Χανιά: Πριν το Πάσχα η οροφή στην Αγορά

Χανιά: Πριν το Πάσχα η οροφή στην Αγορά

Πριν το Πάσχα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να τοποθετείται τμηματικά η οροφή στη Δημοτική Αγορά. Αυτές τις ημέρες οι εργασίες που προχωρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ αργά ξεκίνησαν και πάλι σε γρηγορότερους ρυθμούς και επικεντρώνονται σε σημεία στο “πάνω τμήμα” του μνημείου εκεί όπου θα “κουμπώσει” η οροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου θα τοποθετηθεί σκυρόδεμα στο πάνω μέρος της Δημοτικής Αγοράς και έπειτα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση της “κομμάτι- κομμάτι”. Χρονικά εκτιμάτε πως αυτό θα γίνει πριν τον Πάσχα αν και ο αρχικός σχεδιασμός του Δήμου όπως είχε ανακοινωθεί και από τον ίδιο το Δήμαρχο πέρυσι τον Αύγουστο ήταν η οροφή να τοποθετηθεί τη Σεπτέμβρη του 2023 κάτι που δεν έγινε τότε.

Σημειώνεται πως με βάση τη μελέτη και τις σχετικές πληροφορίες η οροφή που θα τοποθετηθεί και είναι σύγχρονης κατασκευής είναι αντίγραφο της πρωτότυπης οροφής του μνημείου. Για ένα τμήμα της παλιάς οροφής υπάρχει σχεδιασμός να αξιοποιηθεί ως έκθεμα στον αίθριο χώρο της Δημ. Αγοράς ή σε άλλο σημείο.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς κ. Παναγιώτης Κλειδαράς επισήμανε πως «την τελευταία εβδομάδα είδαμε τα συνεργεία να εργάζονται, παρόλο που είχε και κακό καιρό. Και μαθαίνουμε ότι και η οροφή ετοιμάζεται και μόλις πέσουν τα “μπετά” στη Δυτική πτέρυγα θα ξεκινήσει να τοποθετείται και η οροφή. Ελπίζουμε να συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025 όπως προβλέπει η νέα παράταση που δόθηκε από το Δήμο».

Ο ίδιος εξήγησε πως για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο μνημείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι εργασίες και παραδοθεί το έργο, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ανακούφιση για αυτούς καθώς δεν είναι όλοι εκείνοι που έχουν νοικιάσει καταστήματα σε άλλα σημεία των Χανίων.

Με βάση τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο Δήμος Χανίων για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου: “Άρση ετοιμορροπίας και αποκατάσταση φθορών λόγω θεομηνίας της Δημοτικής Αγοράς Χανίων” που έπρεπε να είχε παραδοθεί στις αρχές του 2024 σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: Στην ανάγκη επικαιροποίησης της στατικής μελέτης ώστε να προβλέπεται η ανάδειξη του τείχους κάτω από την Αγορά ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των Αρχαιολογιών Νεοτέρων και Βυζαντινών Μνημείων, αλλά και τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας κατασκευής που προκάλεσε ζητήματα σε ότι αφορά την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.

Χανιώτικα νέα