Χανιά: Πέθανε η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη – Η συγκλονιστική ιστορία της από τον πόλεμο

Χανιά: Πέθανε η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη – Η συγκλονιστική ιστορία της από τον πόλεμο

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 27 Μαρτίου, σε ηλικία 92 ετών, η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη – Η τραγική ιστορία της

Γεννημένη το 1932 στον Κακόπετρο Χανίων, η Ολυμπία Δεσποτάκη βίωσε στα 12 της χρόνια την εκτέλεση των τεσσάρων αδελφών της και δύο πρώτων ξαδέλφων της από Γερμανούς στρατιώτες, το 1944.

Η μητέρα της, αναγκάστηκε να μαγειρέψει για τους Γερμανούς

Μια ανυποψίαστη και φιλόξενη Χανιώτισσα, η Μαρία Δεσποτάκη, αναγκάστηκε να μαγειρέψει και να κάνει το τραπέζι σε γερμανούς στρατιώτες, που όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν οι δολοφόνοι των τεσσάρων γιων της…

Η κόρη της Ολυμπία είχε μαρτυρήσει την τραγική της ιστορία. Όπως είχε πει, ήταν Αύγουστος του 1944 όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο σπίτι τους. Πήραν τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας τα οποία αμέριμνα καθόντουσαν στην αυλή, τα απομάκρυναν περίπου 200 μέτρα και τα εκτέλεσαν, στο πλάι του δρόμου.

«Τ’αδέλφια μου φάγανε και βγήκανε στον εξώστη. Καθίσανε εκεί και τα τέσσερα, σειρά σειρά. Έρχεται ένας Γερμανός και τους λέει;  Κομ, κομ! και παίρνει τα παιδιά μαζί του. Καθώς βγαίνανε στο δρόμο κάτι είπε ο Γερμανός στο Σπύρο και τον ακούσαμε που γέλασε. Από εκεί τους χάσαμε. Όλη μέρα ακουγότανε άφθονοι πυροβολισμοί στο χωριό.

Η μάνα μου έλεγε κάθε τόσο: Άραγε, μην τα΄χουνε σκοτώσει; Γύρω στις δέκα το πρωί ήρθανε δυο τρεις Γερμανοί. Εκρατούσανε κάμποσα κοτόπουλα που είχαν πνίξει. Με νοήματα είπαν της μητέρας μου να τα μαγειρέψει. Οι τρεις γυναίκες εμαδήσανε, καθαρίσανε και βράσανε τις κότες.

Έρχονται μια δεκαριά άτομα το μεσημέρι, κρατούσανε καραβάνες, πίνανε το ζωμό, η μάνα μου τόνε βγάζει ένα τραπέζι έξω και στρώνει ένα άσπρο τραπεζομάντηλο. Αυτοί βγάλανε το τραπεζομάντηλο, ακουμπήσανε στο τραπέζι τις καραβάνες, βάζανε μέσα το κρέας και παίρνανε τις καραβάνες και φεύγανε. Έρχεται δεύτερη παρέα και πήρανε κι αυτοί φαγητό» είχε πει το 2006 η Ολυμπία Δεσποτάκη.

Η Ολυμπία είχε μιλήσει στο ντοκιμαντέρ της Βίκης Αρβελάκη και του Ματθαίου Φρατζεσκάκη «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς».

Ένα χρόνο μετά, όπως εξιστορεί ο Βαγγέλης Δεσποτάκης (ξάδελφος της Ολυμπίας) στο πατρικό της σπίτι η Ολυμπία κερνούσε κρύο νερό, από το πηγάδι της αυλής, τον Νίκο Καζαντζάκη, και τον Ιωάννη Κακριδή, μέλη της επιτροπής διαπιστώσεως ωμοτήτων εν Κρήτη, που κατέγραφαν τις εκτελέσεις στον Κακόπετρο και τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης των αδελφών της, όπως τις διηγούνταν οι χαροκαμένοι γονείς της.

Η Ολυμπία Δεσποτάκη, το 1951 παντρεύτηκε τον Γεώργιο Δρακακάκη και δημιούργησαν οικογένεια.

Την είδηση του θανάτου της, έκαναν γνωστή μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media οι Βαγγέλης Δεσποτάκης και Βίκη Αρβελάκη.

zarpanews.gr