Εθισμένοι στο on line σεξ οι Κρητικοί με ασπίδα την ανωνυμία

Στην Κρήτη του 2017 οι διαδικτυακές σχέσεις αποτελούν πλέον μια γνώριμη καθημερινότητα πολλών Κρητικών αντρών και γυναικών, με τους κινδύνους να είναι πολλοί και σε κάποιες περιπτώσεις – κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας – να εγκλωβίζονται ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
Εθισμένοι στο on line σεξ οι Κρητικοί με ασπίδα την ανωνυμία

Στην Κρήτη του 2017 οι διαδικτυακές σχέσεις αποτελούν πλέον μια γνώριμη καθημερινότητα πολλών Κρητικών αντρών και γυναικών, με τους κινδύνους να είναι πολλοί και σε κάποιες περιπτώσεις – κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας – να εγκλωβίζονται ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
Στο πλαίσιο της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα», ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου παρουσίασε την έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, στην οποία 1.600 άτομα, ηλικίας από 15 έως και 65 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα που αφορούν τις διαδικτυακές σχέσεις αλλά και το σεξ στον κυβερνοχώρο.

Για πολλούς, η ανωνυμία του διαδικτύου αποτελεί ασπίδα προστασίας. Άνθρωποι που είναι δειλοί, που έχουν κάποιο πρόβλημα εμφάνισης ή αυτοπεποίθησης νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά να γνωρίσουν κάποιο άλλο άτομο που δε θα τους κρίνει βάσει του χαρακτηριστικού της «μειονεξίας» τους, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται. Το διαδίκτυο επιτρέπει στη φαντασία να δώσει ό,τι διαστάσεις επιθυμεί κανείς σε πρόσωπα και καταστάσεις και έτσι μπορεί κανείς να βρει ικανοποίηση ευκολότερα.

Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι ότι μπορεί κανείς να νομίζει πως βρήκε αυτό που έψαχνε, αλλά επειδή το διανθίζει η φαντασία του, χωρίς αυτό να αληθεύει. Ο διαδικτυακός έρωτας μπορεί να υφίσταται πράγματι και η σχέση να είναι αληθινή, αφού δύο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν σε βαθύτερο ψυχικό επίπεδο και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από γραπτό κείμενο.

Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά του άλλου στη διαδικτυακή επικοινωνία, αφού δεν υπάρχει ο παράγοντας «εξωτερική εμφάνιση», που εύκολα μπορεί να αποπροσανατολίσει. Για πολλούς ανθρώπους, οι διαδικτυακές γνωριμίες και στη συνέχεια ο έρωτας είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά.
Αποτελέσματα

Aναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, που διεξήχθη σε δείγμα 1.600 ατόμων ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν:

* 8 στους 10 άνδρες και 7 στις 10 γυναίκες επισκέπτονται διαδικτυακούς χώρους με σεξουαλικό περιεχόμενο.

* 6 στους 10 ερωτηθέντες παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες, χωρίς να τους ενδιαφέρει η προοπτική μιας σταθερής σχέσης.

* Ο πιο συχνός τόπος χρήσης του ίντερνετ είναι το σπίτι με ποσοστό 42% και ο εργασιακός χώρος με 35%.

* Στην ερώτηση «Έχετε κάνει σχέση μέσα από το διαδίκτυο;», το 57% απάντησε θετικά και το 43% αρνητικά.
Γιατί εθιζόμαστε;

* Στο διαδίκτυο μπορούν να εκφράσουν τις πιο ακραίες τους φαντασιώσεις και μετά να ξαναγυρίσουν στην πραγματική τους ζωή με το πάτημα ενός κουμπιού.

* Μπορούν να υποδύονται ρόλους χωρίς να κινδυνεύουν να κριθούν από τους απέναντί τους.

* Μπορούν να εξιδανικεύουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, τις ικανότητές τους, χωρίς τον κίνδυνο της αμφισβήτησης.

* Στην εικονική ζωή όλα μοιάζουν ιδανικά, γίνονται γρήγορα, μυστικά, χωρίς καμία επικίνδυνη επιπλοκή, όπως συμβαίνει στις πραγματικές σχέσεις.

* Ακόμη και οι πιο φοβικοί, συνεσταλμένοι ή άτομα με φυσική αναπηρία μπορούν να γίνουν ελκυστικοί και ποθητοί μέσα από μια τέτοια διαδικασία.

