Χανιά: Στο νοίκι βγάζει η Μητρόπολη την πρώην Εκκλησιαστική Σχολή – Σουίτες έγινε και το παλιό Επισκοπείο που θα γινόταν Μουσείο (φωτο)

Χανιά: Στο νοίκι βγάζει η Μητρόπολη την πρώην Εκκλησιαστική Σχολή – Σουίτες έγινε και το παλιό Επισκοπείο που θα γινόταν Μουσείο (φωτο)

    Ενοικιαστήριο στο κτίριο της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο, στα Χανιά, βάζει η εκκλησία, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στον Τύπο την Τετάρτη, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου.

    Το ότι πρόκειται για την πρώην Εκκλησιαστική Σχολή δεν αναφέρεται στη διακήρυξη αλλά προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία, καθώς γίνεται λόγος για οικόπεδο 9.311 τ.μ. με κτίρια εντός του, συνολικής επιφάνειας 1.657 τ.μ. και δεν υπάρχει άλλο ακίνητο στην περιοχή που να ταιριάζει σε αυτές τις διαστάσεις.

    Η σχολή είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια, μαζί με άλλες αντίστοιχες σχολές στη χώρα και παρά το ότι είχε ιστορία 130 ετών. Στη συνέχεια, το κτίριο είχε εμπλακεί στους σχεδιασμούς για τη στέγαση του πειραματικού λυκείου αλλά αποδείχθηκε ακατάλληλο και τώρα η εκκλησία έχει αποφασίσει να το δώσει προς ενοικίαση, ώστε να αποφέρει έσοδα.

    Ο διαγωνισμός θα γίνει στα μέσα Απριλίου και η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 40 χρόνια.

    Η εκμετάλλευση ακινήτων είναι συνήθης πρακτική για τις μητροπόλεις στην Ελλάδα και στα Χανιά, άλλο ένα κτίριο που έχει δοθεί προς εκμετάλλευση, αν και αποτελεί ιστορικό μνημείο που μάλιστα είχε αποκατασταθεί με χρήματα από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο.

    Πρόκειται για το παλιό Επισκοπείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Σπλάντζιας και είχε χρηματοδοτηθεί με 487.000 ευρώ για να αναστηλωθεί, έχοντας χαρακτηριστεί διατηρητέο.

    Αυτό που δημιουργεί εντύπωση όμως είναι ότι τότε η ίδια η μητρόπολη είχε δημοσιεύσει ανακοίνωση, όπου μιλούσε για υλοποίηση οράματος για δημιουργία μουσείου στον χώρο αυτό (Δείτε ΕΔΩ) και ότι ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ήταν τότε Μάιος του 2017.

    Αποδεικνύεται όμως ότι πραγματικότητα έγινε ένα τουριστικό κατάλυμα. Κάτι από όνειρο έμεινε όμως… στην ονομασία του.

    zarpanews.gr