Χανιά: Στο «μικροσκόπιο» το μέλλον του παλιού ΙΚΑ. Σκληρή απάντηση Σημανδηράκη στους επικριτές

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με φόντο το μέλλον του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του παλιού ΙΚΑ.
Τα ανώτατα γνωμοδοτικά όργανα της Πολιτείας αποφάνθηκαν ομόφωνα υπέρ του μη χαρακτηρισμού του ως νεότερου μνημείου

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, απάντησε στις επικρίσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση για την κατεδάφιση και την ανέγερση νέου διοικητικού κέντρου δεν είναι προϊόν πολιτικού βολονταρισμού, αλλά αποτέλεσμα εξαντλητικής τεχνικής τεκμηρίωσης.

Με μια παρέμβαση που είχε σαφείς αποδέκτες φωτογραφίζοντας τον πρώην δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για προσπάθειες ορισμένων να κρατήσουν την πόλη δέσμια του παρελθόντος.

«Κάποιοι προσπαθούν να μας κρατήσουν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή προχωρά με γνώμονα τον σύγχρονο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα της πόλης.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος παρουσίασε τα τρία βασικά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της κατεδάφισης, καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί «νεότερου μνημείου»:

  1. Το κτίριο δεν περιλαμβάνεται στην αναλυτική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία.
  2. Ούτε η έγκριτη έκδοση της Αμαλίας Κλάδου-Μπλέτσα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά των Χανίων αναγνωρίζει στο κτίριο ιδιαίτερη ιστορική αξία.
  3. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Νομού έχει ήδη αποφανθεί ομόφωνα υπέρ της κατεδάφισης, κρίνοντας παράλληλα πως η στατική του επάρκεια είναι αμφίβολη.

Ο κ. Σημανδηράκης προειδοποίησε πως τυχόν χαρακτηρισμός του ως μνημείου θα οδηγούσε σε έναν νέο κύκλο αδράνειας, καθώς ο Δήμος θα αναγκαζόταν να επιστρέψει το ακίνητο στο Δημόσιο, αφήνοντάς το να ρημάζει για δεκαετίες.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν έμεινε χωρίς αντίλογο. Η επικεφαλής της παράταξης «Όνειρο είναι τα Χανιά», Κατερίνα Μανιμανάκη, έθεσε το ζήτημα του υψηλού κόστους της κατεδάφισης, στρέφοντας παράλληλα την προσοχή στην ανάγκη συντήρησης του υπάρχοντος νεοκλασικού στην οδό Τζανακάκη.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης άσκησε κριτική στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Κατηγόρησε τη διοίκηση ότι τα έργα της –από το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου μέχρι τους Αγίους Αποστόλους– δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ για τη Δημοτική Αγορά τόνισε πως η ουσία της βρίσκεται στους ανθρώπους της και όχι μόνο στους τοίχους.

Τέλος, ο Δήμαρχος προανήγγειλε πως ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλιού ΙΚΑ θα ενσωματωθούν στο νέο κτίριο, επιχειρώντας έναν «διάλογο» μεταξύ της ιστορίας και του μέλλοντος, ενώ παράλληλα έθεσε ως ορόσημο το καλοκαίρι για την παράδοση της Δημοτικής Αγοράς.