Χανιά: “Τρέχουν” για το ξενοδοχείο στα κτήρια του Λόφου Καστέλι

Χανιά: “Τρέχουν” για το ξενοδοχείο στα κτήρια του Λόφου Καστέλι

Βιάζεται να ξεκινήσει τις εργασίες στα κτήρια στο λόφο Καστέλι η εταιρεία Belvedere και, σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.”, που επιβεβαιώθηκαν και από αστυνοµικές πηγές, τη ∆ευτέρα 8 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές εργασίες.

Μάλιστα ήδη φαίνεται να έχουν συσταθεί τα τεχνικά συνεργεία που θα πραγµατοποιήσουν τις εργασίες υπό την επίβλεψη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Οι εργασίες αφορούν «δειγµατοληψίες και ανάλυση δοµικών υλικών και διερευνητικές εργασίες στα διατηρητέο κτίριο της πρώην V Μεραρχίας και στα συνοδά κτήρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι, φερόµενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, διάρκειας ενός (1) έτους».
Οι εργασίες ανατίθενται «στο πλαίσιο εκπόνησης µελέτης αποκατάστασης των κτιρίων των παλαιών Στρατώνων, των παλαιών Φυλακών και του διατηρητέου Μνηµείου της πρώην V Μεραρχίας στο λόφο Καστέλλι, στην παλιά πόλη Χανίων και αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ τάξης, ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης και µε ανάδοχο φορέα την Belvedere ΕΠΕ».
Σηµειώνεται ότι τον περασµένο Ιούλιο το Συµβούλιο ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε αποφάσισει να παρατείνει τη σύµβαση µίσθωσης µε την εταιρεία Belvedere για 18 συνολικά µήνες (εννέα µε δυνατότητα ανανέωσης για άλλους εννέα) στο πλαίσιο περιόδου χάριτος όπως είχε ειπωθεί τότε προκειµένου η εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση της ξενοδοχειακής µονάδας στο κτήριο. Η µίσθωση είναι για 25χρόνια µε το ποσό των 120.000 ευρώ ετησίως. Η προηγούµενη παράταση που είχε δοθεί τον Ιανουάριο του 2022 είχε παρθεί µε ψήφους 8 έναντι 4 τότε στα όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συνέχεια αντιδράσεων
για την εκκένωση

Στο µεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εκκένωση και την προσπάθεια ξενοδοχοποίησης στο Λόφο Καστέλι.
Οπως ανακοινώθηκε από το Κοινωνικό Στέκι, σήµερα Παρασκευή στις 11 το πρωί θα πραγµατοποιηθεί κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου (κτήριο Η.Μ.Μ.Υ) και αύριο
Σάββατο διαδήλωση στην πλατεία της Αγοράς «υπέρ των καταλήψεων, ενάντια στην ξενοδοχοποίηση». Με την ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών τάσσεται υπέρ της κατάληψης και ζητά «να µην επιτρέψουµε τη δηµιουργία ενός ακόµη ξενοδοχείου στην καρδιά της πόλης».

Ο ΣΕΠΕ
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων
«καταδικάζει την επέµβαση των αστυνοµικών δυνάµεων και την εκκένωση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι» και τονίζει ότι «παρόλο που εδώ και δεκαετίες οι φοιτητικοί Σύλλογοι αλλά και άλλοι φορείς των Χανίων, διεκδικούν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου µε στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης, η κυβέρνηση επιλέγει να παραδοθούν τα κτήρια για να ικανοποιηθούν τα κέρδη των λίγων».
Ζητά «αξιοποίηση µε ευθύνη του κράτους των κτηρίων της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, των υπόλοιπων κτηρίων του Πολυτεχνείου όπως η Γαλλική σχολή, το κτήριο Παπαδόπετρου, το κολυµβητήριο για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών (Λέσχη στην πόλη, βιβλιοθήκη, χώροι πολιτισµού και αθλητισµού), αξιοποίηση συνολικά των δηµοσίων κτηρίων και των υποδοµών στην πόλη των Χανίων για κάλυψη των αναγκών του λαού σε πολιτισµό, αθλητισµό, αναψυχή».

Η “ROSA NERA”
Με ανακοίνωσή της η “Rosa Nera” αναφέρεται στις νέες κινητοποιήσεις, σήµερα στην Πρυτανεία και αύριο στην πλατεία Αγοράς και τονίζει, µεταξύ άλλων, ότι «ένας µεγάλος αγώνας ξαναρχίζει για την τοπική κοινωνία που στενάζει από τη µονοκαλλιέργεια του τουρισµού και τον εξευγενισµό» µε «πρώτο στόχο την αποτροπή των άµεσα επικείµενων εργασιών και την επανάκτηση της κατάληψης, έπειτα τη διεκδίκηση όλο και περισσότερων δηµόσιων και ελεύθερων απ’ την κερδοφορία χώρων».

Χανιώτικα νέα