Χανιά: Εικόνες ντροπής πίσω από τα φώτα του Ρολογιού… (φωτο)

Χανιά: Εικόνες ντροπής πίσω από τα φώτα του Ρολογιού… (φωτο)

Μετά την αποκατάστασή του, το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου, έχει αποκτήσει την παλιά του όψη και μεγαλοπρέπεια, φέρνοντας στην πόλη αίγλη από το παρελθόν.

Το μεγαλοπρεπές ρολόι αποκαλύπτει την αντίθεση με την εικόνα παρακμής στους τοίχους της ανατολικής και βόρειας πλευράς του Δημοτικού Κήπου.

Η μούχλα πλέον κυριαρχεί σε μία ήδη ατυχή επιλογή χρώματος. Στη βόρεια πλευρά, επί της οδού Α. Παπανδρέου

Το κοτετσόσυρμα στην ανατολική πλευρά ταιριάζει ιδανικά με τις ρωγμές, τα ξεφτίσματα και τη γενικότερη αισθητική του τοίχου.

Η δυτική είσοδος της οδού Τζανακάκη, ενδεικτική της συνολικότερης εικόνας.

Σκουριασμένο το κιγκλίδωμα σε όλο τη μήκος της νότιας πλευράς, επί της οδού Στρ. Τζανακάκη.

Η ομορφιά του μνημείου μετά την απομάκρυνση της σκαλωσιάς όμως, αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την παρακμή και την εγκατάλειψη στα διπλανά τοιχία της εξωτερικής περίφραξης του Δημοτικού Κήπου. Μούχλα, σκουριά, ζημιές και φθορές, υποβαθμίζουν την αισθητική αλλά και τη λειτουργικότητα του μοναδικού «πνεύμονα» πρασίνου στην πόλη.

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε μια αμφιλεγόμενη μελέτη για την ανάπλασή του. Μέχρι να δρομολογηθεί όμως και η όποια συνολική παρέμβαση τελικά γίνει αποδεκτή, πρέπει να προχωρήσει ένα γενναίο λίφτινγκ, με ελαιοχρωματισμούς και αποκατάσταση φθορών.

Ήδη η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευτεί τους δύο μήνες “λουκέτου” για να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, καθώς και ο καιρός το επέτρεπε. Η ολοκλήρωση και η παραλαβή εκτελούμενων έργων είναι σίγουρα σημαντική, όμως χρειάζεται και λήψη πρωτοβουλιών για εκπόνηση νέων.

haniotika-nea.gr