έναν χρόνο, ήρθε για να εναρμονιστεί η ελληνική με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, όπως η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων, η διεύρυνση του πεδίου δράσης ορισμένων επιχειρήσεων, η υποχρεωτική εκπαίδευση όσων εργάζονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις της μουσικής.

Κυρίως όμως η εφαρμογή των μεθόδων HASP καθώς ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας πέφτει στους ίδιους τους επαγγελματίες που θα πρέπει να αυτοελέγχονται», υπογράμμισε ο κ. Νικολακάκης και ερωτηθείς για τα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημείωσε: «Σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 99%, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πληρούν τις προϋποθέσεις που τους θέτουμε.

Ομως υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που δεν τηρεί τις προϋποθέσεις και πολύ φοβούμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν την καλή εικόνα που έχουν τα Χανιά όσον αφορά την τουριστική τους προβολή». Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ. Γιάννης Μαργαρώνης υπογράμμισε τη δυναμική που εμφανίζει ο κλάδος της εστίασης, κόντρα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

«Οι υπηρεσίες εστίασης είναι ο μοναδικός κλάδος που εμφανίζει περισσότερες ενάρξεις από διαγραφές τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης, ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να άρει τα εμπόδια για την έναρξη μιας επιχείρησης που βάζει η γραφειοκρατία, αλλά και τα φαινόμενα παρεμπορίου: «Δύο πράγματα είναι εμπόδια. Πρώτον, ότι οι νόμοι είναι περίπλοκοι και πολλοί.

Κι αυτό που ζητάμε είναι να απλουστευτούν, ώστε να γίνει η διαδικασία εγκρίσεων και έναρξης μιας επιχείρησης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι όχι 3 έως 6 μήνες. Το δεύτερο είναι ότι η νομοθεσία πρέπει να ισχύει για όλους. Δηλαδή, βλέπουμε επιχειρήσεις που παλεύουν να εφαρμόσουν τον νόμο και απ’ έξω το παραεμπόριο ανθεί χωρίς να υπάρχει κανείς έλεγχος».

Μάλιστα, ο κ. Μαργαρώνης έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, του Υγειονομικού και άλλων Υπηρεσιών ώστε να αναζητηθούν λύσεις στο πρόβλημα του παραεμπορίου καθώς, όπως είπε, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προκάλεσε έξαρση του φαινομένου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης γύρω από θέματα νομοθεσίας, ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές στις υγειονομικές διατάξεις «είναι προς το καλύτερο για τη δημόσια υγεία».

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες της εστίασης για την καινούργια νομοθεσία. Είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι και να προσαρμοζόμαστε σιγά – σιγά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πλαίσια. Θωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να μπαίνουμε στο κλίμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουρδαντωνάκης.

haniotika-nea.gr