Αυξήσεις – Καφές… πικρός και απλησίαστος (video)

Αυξήσεις – Καφές… πικρός και απλησίαστος (video)

Πικρός καφές και απλησίαστος για τους Έλληνες με τις αυξήσεις να χτυπούν την… τσέπη του καταναλωτη.

Ήδη στις καφετέριες οι αυξήσεις περνάνε στον καταναλωτή και οι τιμές έχουν «τσιμπήσει», με τον καφέ από 1,90€ να έχει πάει στα 2,30€ για το take away, ενώ ο σερβιριζόμενος από 3,10€ στα 3,60€.

Οι αυξήσεις δεν είναι ίδιες σε όλα τα μαγαζιά. Τα λειτουργικά κόστη και ο ανταγωνισμός επηρεάζουν, όμως οι καταστηματάρχες λένε πως οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν ανεβάσει όχι μόνο τον καφέ αλλά και τα αναλώσιμα.

Ενδεικτικά, μια χιλιάδα καλαμάκι σε σελοφάν έκανε 3 ευρώ και σήμερα τα οικολογικά φτάνουν στα 14,40 ευρώ, ενώ στα καπάκια ποτηριού η 100άδα έκανε 1,20 ευρώ και τώρα 4,40 ευρώ, την ώρα που αναμένεται να ανέβει και το μεγαλύτερο κόστος που είναι το ποτήρι του καφέ.

Οι καταναλωτές πάντως τονίζουν πως η αγαπημένη τους συνήθεια δύσκολα θα κοπεί όσο και αν οι αυξήσεις πονάνε στην τσέπη.

«Καίει» η βενζίνη

Με σπασμένα τα φρένα οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα τον ανήφορο.

Ήδη μέσα σε ένα χρόνο για ένα ρεζερβουαρ 50 λίτρων καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Ειδικότερα, πέρυσι τον Σεπτέμβριο πλήρωνε 71,50 ευρώ, ενώ φέτος πληρώνει 84 ευρώ. Δηλαδή 12,50 ευρώ περισσότερα.

Στο πετρέλαιο κίνησης, πέρυσι τον Σεπτέμβριο πλήρωνε 57,50 ευρώ, ενώ φέτος 69,50 ευρώ, με την αύξηση να φτάνει στα 12 ευρώ.

Οι αισιόδοξοι περίμεναν ίσως πως αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις θα έβαζαν ένα φρένο, όμως φαίνεται πως έκαναν λάθος.

Η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με στοοιχεία του newsauto έχει την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπη. Με μέση τιμή 1,682 ευρώ το λίτρο πίσω μόνο από τη Φινλανδία (1,683€), τη Νορβηγία (1,739€) και την Ολλανδία (1,842€).

Στον αντίποδα, η φθηνότερη τιμή της αμόλυβδης είναι της Ρωσίας (0,576€) και της Λευκορωσίας (0,700€), ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται και στην Τουρκία (0,793€).

megatv