Αυξήσεις μισθών από μείωση & κατάργηση εισφορών

Αυξήσεις μισθών από μείωση & κατάργηση εισφορών

Μία από αυτές, είναι η μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία από φέτος μειώνεται μόνιμα για τα φυσικά πρόσωπα στο 55% από το 100%.

Η μόνιμη μείωση για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από το 2022 και θα πάει στο 80% από το 100% που βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, μόνο για φέτος, μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

Επιπλέον, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

Για το 2022 πηγαίνει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης «παγώνει» και για το 2022.

Οι μειώσεις αυτές φέρνουν αυξήσεις σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από 10 – 30 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τον μεικτό μισθό που λαμβάνουν, για τα εισοδήματα του 2021 και του 2022.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Κερδισμένοι είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και οι μερισματούχοι, για εισοδήματα του 2020 και του 2021.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self-tests

Τα self-tests από την Δευτέρα 26 Απριλίου γίνονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Από το μέτρο εξαιρείται το προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας και των ενστόλων. Από την ίδια ημερομηνία, υποχρεωτικά θα είναι τα self-tests και για ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Στον ιδιωτικό τομέα, τα self-tests είναι υποχρεωτικά από τις 03/05 για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις σχολές οδηγών.

Στους εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ επίσης δεν είναι υποχρεωτικό για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Για μαθητές και καθηγητές η διάθεση των self-tests θα αρχίσει να γίνεται εκ νέου μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 06/05, και η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται στο self-testing.gov.gr.

Έκτακτο επίδομα – Ποιοι θα το λάβουν

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για το έκτακτο επίδομα που αφορά σε 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.

Ανάμεσα σε αυτούς 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη σχετικά με τουρισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοπους και γυμναστήρια, τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή. Εκτός επιδόματος μένει ο τομέας της εστίασης.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να λάβει κάποια επιχείρηση το επίδομα είναι να παρέμειναν κλειστοί τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχει κριτήριο τζίρου. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και μη επιστρεπτέο.

Το ύψος του επιδόματος είναι 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους.

Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές έως 15 ημέρες τον Απρίλη, θα πάρουν το μισό του επιδόματος.