Αυξάνονται οι ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ – Χαμός με σύφιλη και βλεννόρροια

Αυξάνονται οι ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ – Χαμός με σύφιλη και βλεννόρροια

Αύξηση στις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αν και τα περιστατικά με κονδυλώματα φθίνουν, λόγω και του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Η πορεία των κονδυλωμάτων αναμένεται να συνεχίσει να είναι φθίνουσα, με την επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια.

Επιπλέον, στην 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα, σημείο στο οποίο εμφανίζονται οι περισσότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις, καθώς είναι σπάνιος ο καρκίνος στην περιοχή και επιπλέον, η εικόνα τους μπορεί να «ξεγελάσει».

Τα παραπάνω συμπεράσματα των δερματολόγων αναλύονται στο συνέδριο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) «Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη στις 15-17 Απριλίου 2022 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εστιάζει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και στις παθήσεις που εκδηλώνονται στην πρωκτογεννητική περιοχή.

Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Αθηνών από την Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων στο νοσοκομείο «Αντρέας Συγγρός» και Ταμίας της ΕΔΑΕ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ Σωτήρης Θεοχάρης και ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, ακαδημαϊκός υπότροφος της Ιατρικής Αθηνών στη Β’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του ΠΓΝ «Αττικόν» Δημήτρης Σγούρος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γιάννης Μπάρκης αναφερόμενος στο συνέδριο, επισήμανε ότι «κατά τη διάρκειά του θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θα υπάρξουν εξειδικευμένες ομιλίες και εισηγήσεις για τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες των νοσημάτων αυτών, αναφορές στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στις νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων και στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, καθώς και πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας».

Πρόσθεσε πως η Δερματολογία – Αφροδισιολογία εξελίσσεται συνεχώς, εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να δώσει αξιόπιστες και αποτελεσματικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις, όχι μόνο στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και σε όλα τα παθολογικά και αισθητικά προβλήματα του δέρματος, σε όποιο σημείο του σώματος και αν βρίσκεται αυτό.

Καρκίνος γεννητικών οργάνων
Ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, ακαδημαϊκός υπότροφος της Ιατρικής Αθηνών στη Β’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων του ΠΓΝ «Αττικόν» Δημήτρης Σγούρος, αναφερόμενος στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, ανέφερε ότι «τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να «ξεγελά» στα αρχικά τους στάδια. Συγκεκριμένα, στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα περίπου 1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού. Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί στα δύο φύλα, με συχνότερους τη χρόνια λοίμωξη με στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες (π.χ. σκληρός και ατροφικός λειχήνας). Ο ρόλος του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου είναι τριπλός, αποτελώντας τη μοναδική ειδικότητα που μπορεί να χειριστεί πλήρως το σύνολο των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στα έξω γεννητικά όργανα: α) Πρόληψη μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, β) Έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων τύπων καρκινωμάτων με σημαντικότατη τη συμβολή ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, γ) Άμεση θεραπεία με τη βοήθεια της Δερματοχειρουργικής».

Έρπης, HPV και ψωρίαση
Η Αν. Καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ, Β’ Δερματολογική Κλινική ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Ειδικός Γραμματέας ΕΔΑΕ Ζωή Απάλλα αναφέρθηκε στα νέα φάρμακα, στα νέα εμβόλια, καθώς και στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Η ίδια υπογράμμισε ότι: «Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας, μας φέρνει πολλά νέα φάρμακα που αφορούν κυρίως τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα νέα φάρμακα είναι ασφαλή, εύκολα στη χρήση και επιτυγχάνουν ένα απολύτως καθαρό δέρμα, το οποίο αλλάζει τη ζωή των ασθενών που τα λαμβάνουν. Σε επίπεδο εμβολίων έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, που προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τα οξυτενή κονδυλώματα. Γίνεται συνήθως σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Πλην των εφήβων, ακόμη και ορισμένα ενήλικα άτομα (έως 45 ετών) που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αφού πρώτα μιλήσουν με τον Δερματολόγο τους. Σημαντική «άφιξη» αποτελεί το νέο, απόλυτα ασφαλές, ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που προστατεύει από την εμφάνισή του και από το βασανιστικό άλγος που κάποτε μπορεί να τον ακολουθεί».

Λύκος, έκζεμα, λεύκη
Ο Καθ. Δερματολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής της Α’ Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της ΕΔΑΕ Δημήτρης Ιωαννίδης, διαχώρισε τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα λέγοντας πως: «Εάν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο την αιτιολογία μιας δερματοπάθειας, θα καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η δερματοπάθειά του συνιστά «αυτοάνοσο» νόσημα. Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα που ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους. Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται «αυτοφλεγμονώδη» και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες. Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Αισθητικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα
Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΔΑΕ Σωτήρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις πράξεις Αισθητικής Επεμβατικής Δερματολογίας για επίλυση προβλημάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόνισε από την πλευρά του: «Τα τελευταία χρόνια, ο Δερματολόγος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα θεραπευτική πρόκληση. Ολοένα και πιο συχνά γίνεται αποδέκτης αιτημάτων, κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών, για επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας όσο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Στην 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα (ASAPS – stats 2018). Ο σύγχρονος Δερματολόγος, έχοντας βαθιά γνώση της παθολογίας και της ανατομίας των έξω γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής χώρας, μακροχρόνια εξοικείωση στη χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων (υαλουρονικού οξέος – λίπους) σε άλλες ανατομικές θέσεις (πρόσωπο, σώμα), μεγάλη εμπειρία στη θεραπευτική χρήση των ιατρικών μηχανημάτων (laser, radiofrequency), καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση στην εφαρμογή των δερματοχειρουργικών πράξεων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή αυτών των θεραπειών».

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της περιφέρειας σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους, ενώ πρόσθεσε πως η δημόσια υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια έχει αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των δομών υγείας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, που παράγουν οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.

Πηγή:in.gr