Αυτό είναι το επάγγελμα που οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλική παρενόχλησης!

Αυτό είναι το επάγγελμα που οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλική παρενόχλησης!

Αυτό είναι το επάγγελμα που οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλική παρενόχλησης!

Ποιες εργαζόμενες γυναίκες έχουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής επίθεσης από το αντίθετο φύλο;

Πρόβλημα σεξουαλικής παρενόχλησης ή και σεξουαλικής επίθεσης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες επιστήμονες και ερευνήτριες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα!

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της δέουσας προσοχής, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό αντιμετωπίζουν και άνδρες επιστήμονες στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Η έρευνα έγινε δειγματοληπτικά μεταξύ 516 γυναικών και 142 ανδρών επιστημόνων από 30 χώρες και από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία (ανθρωπολογία, αρχαιολογία, βιολογία, γεωλογία, ψυχολογία κ.α.)

Περίπου 2 στις 3 γυναίκες επιστήμονες (ποσοστό 64%) ανέφεραν ότι προσωπικά οι ίδιες είχαν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ανάρμοστων η σεξουαλικού περιεχομένου σχολίων ή «αστείων» για την ομορφιά τους, αλλά και για τις νοητικές διαφορές των δύο φύλων («πιο χαζές οι γυναίκες» κ.λπ.)

Ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι τουλάχιστον 1 στις 5 (ποσοστό πάνω από 20%) ανέφερε ότι είχε πέσει θύμα όχι απλώς παρενόχλησης, αλλά κανονικής σεξουαλικής επαφής και επίθεσης, που κάποιες φορές κατέληξε ακόμη και σε βιασμό, συνήθως από ιεραχικά ανώτερους άνδρες συναδέλφους. Το 22% των γυναικών αισθάνθηκαν ότι δεν θα ήταν ασφαλείς αν αντιστέκονταν και δεν συναινούσαν τη στιγμή της επίθεσης.

Τα θύματα ήταν κυρίως νεαρής ηλικίας. Πάνω από το 90% των γυναικών (και το 70% των ανδρών) ήσαν φοιτήτριες, μεταπτυχιακές φοιτήτριες, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ή νεοπροσληφθείσες. Οι γυναίκες ήταν τρεισήμισι φορές πιο πιθανό να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε σχέση με τους άνδρες επιστήμονες και πολύ πιθανότερο να πέσουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Το 26% των γυναικών του δείγματος, έναντι του 6% των ανδρών, ανέφεραν κανονική σεξουαλική επίθεση.

faysbook.gr

Προτάσεις για τα Χανιά