Αναζήτηση ανθρωπιάς από 60χρονη κατάκοιτη Χανιώτισσα

Αναζήτηση ανθρωπιάς από 60χρονη κατάκοιτη Χανιώτισσα

Αναζήτηση ανθρωπιάς από 60χρονη κατάκοιτη Χανιώτισσα

Λίγη ανθρωπιά, κατανόηση και στήριξη ζητάει μια 60χρονη Χανιώτισσα που τους τελευταίους 26 μήνες είναι κατάκοιτη στο κρεβάτι της.

Η γυναίκα ζει με τα 310 ευρώ που λαμβάνει ως επίδομα απόρου, μένει σε ένα σπίτι 50 τ.μ. με ενοίκιο 250 ευρώ και την ίδια ώρα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος αγοράς φαρμάκων και μιας οικιακής βοηθού.

Βρεθήκαμε στο χώρο της κ. Βασιλικής Κιοσεντερλή στην περιοχή του Μακρύ Τοίχου. Η γυναίκα είναι μόνιμα καθηλωμένη στο κρεβάτι της, με μοναδική βοήθεια από τη σπιτονοικοκυρά της και κάποια συγγενικά της πρόσωπα.

Αξιοπρεπέστατη η κα Βασιλική, μας δείχνει το χαρτί της αξιολόγησης από το ΚΕΠΑ. “Δεξιά ημιπάρεση με κυστικές διαταραχές”, “βαριά Ο.Α. ισχίων, Ο.Α. γονάτων, Εκφυλιστική σπονδυλοπάθεια”, “Μικτή διαταραχή άγχους και κατάθλιψης” αποτέλεσμα η τελευταία της ψυχολογικής κατάστασης της, ενώ είναι ανασφάλιστη. Η αναπηρία της συνολικά λόγω εγκεφαλικού, ψυχολογικών και παθήσεων στα κάτω άκρα της είναι πολύ υψηλή.

«Και που δεν έχω δουλέψει… μαγείρισσα, σε πλυντήρια ρούχων ξενοδοχείου, σαν το σκυλί έφευγα τη νύχτα και γύριζα την άλλη νύχτα. Δυστυχώς δεν έβαζα ένσημα, έτσι δεν είμαι ασφαλισμένη. Τώρα πρέπει να ζήσω με 310 ευρώ το μήνα, όταν μόνο για να έλθει μια γυναίκα να με καθαρίσει θέλει 10 ευρώ. Να μην υπολογίσω τις πάνες, τους ουροσυλλέκτες κ.ά.» λέει η κα Κιοσεντερλή που αναζητεί έστω κάποιο σπίτι για να μείνει και οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να κάνει τις αναγκαίες επεμβάσεις που είναι πιθανόν να της επαναφέρουν την κίνηση.

«Θα μπορούσα να επανέλθω αν κάνω μια σειρά από επεμβάσεις και αν κάνω τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες» σημειώνει η κ. Βασιλική, που πριν από κάποιο διάστημα είχε φιλοξενηθεί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων αλλά αν παρέμενε εκεί πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να λαμβάνει το επίδομα της πρόνοιας.

«Αναζητώ ένα σπίτι χωρίς έπιπλα και κάποια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσω να βρω έστω κάποιο άλλο σπίτι, να αποπληρώσω τα φάρμακά μου. Όταν μου ανακοίνωσαν πως πρέπει να κάνω τουλάχιστον 4 χειρουργεία για να επανέλθω αγχώθηκα πάρα πολύ γιατί έπρεπε να είχα γυναίκα αποκλειστική που θέλει το λιγότερο 40 ευρώ και δεν τα είχα. Έκανα το πρώτο χειρουργείο και μετά έπαθα εγκεφαλικό από το άγχος μου» λέει η γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η σπιτονοικοκυρά της είναι από τους λίγους ανθρώπους που τη στηρίζει, της ανανέωσε το συμβόλαιο του σπιτιού της και προσπαθεί να βρει μια άκρη για να τη βοηθήσει.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κυρία να επικοινωνήσουν με το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο αλληλεγγύης Χανίων στο τηλ. 2821502754

haniotika-nea.gr