* Η επιθυμία στο διαδίκτυο δεν έχει ηθικούς φραγμούς, γιατί οι συνομιλητές είναι ήδη συνένοχοι στην απουσία προσχημάτων και κανόνων, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην αληθινή ζωή.

* Ενώ παλαιότερα τις φαντασιώσεις τους τις βίωναν μόνον οι προνομιούχοι, σήμερα μπορεί να τις ζήσει ο καθένας, έστω και για λίγο, έστω και οπτικοποιημένα.
Τι προκαλεί ο εθισμός στο σεξ στο διαδίκτυο;

* Απώλεια εμπιστοσύνης, μείωση αυτοεκτίμησης και αίσθημα απομόνωσης.

* Όταν ο εθισμένος έχει σχέση, παρουσιάζει δυσκολία διέγερσης, αποφυγή του σεξ ή και συναισθηματικές διαταραχές.

* Ο κυβερνοεθισμένος στο σεξ μπορεί να έχει σεξουαλικές απαιτήσεις ή συμπεριφορές που το ταίρι του τις θεωρεί απαράδεκτες ή επιθετικές.

* Σημαντική αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, στη συγκέντρωση και στην εργασία, καθώς ο χρήστης ζητά και βρίσκει δικαιολογίες για να μένει μόνος του τον περισσότερο χρόνο.

* Όταν το άτομο είναι σε σχέση, αυτή διαταράσσεται σοβαρά, καθώς υπάρχει διάχυτη καχυποψία, έλλειψη εμπιστοσύνης και έλεγχος, που δηλητηριάζουν την ομαλή συζυγική ζωή.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος Νο1: Δεν υπάρχει e-έρωτας.

Αλήθεια: Πολλοί ξέρουμε ανθρώπους που γνωρίστηκαν μέσω ίντερνετ και προχώρησαν σε σχέση ακόμη και μακροχρόνια.

Μύθος Νο2: Δεν υπάρχει… κυβερνοαπιστία.

Αλήθεια: Μπορεί η ανωνυμία και η απόσταση να κάνουν την απιστία λιγότερο επώδυνη, ωστόσο το άγνωστο και το κρυφό ενισχύουν τη φαντασία, ενώ οι σύντροφοι δεν ξέρουν τι ανταγωνίζονται, γεγονός που μεγαλώνει την ανασφάλεια, τη ζήλια και το θυμό.

Μύθος Νο3: Το διαδικτυακό σεξ είναι ακίνδυνο για τον ψυχισμό μας.

Αλήθεια: Η έλλειψη σωματικής επαφής, οικειότητας και ευθύνης έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες ν’ απομονώνονται περισσότερο, έχοντας την ψευδαίσθηση της σεξουαλικής πληρότητας.
Πώς μπορούμε να «βγούμε» από το πρόβλημα;

Μερικές… συμβουλές, που μπορεί να συμβάλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος, προτείνουν παρακάτω οι ειδικοί. Συγκεκριμένα συμβουλεύουν:

* Ο υπολογιστής με πρόσβαση στο διαδίκτυο να βρίσκεται σ’ ένα χώρο ανοικτό στο σπίτι, που κατά προτίμηση να χρησιμοποιείται απ’ όλους.

* Να μη χρησιμοποιείται το διαδίκτυο όταν ο χρήστης είναι μόνος του, αλλά όταν υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας μαζί.

* Ο υπολογιστής και το διαδίκτυο να χρησιμοποιούνται μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς μετά από συζήτηση με κάποιον, που θα βοηθά για την απαλλαγή από τις κακές συνήθειες…

* Να ορίζονται χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες δε θα υπάρχουν δραστηριότητες στο διαδίκτυο.

* Έλεγχος πρόσβασης στο διαδίκτυο με ειδικά προγράμματα φιλτραρίσματος για συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους.

* Χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή εικόνες για διάφορες χρήσεις, π.χ. φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν θα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, να βλέπουμε τα σημαντικά σε εμάς πρόσωπα.

Αν αισθάνεστε ότι ο εθισμός είναι… μεγάλος ή ότι υπάρχουν… και άλλου είδους επιπλοκές (συντροφικά προβλήματα), μη διστάσετε.

neakriti.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.