Οικοδόμος (!) ο άτυχος χειριστής που καταπλακώθηκε από τον οδοστρωτήρα

Σκληρή ανακοίνωση – καταγγελία εξέδωσε το συνδικάτο Οικοδόμων Ν.Χανίων για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 25/1 στο έργο διαπλάτυνσης του δρόμου Λάκκοι – Ομαλός.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί, στο σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 42χρονος Χανιώτης πατέρας ενός παιδιού ο οποίος οδηγούσε τον οδοστρωτήρα, μετέβη και πάλι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με αστυνομικούς, προκειμένου να γίνει αυτοψία στον χώρο.

Πέραν των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος, εκείνο που διερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή, είναι το ότι ο 42χρονος δεν είχε άδεια χειριστή τέτοιου μηχανήματος, αλλά ούτε άδεια εργοδηγού.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ.Δημήτρης Κορναράκης σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr – πέραν των παραπάνω – επεσήμανε πως ο άτυχος εργαζόμενος πέραν της εργασίας του σε οικοδομές, τα καλοκαίρια συμπλήρωνε το εισόδημά του οδηγώντας ταξί και πως το δυστύχημα συνέβη εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εργατικό δυστύχημα συνέβη περίπου στις 4.30 μετά το μεσημέρι στο σημείο όπου εκτελούνται έργα ασφαλτόστρωσης στον δρόμο Λάκκοι – Ομαλός, όταν ο οδοστρωτήρας αναποδογύρισε και καταπλάκωσε το χειριστή του.

Ως πλέον πιθανή αιτία θεωρείται το ότι το βαρύ όχημα καταγκρεμνίστηκε σε βάθος 5 μέτρων όταν υποχώρησαν οι επιχωματώσεις.

Να σημειωθεί πως μέχρι και το πρωί του Σαββάτου δεν είχαν ανευρεθεί η μηχανικός και ο ανάδοχος του έργου οι οποίοι αναζητούντο απο την αστυνομία.

Η κηδεία του 42χρονου θα γίνει αύριο Κυριακή στις 12:30 από το σπίτι του στον Άγιο Ονούφριο Ακρωτηρίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στην 1 μμ στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βαμβακόπουλου και η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο Αγ.Μαρίνας.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν.Χανίων

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας. Η εργατική τάξη όλου του νομού θρηνεί τον χαμό του 40χρονου, πατέρα 1 παιδιού που σκοτώθηκε την Πέμπτη 25/1 το μεσημέρι. Το εργοδοτικό έγκλημα πήρε μέρος στο δρόμο Λάκκων – Ομαλού , όπου εκτελούνται τα έργα της Αντιπεριφέρειας σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, όταν το μηχάνημα που οδηγούσε ο συνάδελφος, μετά από υποχώρηση του υποστρώματος, βγήκε εκτός πορείας και έπεσε από ύψος πέντε μέτρων..

Ο συνάδελφός μας είναι άλλο ένα θύμα της ασυδοσίας της εργοδοσίας, που της την παρέχουν οι πολιτικές που θεωρούν την εργατική τάξη καύσιμο στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Την ώρα που χάνονται εκατοντάδες ζωές στα κάτεργα της εργοδοσίας, την ώρα που εκατοντάδες εργάτες σακατεύονται καθημερινά από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου του κράτους, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης διαγωνίζονται ποιος θα περάσει στις εξετάσεις του κεφαλαίου. Διαγωνίζονται ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του φορτώνοντας τη χασούρα της κρίσης τους ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των εργατών, επιταχύνοντας έτσι την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ στην εργατική τάξη φέρνουν φτώχεια, εξαθλίωση, καθημερινά πολλαπλασιάζονται τα εργοδοτικά εγκλήματα στα κάτεργα της εργοδοσίας.

Στους περισπούδαστους λόγους τους δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για μέτρα ενάντια στα εγκλήματα της εργοδοσίας. Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για μηχανισμούς ελέγχου, για περιορισμό της ασυδοσίας της εργοδοσίας και όχι τυχαία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης που υπηρετούν, δε σηκώνουν τέτοιες πολυτέλειες. Η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για τους καπιταλιστές ώστε να γιγαντώνουν τα κέρδη τους. Απαιτούν περισσότερο αίμα των εργατών για να δουλέψει η μηχανή των μεγάλων κερδών, ισοπεδώνοντας λαϊκά δικαιώματα στο βωμό των συμφερόντων τους.

Καλούμε τους οικοδόμους, όλη την εργατική τάξη, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε μοιραίο. Οι δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτό τον τόπο, κάνουν ταξική πολιτική, είναι υπηρέτες της τάξης των καπιταλιστών. Οι εργάτες είναι στην απέναντι όχθη αυτής της τάξης, τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά. Τέτοια γεγονότα αποδεικνύουν με τον πιο μακάβριο τρόπο πως δεν μπορεί να περνούν καλά όλοι μαζί, καπιταλιστές, εργοδότες, εργολάβοι και εργάτες.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να δυναμώσει τα συνδικάτα της. Να οργανωθεί, και να απαιτήσουμε να μην φορτώθουμε εμείς και οι οικογένειές μας τις χασούρες τους, να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.. Μέχρι να τους ανατρέψουμε, μέχρι την τελική νίκη.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜO ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.»

(φωτο απο Νέα Τηλεόραση) flashnews.gr